DOLAR 36,6006 0.03%
EURO 39,8873 -0.23%
ALTIN 3.431,880,06
BIST 10.596,151,51%
BITCOIN 30151193,16%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

167 okunma

ELYD ‘Büyük Gün’e hazırlanıyor

Nisan ayının 23'ünde Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın yanı sıra Edirne'nin en köklü eğitim Kurumu olan Edirne Lisesi'nin de 168'inci kuruluş yıldönümü kutlanacak… ELYD Genel Başkanı Cevat İşlik, 40 Yıl (1985) başta olmak üzere, 50 Yıl (1975) ve 60 yıl önce (1965) mezunlarına yazılı bir duyuru yaparak, mezunları ELYD Genel Merkezi ile irtibat kurup 22-23 Nisan Geleneksel Edirne Lisesi Etkinlikleri ve Plaket Töreni'ne katılmaya davet etti…

ABONE OL
10 Mart 2025 17:53
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Lisesi 23 Nisan 2025 Çarşamba günü 168’nci kuruluş yıldönümünü geleneksel Pilav Günü’nde kutlayacak


Gökalp TOPYAN
Nisan ayının 23’ünde Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın yanı sıra Edirne’nin en köklü eğitim Kurumu olan Edirne Lisesi’nin de 168’inci kuruluş yıldönümü kutlanacak. Edirne Lisesinden Yetişenler Derneği (ELYD) geleneksel 23 Nisan Etkinlikleri hazırlıklarına şimdiden başladı. ELYD Genel Başkanı Cevat İşlik, 40 Yıl (1985) başta olmak üzere, 50 Yıl (1975) ve 60 yıl önce (1965) mezunlarına yazılı bir duyuru yaptı. İşlik, mezunları ELYD Genel Merkezi ile irtibat kurarak, 22-23 Nisan Geleneksel Edirne Lisesi Etkinlikleri ve Plaket Törenine katılmaya davet etti.
ELYD Genel Başkanı İşlik, özellikle bu yıl 40’ıncı mezuniyet yılını kutlayacak ve plaket verilecek mezunların iletişim bilgilerinin (adres ve telefon) çok azının ellerinde mevcut olduğunu belirtti. “1985 yılında toplam 398 mezunumuz bulunmakta ve bunlardan ancak 20 kişinin telefon bilgisi var. Bu 20 mezunumuz için WhatsApp Grubu kurarak sınıf ve dönem arkadaşlarından irtibatı olanlara da ulaşmak için davetimizi paylaştık” diyen İşlik şu çağrıyı yaptı.

ELYD Genel Başkanı Cevat İşlik


ELYD GENEL BAŞKANI CEVAT İŞLİK’TEN MEZUNLARA ÇAĞRI
Ne mutlu size ki tarihi Edirne Lisesi’nden mezun oluşunuzun 40’ıncı yılına ulaşmış bulunuyorsunuz. Sizi ve dönem arkadaşlarınızı candan kutlarız. Bilindiği gibi her yıl, yapılan ‘Geleneksel Pilav Şenliği’ töreninde, o yıl mezuniyetlerinin 40’ncı yılına ulaşan arkadaşlarımıza derneğimizce, törenle ‘Mezuniyet Plaketleri’ takdim edilmektedir.
Bu yıl da plaketler 23 Nisan 2025 Çarşamba günü saat 11.00’de lisemizde yapılacak olan, özel bir törenle değerli 1985 yılı mezunlarımıza takdim edilecek. Bu tören için özel hazırlanan plaketler, törene katılacak arkadaşımızın adına düzenlenecek. Törene katılacak olan 1985 mezunlarımızın en geç 28 Mart 2025 Cuma gününe kadar, ELYD Genel Merkezi ile ilişki kurarak, isimlerini yazdırmalarını ve giderlere katkı payı olarak (800 TL) derneğin Vakıflar Bankası Taksim Şubesi TR91 0001 5001 5800 7286 9945 85 İBAN Nolu hesabına havale etmelerini rica ederiz. 23 Nisan Geleneksel Pilav Şenliğinde sizleri de aramızda görmeyi dileriz.
EDİRNE LİSESİ: EĞİTİMİN 168 YILLIK ÇINARI
Edirne Mekteb-i Rüştiyesi, Maliye Bakanlığı’nın 1 Temmuz 1853 tarihli ilmuhaberinde giderleri hazine tarafından karşılanmak üzere Meclis-i Ma-arifçe Edirne’de bir Mekteb-i Rüştiye açıl-ması konusunda padi-şah buyruğu ile 4 yıllık bir gecikmeden sonra 1857’de açıldı. Okul, 1857 yılında Ahi Çe-lebi’ye ait Sübyan Mektebi ile yanındaki Darülkurra okulları bir-leştirilerek rüştiye ola-rak hizmete açılan batılı anlamdaki ilk modern eğitim kurumudur.
1885-1886 eğitim ve öğretim yılından başlamak üzere Rüştiye Okuluna idâdî okulu da eklenerek, Rüştiyede ortaokul, idâdîde de lise eğitimi verilerek ortaöğretim iki kademeli hale getirildi, ortaöğretimin kalitesi artırılarak üst öğrenime daha başarılı öğrencilerin gönderilmesi sağlandı.
1908’de II’nci Meşrutiyet’in ilanı sonrası, 12 büyük il merkezinde bulunan idâdîlerin isimleri sultânîyeye çevrildi.1909 yılından itibaren Edirne Sultânîsi adıyla ve genişletilmiş kapasitesiyle eğitimine devam eden okul 26 Mart 1913 günü Bulgar işgali sırasında 1912-1913 eğitim ve öğretime ara verdi. Bu sürede hastane olarak hizmet veren ve 1913-1914 yılında yeniden eğitime başlayan okulun 1915 Çanakkale Savaşları’nda cepheye giden öğretmen ve öğrencilerinin çoğu şehit ve gazi oldu.
25 Kasım 1922’de kentin Yunan işgalinden kurtarılması üzerine yeniden eğitime başlayan Edirne Sultânîsi, 14 yıl içinde yaşadığı sıkıntılara rağmen büyük fedakârlıklarla başarılı mezunlar verdi. Cumhuriyet’in ilanının ardından Edirne Erkek Lisesi adını alan okulun 24 Aralık 1930 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyaretinin ardından yönetim ve öğretim kadrosu yenilendi. Suut Kemal Yetkin, Orhan Şaik Gökyay ve Nihat Sami Banarlı gibi ünlü edebiyatçı ve yazarlar edebiyat öğretmeni olarak lisede görev yaptı.
1940-1941 öğretim yılı başında, okulun parasız yatılı öğrencileri, Millî Eğitim Bakanlığınca, Kastamonu Lisesine, Erkek İlköğretmen Okulu öğrencileri Sivas İlköğretmen Okulu’na, Kız İlköğretmen Okul, öğrencileri Konya’ya nakledildi. Erkek İlköğretmen Okulu’nun boşalttığı bina, 1941-1942’den itibaren Edirne Lisesi’ne verildi..
1998 yılında Anadolu Lisesi statüsüne geçen okulun tarihi özellikleri de dikkate alınarak adı “Edirne Lisesi” olarak belirlendi. Bugün Anadolu Lisesi statüsünde 19 derslikli binada 4 yıl eğitim veren okulda kütüphane, konferans salonu, müzik, resim atölyeleri, fizik kimya – biyoloji laboratuvarları ve bilişim teknolojileri sınıfı bulunuyor. Edirne Lisesi; teori ve uygulamaya yönelik eğitim anlayışı ile araştırma ve geliştirmeyi amaçlayan, yeni teknolojileri kullanan, millî ve manevi değerleri yaşatan, alanında başarılı mezunlar veren tarihi önemde bir eğitim ve öğretim kurumu olarak geleceğimizi yetiştiriyor.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ