DOLAR 34,5592 0.15%
EURO 36,1774 -0.21%
ALTIN 2.976,590,50
BIST 9.367,773,72%
BITCOIN 34119285,03%
Edirne
12°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

791 okunma

Süt üreticisinde ‘fiyat’ beklentisi!

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, yeme son 40 günde gelen yüzde 20'lik zam ve asgari ücrete yapılacak artışa dikkat çekip, yeni yılda çiğ süt alım fiyatının arttırılması çağrısında bulundu… Market raflarında et ve süt ürünlerinin zamlanmasına rağmen çiğ sütte fiyatın halen güncellenmediğine vurgu yapan Suiçmez, "Yaptığımız hesaplamalara göre 1 Ocak'tan itibaren üreticinin eline geçecek rakam 16 lira 50 kuruş olmalı. Şu anda üreticinin eline geçen 12 lira 50 kuruş. Biz fazla bir şey istemiyoruz, emeğimizin karşılığını istiyoruz" dedi…

ABONE OL
18 Aralık 2023 17:43
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, yeme son 40 günde gelen yüzde 20’lik zam ve asgari ücrete yapılacak artışa dikkat çekip, yeni yılda çiğ süt alım fiyatının arttırılması çağrısında bulundu.
Türkiye’nin geriye bırakmaya hazırlandığı 2023 yılında hayvancılık sektörünü değerlendiren SÜTÜB Başkanı Suiçmez, çiğ süt alım fiyatı için güncelleme yapılması gerektiğini söyledi. Suiçmez, en son Ulusal Süt Konseyi’nin tavsiye fiyatı açıkladığı Ağustos ayından bu yana zam gör-meyen üreticinin, yem fiyatlarındaki artışla birlikte girdi maliyetlerinin arttığına dikkat çekti. Suiçmez, halen piyasada 12.50 liraya alıcı bulan sütte alım fiyatının yüzde 30 zamla 16.50 liraya yükseltilmesi gerektiğini dile getirdi.


‘HEM SÜTTE HEM DE ETTE DALGALANMALAR OLDU’
Türkiye’de 2023 yılının hayvancılık açısından dalgalanmaların yaşandığı bir yıl olduğunu belirten Suiçmez, “Hayvancılık açısından, hem sütte hem de ette çeşitli dalgalanmalar oldu. Fiyatlar belirli bir oranda arttı. Deprem felaketi ve ekonomik krize rağmen ne hayvancılıkta ne de tarımda çok şiddetli şekilde etkilenmedik. Eksiklerimiz tabii ki var ama bu kadar zorluklar karşısında dünyanın diğer ülkelerindeki ekonomilerine baktığımızda bizden çok daha kötü yerler var” diye konuştu.
‘SÜT FİYATLARI HAK ETTİĞİ SEVİYEDE DEĞİL’
Geride bırakmaya hazırlanılan 2023’ün sonunda süt fiyatlarının yeterli seviyede olmadığını anlatan Suiçmez, “Süt fiyatları şu anda hak ettiği seviyelerde değil. Aldığımız duyumlara göre 1 Ocak’tan itibaren süt fiyatlarının revize olacağı yönünde. Son dönemlerde baktığımızda, 1 hafta 10 günden beri kırmızı et fiyatlarında bir artış var. Hayvancılıkta şöyle bir şey vardır, eğer et fiyatları süt fiyatını geçiyorsa, hayvanlar kesime gider. Bunu ne ben ne de başkası engelleyebilir. Et fiyatları arttığı dönemde eğer süt fiyatları yerinde sayıyorsa veya daha gerilere düştüyse mutlaka revize şarttır. Burada 1.5 içerisinde yem fiyatlarına ortalama yüzde 23 gibi bir zam da geldi. Bir taraftan girdi maliyetleri yükselirken, bir taraftan süt aynı yerinde sayıyorsa bu durum üreticiyi üretim yapmaktan soğutuyor” dedi.
‘ÜRETİCİNİN ELİNE GEÇECEK RAKAM 16.50 LİRA OLMAI’
Sütte beklentilerinin alım fiyatının 16.50 lira olması olduğunu söyleyen Suiçmez, “Malum Aralık ayındayız, hükümet bütçe görüşmelerini bugün ya da yarın tamamlayacak, asgari ücret görüşmeleri var. İnanıyorum ki, memnun edici bir asgari ücret fiyatı çıkacak. Bunlar da olduktan sonra 2024 yılında asgari ücretin yükselmesiyle bizim maliyetlerimiz yine artacak. O nedenle yaptığımız hesaplamalara göre 1 Ocak’tan itibaren talebimiz üreticinin eline geçecek rakam 16 lira 50 kuruş olmalı. Şu anda üreticinin eline geçen 12 lira 50 kuruş. Bu istediğimiz 16.50 lira yüzde 30 gibi bir artışa denk geliyor” şeklinde konuştu.
‘FAZLA BİR ŞEY DEĞİL, SADECE EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ’
Çiğ süte yapılacak olası zammın market raflarına da çok yansımaması gerektiğini kaydeden Suiçmez, “Sütün ana kaleminde hammaddeye zam geldi diye zam yapılmamalı, çünkü onlar zaten bu zammı koydular. Bizim burada 11.50 liraya verdiğimiz süt sokakta dahi 25 liraya satılır hale geldi. Ama bizden halen 11.50 – 12.50 liralara alınıyor. Sabrettik, üretmeye devam ettik, yine de üreteceğiz ama nereye kadar bu sürecek? O nedenle buradan sanayicilere de seslenmek istiyorum, bu parayı verecek olan sanayiciler. Herkes ellerini başının arasına alıp düşünmeli. Aile işletmeleri küçülüyor. Bunu kimse inkar edemez. Her geçen gün 3-5 ineği olan ya tamamen kapatıyor ya da bir kaç tane satmış. Durum buraya gidiyor. Bu süt sanayiciye de lazım. Biz fazla bir şey istemiyoruz, emeğimizin karşılığını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ