DOLAR 39,8699 0.12%
EURO 47,0639 0.12%
ALTIN 4.256,000,67
BIST 9.948,515,78%
BITCOIN 4261486-1,44%
Edirne
27°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

33 okunma

ÜNİVERSİTE GİRİŞ SINAVLARI

ABONE OL
27 Haziran 2025 16:05
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gençlerin en büyük sorunu gelecek oluyor. İster klasik ister meslek lisesi olsun, bu öğretim kurumlarını bitirmiş olan genç için hayat başlıyor. O kimse doğrudan iş hayatına atıldığı gibi sevdiği ve yeteneği olduğu bir branşın daha ilerisi için Üniversite tahsili yapmak ister. Peki nasıl olacak bu, elbette üniversiteye girmekle olur. Olur ama bu konuya heves edenler alınacak öğrenci sayısının üzerinde ise o zaman bir eleme sistemi uygulamak gerekir. Eleme sistemi koşu yarışı olmayacağına göre en uygun eleme sınav olur.
21 Haziran ve 22 Haziran tarihleri arasında böyle bir sınav yapıldı. Üniversiteye girecek kimseler belirlenmiş oldu. Bu sınav sınıf geçme kalma şeklinde değil puanlama şeklinde oluyor. En yüksek puandan başlanıyor, aşağı doğru gidiliyor. Bunu üniversite belirliyor. Bu puanları tutturamayan üniversiteye giremiyor.
Bu yıl üniversite sınavlarına 2,5 milyon aday girdi, alınacak öğrenci 1,5 milyon, geri kalanları gelecek seneye kaldı, ne yaparsın kader böyle. Bu sınavlara — YKS — sınavları deniyor. Bu sınavlar da gözde üniversitelerin puanlamaları daha yüksek oluyor, o puanı tutturup o üniversiteye girmek daha zor oluyor.
Bu sınavlar klasik lise ders programlarına göre hazırlanmış. Meslek okulundan mezun olan bir kimse bazı soruları cevaplayamaz, çünkü o konularda ders görmemiştir. Örneğin, biyoloji, mantık, felsefe, trigonometri. Meslek okullarında klasik liselerdeki kadar matematik, edebiyat okutulmuyor. Meslek okulundan mezun olanlar bu konulara cevap veremez. Peki bu durum anormallik değil mi? Elbette anormallik, peki nasıl olmalı? Meslek liselerinden sınava girenler için ayrı sınav olmalı ve meslek liselerinde okutulan derslerden sorular sorulmalı, o zaman bu haksızlık giderilir. Yahut da fakülteler meslek liseliler için ayrı sınav yapmalı. Niye meslek teknik lisesini bitirmiş bir kimse mühendislik fakültesine giremesin, Ticaret Lisesi mezunu bir kimse ekonomi tahsili yapmasın, İlahiyat mezunu bir kimse hukuk fakültesine giremesin. Buna benzer sistemler uygulanmalı. Hiç bilmediğin bir konuda bir genci sınava sokarsan elbette başarılı olamaz.
YKS sınav sistemi uygulamazdan önce Yıldız Üniversitesine girmek için klasik liseliler için ayrı sınav, Teknik liseliler için ayrı sınav yapılırdı. Klasik lise mezunlarına okudukları derslerden, Teknik lise mezunlarına matematik, teknik resim soruları sorulurdu, kontenjan yarı yarıya idi. Mühendislik tahsili yapacak kimseye biyoloji, edebiyat, felsefe ne işine yarar, bu anormallikler üniversite giriş sınavlarında düzeltilmeli. Üniversiteye girmek bir dert, üniversiteden mezun olmak bir dert, üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulmak ayrı bir dert. Üniversite tahsili yapmış çoğu gencimiz iş bulamayıp bunun sıkıntısı içinde aylak aylak geziyor, sonrada kendine soruyor — Ben bu tahsili niye yaptım? — Buda hayatın gerçek tarafı.
Meslek okulları ne öğretir, meslekle ilgili konuları öğretir yani gencin bileğine altın bilezik takar. Buradan mezun olan bir genç hayatına bir istikamet vermiştir, iş bulmakta fazla zorlanmaz. Klasik lise ne öğretir, bu bilgiler bir meslek bilgisi değildir. Bir nevi üniversiteye hazırlıktır. Klasik liseden mezun olan bir kimse mesleksiz biridir, iş bulmakta zorlanır, çünkü klasik liseler meslek öğretmez.
Türkiye’de klasik lise kadar meslek lisesi var sınavı düzenleyenler klasik lise ders programına göre sınav düzenliyorsa çok büyük hata ve haksızlık yapıyor demektir. Üniversiteye giriş sınavları öğretilen derslere göre yapılmalı. Bu tarz sınav sistemi bir gencin ideolojisini baltalıyor, genç ideoloji güdemiyor. Puanlamaya göre kaç puan almışsa o fakülteye branşa girmek zorunda kalıyor. Genç için ideal yok ediliyor, umudumuz daha iyi, haklı bir ÜNİVERSİTE GİRİŞ SINAVLARI.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ