DOLAR 43,2758 -0.01%
EURO 50,3520 0.29%
ALTIN 6.494,961,89
BIST 12.746,750,62%
BITCOIN 4018816-2,34%
Edirne
-2°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

57 okunma

ULUS PAZARI!

ABONE OL
18 Ocak 2026 13:46
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Geçerli görselin alternatif metni yok. Dosya adı: ayan-beyan-2.jpg

Edirne Belediyesi, geçen hafta Tarihi Belediye Binası yanında hizmete girecek olan Müzik Müzesi ile binlerce yıllık müzikal mirası sanatseverlerle buluşturmaya hazırlandığını duyurdu.

Koleksiyoner Zeki Bülent Ağcabay’ın uzun yıllar boyunca dünyanın dört bir yanından biriktirdiği nadide enstrümanların bu müzede hayat bulacağı belirtildi.

Müzenin Asya, Afrika, Avrupa, Anadolu ve Uzak Doğu gibi geniş bir coğrafyanın seslerini tek bir çatı altında toplayarak ziyaretçilerini evrensel bir yolculuğa çıkaracağının altı çizildi.

Açılış tarihi henüz açıklanmadı.

Ama anlaşılan o ki Edirne, çok yakında dünyayı dinleyecek.

Şimdiden hayırlı olsun.

**

Müzik Müzesi kulaklarda hoş bir seda yaratırken, aynı hafta kent bu kez yüksek sesle ama bozuk çalmaya başladı.

Ulus Pazarı!

**

Edirne Belediyesi’nin “yönetmeliğe aykırı durumlar” gerekçesiyle kapatmak istediği Ulus Pazarı için pazar yönetiminin başvurduğu mahkeme, kasım ayında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Pazar, kapatma kararının durdurulmasıyla yeniden açıldı; ancak mahkemenin verdiği 30 günlük geçici yürütmeyi durdurma süresi de doldu.

Sürenin dolmasının ardından Edirne Belediyesi yeniden harekete geçti.

Belediye Başkanı Filiz Gencan, 9 Ocak günü yaptığı açıklamada, pazarın son kez açıldığını ve geçen Cuma’dan itibaren artık açılmayacağını söyledi.

**

Bir grup çarşı ve pazar esnafı, Edirne Belediyesi önünde düzenledikleri basın açıklamasıyla kararın Edirne için ne denli önemli olduğuna dikkat çekmeye çalıştı.

Aynı endişeleri Balta Otel’in sahibi, Türkiye Otelciler Birliği Edirne Temsilcisi Gökhan Balta da dile getirdi.

Yani belediye baltayı taşa vuruyor.

Üstelik bu taş, herkesin ayağına dolanacak cinsten.

Şöyle ki:

Ulus Pazarı kapatıldığında Saraçlar Caddesi ve çarşı esnafı ciddi müşteri kaybına uğrayacak; birçok küçük işletme ayakta kalmakta zorlanacak.

Şehir merkezindeki otellerin doluluk oranları düşecek, turizm gelirleri azalacak.

Kafeler, lokantalar, yeme–içme işletmeleri ve ulaşım sektörü doğrudan ekonomik daralma yaşayacak.

Yerli ve yabancı turistlerin Edirne’ye gelme motivasyonu azalacak; şehrin tanıtımına ve marka değerine zarar verilecek.

Şehir merkezinde yaşayan binlerce vatandaşın gidebileceği ulaşılabilir bir pazar alanı kalmayacak.

Kısacası Ulus Pazarı kapanırsa, zincirleme bir sessizlik başlayacak.

Kasalar susacak, sokaklar tenhalaşacak, şehir eksik çalacak.

**

Nitekim 22 yıllık Ulus Pazarı’nda geçen Cuma günü in cin top oynadı.

Ulus adeta hokus pokus!

Gelişmelerden bihaber yerlisi–yabancısı, alışveriş için geldiği pazarın kapısından şaşkınlıkla döndü.

**

Ulus Pazarı’nın kapatılmasına ilişkin kamuoyunda en çok bilinen husus, Edirne Belediyesi’nin borçlarına karşılık alanın SGK’ya devri.

Peki, en az bilinen ne?

Pek çok insanla konuştum.

Alanın Sayıştay raporlarında neden ve nasıl yer aldığı konusu.

Bu önemli ayrıntıdan neredeyse herkes bihaber.

Bu tablo, belediyenin bu başlığı kamuoyuyla yeterince paylaşmadığını düşündürüyor.

İşte tam da bu yüzden balta taşa vuruluyor.

Bozuk ses buradan yükseliyor.

**

Müzik Müzesi’nde elbette zurna da olacak…

Kırkpınar ile özdeşleşmiş davul ile birlikte baş köşede yerini alacak.

İşte şimdi gelelim o zurnanın zırt dediği yere:

Edirne’ye kesinlikle Cuma Pazarı gerekiyor.

Üstelik acele…

Çünkü bu şehir bozuk çalmayı hak etmiyor.

    En az 10 karakter gerekli