Türkiye, 2025 yılında 577 plaj, 29 marina, 18 turizm teknesi ve 8 bireysel yat ile “Mavi Bayrak”ta dünya 3’üncüsü oldu.
Ne var ki, dünyanın en temiz körfezlerinden biri olarak gösterilen Saros’da ise tek bir plajda “Mavi Bayrak” dalgalanmıyor…
Saros Körfezi’ne “Mavi Bayrak” kazandırılmamasına anlam veremeyen vatandaşlar kurum ve kuruluşların harekete geçmesini bekliyor, diliyor…
Oysa, müsilaj belası giderek dikkat çekmeye başlayan Marmara Denizi’nde dahi “Mavi Bayrak” çekili plajlar gözden kaçmıyor.
Tekirdağ’da 10 “Mavi Bayrak” bulunuyor.
Edirne’nin komşusu Kırklareli’nde 1, Saros’un diğer kıyısı Çanakkale’de 12 “Mavi Bayrak” varken, İstanbul’da “Mavi Bayrak”lı 3 plaj, “Mavi Bayrak”lı 2 marina yer alıyor.
**
Bu arada Enez’in komşusu Yunanistan’ın Türkiye sınırına yakın aynı suların kıyısındaki Dedeağaç kentinde “Mavi Bayrak” ödüllü bir plaj bulunuyor.
Dedeağaç Belediyesi’ne ait “Dedeağaç Belediye Plajı”nın (Alexandroupolis Municipal Beach) bu prestijli çevre ödülüne 2024 yılı itibarıyla layık görüldüğünü öğreniyoruz.
Dedeağaç’tan biraz uzaklaşalım.
Selanik’e kadar uzanalım…
Sahil aynı denizin sahili…
Selanik çevresinde, Volvi ve Thermaikos belediyeleri sınırları içinde toplam 14 plajın “Mavi Bayrak” ile ödüllendirildiğini görüyoruz…
**
“Mavi Bayrak”, deniz suyu kalitesi, çevre yönetimi, güvenlik ve hizmet altyapısı gibi 33 farklı kriteri karşılayan plajlara verilen uluslararası bir çevre ödülü.
Bu ödül, plajın temizliği ve güvenliği açısından yüksek standartlara sahip olduğunu gösteriyor.
**
Dünyanın kendi kendini temizleyebilen ender denizlerinden biri olan Saros Körfezi, yılda 1 milyonu aşkın ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.
Ancak, 2025 yılı itibariyle Türkiye’de 577 plaj “Mavi Bayrak” alırken, Saros’ta hiçbir plaj bu onura sahip bulunmuyor.
Bu durum, çevreye duyarlı vatandaşları derinden üzüyor.
Saros’un doğal zenginliği, temizliği ve ekolojik değeri göz önüne alındığında, “Mavi Bayrak”ı fazlasıyla hak ettiği görülüyor…
**
Vatandaşlar çoğu zaman neden “Mavi Bayrak” alınamadığını tam olarak bilmiyor olabilir.
Öncelikle şu soruların yanıtları netleşmeli ve paylaşılmalı:
Başvuru yapıldı mı?
Hangi kriterler eksik kalıyor?
Başvuru yetkisi kimde?
Belediye, özel işletme ya da kamu kurumu mu?
**
Türkiye Çevre ve Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Uluslararası “Mavi Bayrak Jürisi”nin 2025 yılı “Mavi Bayrak” ödüllerine ilişkin paylaşımı üzerine Hudut Gazetesi olarak geçtiğimiz hafta Saros Körfezi’ndeki bu duruma “Mavi’si var, bayrağı yok!” başlığı ile dikkat çekmeye çalıştık…
Bizimki de iş!
**
Aslında, “Mavi Bayrak” olsa ne olur?
Olmasa ne yazar?
Bölgenin adam gibi yolu yok yolu!