DOLAR 35,3918 0.13%
EURO 36,5136 0.39%
ALTIN 3.000,38-0,68
BIST 10.075,171,14%
BITCOIN 3470292-0,22%
Edirne

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

109 okunma

2024’ten 2025’e Istrancalar

DOKU Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Göksal Çidem, Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2024 yılı kuraklık haritalarına bakıldığında 2025 yılında 'Susuz Yaz' yaşanacağını, bu durumun Ergene havzası ve İstanbul dahil, tüm Trakya'yı olumsuz etkileyeceğini belirterek, suya dayalı ve su kaynaklarını tehdit eden tüm projelerin durdurulması gerektiğini bildirdi…

ABONE OL
29 Aralık 2024 16:05
0

BEĞENDİM

ABONE OL


DOKU Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Göksal Çidem, Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2024 yılı kuraklık haritalarına bakıldığında 2025 yılında ‘Susuz Yaz’ yaşanacağını, bu durumun Ergene havzası ve İstanbul dahil, tüm Trakya’yı olumsuz etkileye-ceğini belirterek, suya dayalı ve su kaynaklarını tehdit eden tüm projelerin durdurulması gerektiğini bildirdi.
DOKU Derneği Başkanı Çidem, “2024’ten 2025’e Istran-calar” başlıklı yazılı açıklamasında, “Istrancalar’ın 1/3 Bulgaristan, yaklaşık 2/3 ise Türkiye’de. Bulga-ristan Istarnca Park Alan 1161 kilometre karedir . Biyosfer rezerv alanıdır. Koruma altındadır. Aynı vejetasyona sahip Türkiye Istrancalar’ı ise 1970 Km2’dir. Madencilik ve enerji üretim alanıdır. Komşu aynı ormanı korumak için her türlü ulusal ve uluslararası yasaları hayata geçiriyor. Bizde ise kullanmak için her şey yapılıyor” diyerek şunları kaydetti:


“Dünya ormanlarıyla birlikte Istrancalar’da kritik eşikte. Bilimsel raporlarda iklimi, dünyanın ormanlarını ve biyolojik çeşitliliğini felaketli bir geleceğin beklediği vurgulanıyor. Biyolojik çeşitlilik ürkütücü boyutta azalıyor ve bir çok türün yok olma riski var.
Kuraklık etkisi dikkate alınmalı. Suya dayalı ve su kaynaklarını tehdit eden tüm projeler durdurulmalıdır. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2024 yılı kuraklık haritalarına bakıldığında 2025 yılı ‘Susuz Yaz’ yaşanacak.
KURAKLIK DURUMU
2024 yılı 6 aylık ve 12 aylık Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileri bölgemizin kuraklık durumunu ortaya koymaktadır.
Bu kuraklık durumu Ergene havzası ve İstanbul dahil, tüm Trakya’yı olumsuz etkileyecektir. Yaşam kaynağımız Istranca ormanları içinde geçerli. Istrancalar’daki Maden-Enerji projelerinin tamamına yakını doğal ormanların içinde ve su kaynakları üzerinde.
Ormanlarımızda üretim alanı adı altında, Üretim denilen orman kesimi tıraşlama, gençleştirme yol açmak için ağaç kesimime dayalı yapılan ormancılık faaliyeti mutlaka yeniden değerlendirilmelidir.
Orman alanlarını madencilik sahası, enerji üretim alanı, yapılaşmaya açmak ve odun deposu uygulamasından acilen dönülmelidir.
Karar vericilerin doğal ormanlarımızı kaybetmeyi göze almamaları, Meteoroloji Genel Müdürlüğü raporlarını dikkatle değerlendirmek önem ve aciliyet arz etmektedir. Ve her karardan önce gelecek nesilleri ve burada yaşayan canlıları düşünerek karar vermeleri gerekiyor.
Ormanlar karbon yutak alanıdır. Su rejimini düzenler. Heyelan ve sellerin önlenmesinde en önemli faktör olduğu, Dünyadaki temiz su kaynaklarının tamamına yakını dağlardan ve burada ki ormanlardan doğduğu ve gittiği yere hayat verdiği unutulmamalıdır.
Orman ekosistemleri kendi doğal akışına müdahale edildiğinde yaşadığımız felaketleri her yerde görmeye başladık. Ormancılık faaliyeti ekolojktemelli ormancılık anlayışı ile yapılmalıdır..
Istranca ormanlarında binlerce hektarlık alanda yüzlerce talan projesi var. Yarıdan fazlası maden ve enerji. Bunlarında tamamına yakını ormanlarımızda yeraltı ve yüzey su besleme alanı üzerinde. Bu durum böyle devam ederse Kırklareli, Kıtlıkeli olacaktır.


Trakya’da yeraltı sularının %85’i tükendiği, yüzey sularının kirlendiği bir dönemde, yeraltı suyu besleme alanları her türlü yapılaşmaya kapatılmalı mutlak koruma altına alınmalı, ihlal eden kişi ve kurumlar hakkında etkin adli ve idari yaptırımlar acilen uygulanmalıdır.
Çünkü temiz içme suyu bitiyor. Yaşamın temeli su. Su biterse gıda yok. Doğal ve sosyal yaşam yok.
Tarım toprakları, meralar ve ormanlar kayıtsız, şartsız, fakatsız, amasız, ancaksız korunmalı Topraklar ve meralar tarımsal SİT alanı ilan edilip, Ormanlar kesin korunacak hassas alan ilan edilip mutlak koruma altına alınmalıdır.
Kırklareli’de çevre mücadelesini yürüten bir avuç insan ve birkaç kurumun verdiği bu mücadele, aslında Trakya’nın yanı sıra, ülke nüfusunun %20-25 için veriliyor. İstanbul’un bundan ne kadar haberi var? Belkide sadece hava durumlarında ‘Balkanlardan gelen soğuk ve yağışlı hava İstanbul’u ve Yurdu etkisi altına alacak’ dediği zaman, acaba bu hava ve suyun Kırklareli’den Istrancalar’dan geldiğini biliyor mu? İstanbul’un nefes borusu Istrancalar’dır. İstanbul’un içtiği suyun soluduğu havanın kaynaklarında neler olmuyor ki. Tüm bunlar yaşanırken İBB Rezve suyunu alçağını söylüyor. Rezve deresinin bir çok kaynağı kurudu. Yapılacak olan milyonlarca yatırım yerine bu yatırım kayıp kaçak için kullanılmalıdır.
İstanbul’un su kaynakları batı’da Kırklareli’nden başlayarak Doğu’da Düzce’ye kadar ulaşmıştır. Günlük ortalama tüketim 3.060.450 m3/gündür (İSKİ). İstanbul için kişi başı 190 litre (Kaynak TÜİK) toplam 16.107,632 kişiye su veriliyor. Su kayıp ve kaçaklarının engellenmesi çalışmaları neticesinde, 2023 yılı su kayıp ve kaçak oranı %18,94’e düşürülmüştür. 2018 Yılı Kayıp Su Oranı %22,34’dür. (Kaynak İSKİ) Mevsimlerde normal yağışlar olduğunda Istranca derelerinin toplam su geliri yıllık 129 milyon m3, bölgenin toplam su ihtiyacı 86 milyon m3. İşte kalan 43 milyon m3 suyun İstanbul’a getirilmesi için milyon dolar içeren ihaleler, isale hattı, yollar, enerji hatları için on binlerce ağaç kesimi ve en önemlisi de bu bölgenin doğal yapısına, ekosistemine yapılan ölümcül müdahaleler olacaktır. İstanbul’un 2 haftalık suyu için yapılacak olan yatırımın fayda-maliyet hesabı tekrar yapılmalıdır.
Bizler bu mücadeleyi gelecek adına yaparak, gelecek nesillere karşı olan sorumluluğumuzu yerine getirip, insan olmanın gereğini yapıyoruz. Tarihe not düşüyoruz. Gelecek nesillerin yaşam alanları yok edilirken, seçilerek sorumluluk üstlenenler bunun vebalinden kurtulamazlar.
Gelecek yok edilirken, sessiz kalanlar, göz yumanlar, çocuklarınıza ve torunlarınıza karşı olan sorumluluğunuzu unutmayın. Onların yaşam alanlarını yok etmeye kimsenin hakkı yok, onlar bunu hak etmiyorlar. “

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ