DOLAR 44,7682 0.04%
EURO 53,0484 0.25%
ALTIN 6.954,840,91
BIST 14.252,380,35%
BITCOIN 3338779-0,11%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

456 okunma

Hattatların ‘hat’ isyanı!

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Mimar Sinan’ın başyapıtı Selimiye Camii’nin kubbesinde yürütülen restorasyon çalışmalarına yönelik tartışmalar bitmek bilmiyor. ..Cami kubbesinde yapılan ve tescilli kalemişlerinde değişikliğe neden olan uygulamalara karşı geçen hafta ortak bir bildiri yayımlayarak “aslına sadık kalınması” yönünde acil müdahale çağrısında bulunan uzman hattatların sayısı kısa sürede 50 imzayı ikiye katlayarak 102’ye ulaştı…

ABONE OL
24 Eylül 2025 17:34
0

BEĞENDİM

ABONE OL

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Mimar Sinan’ın başyapıtı Selimiye Camii’nin kubbesinde yürütülen restorasyon çalışmalarına yönelik tartışmalar bitmek bilmiyor. Cami kubbesinde yapılan ve tescilli kalemişlerinde değişikliğe neden olan uygulamalara karşı geçen hafta ortak bir bildiri yayımlayarak “aslına sadık kalınması” yönünde acil müdahale çağrısında bulunan uzman hattatların sayısı kısa sürede iki katını aştı.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü, Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Fatih Özkafa da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada tartışmalara dikkat çekti. Özkafa, “Kim ne derse desin, son sözü biz söyleriz, gerisi çoluk çocuk” tavrı sezilen manipülatif manşetlerle ve gayriresmî heyetlerle işin oldu bittiye getirilmek istendiğini belirtti. Özkafa ayrıca Selimiye kubbesinin aslına uygun restore edileceği yönündeki tezlerin kamuoyunda binlerce vicdanı hâlâ ikna edemediğini vurguladı.

Tartışmalara temel oluşturan ve 102 hattatın imzasını taşıyan bildiride, Selimiye Camii’nin özgün değerlerinin korunması gerektiği ifade edilerek, yetkililere restorasyonda tarihi ve sanatsal hassasiyetlere dikkat edilmesi çağrısında bulunuldu.

“İhyâ mı, İmha mı?” başlığını taşıyan bildiride, Selimiye’nin kubbesinde 16. yüzyılda hattat Hasan Çelebi tarafından yazılan yazıların korunması gerektiği vurgulandı. Bildiride, yazıların kaldırılıp günümüz sanat anlayışına göre yeniden yazılması yönündeki girişimlerin caminin tarihî kimliğini zedeleyeceği ifade edildi.

Hattatlar, şu taleplerde bulundu:

“Selimiye Camii’ndeki Hasan Çelebi’ye ait yazıların kesinlikle muhafaza edilmesi,

Yazıların silinip yeniden yazılmaması,

Restorasyonların tarihî belgeler, fotoğraflar ve özgün örnekler esas alınarak yapılması,

Hat ve tezyinat konularında yalnızca uzman hattat ve sanatçılardan oluşan heyetlerin yetkilendirilmesi,

Restorasyonlarda ‘aslını bozmadan onarmak’ ilkesine bağlı kalınması.”

Bildiride, kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması için Selimiye’nin özgünlüğünün korunması gerektiği belirtilerek, üst kurullarca verilen kararların iptali talep edildi.

Ortak bildiride Prof. Dr. Fatih Özkafa, Prof. Dr. Süleyman Berk, Prof. Dr. Bilal Sacit ve çok sayıda hattatın imzası yer aldı.

SELİMİYE’DE ÇANLAR KİMİN İÇİN ÇALIYOR

x’te İstanbul’u Dinliyorum hesabından yapılan konuya ilişkin paylaşımda şunlara yer verildi:

“Edirne Selimiye Camii kubbesi için mevcudun korunması aleyhine görüş bildiren heyet yine harekete geçti. Niyetleri bugünkü kubbe tezyinatını tamamen kaldırıp yerine “muhayyel” bir tezyinat ikame etmek.

Açıklamalarında bilimsel çıktıları hiç ama hiç dikkate almadıkları belli oluyor. Bu da demektir ki kendi kafalarındaki gerçekleri dayatmaya çalışıyorlar!”

TÜRK MAVİSİ

x’te Ferit Hanım hesabından gerçekleştirilen paylaşım da şöyle

“Selimiye Camii restorasyonu için planlanan değişikliklerden biri de kubbedeki hat zemininin rengi. Türk mavisinin siyahla değiştirilmesi, din yorumundaki değişimi gösteriyor.

Din anlayışı, metinden, mantıktan, kelamdan hatta muhakeme ve hitabetten daha çok güzel sanatlarla temsil edilir. Maviden siyaha geçiş, Türk din yorumundan vazgeçildiğini ve radikalizmin benimsendiğini gösteriyor.”

    En az 10 karakter gerekli
    Özhanlar Mobilya