ADD Edirne Şubesi Yönetim Kurulu, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Edirne’ye gelişinin 94. yıldönümünü yayımladığı mesajla kutladı.
ADD’nin “Atatürk’ün Edirne’yi ziyaretinin 94. Yılı kutlu olsun!” başlığı altında paylaştığı kutlama mesajı şöyle:
“Ülkemizin kurtarıcısı ve Devletimizin Kurucusu Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Bağımsızlık Savaşı kazanıldıktan sonra harap bir Anadolu ve yorgun bir halk vardı. Uzun savaşlar yaşamış, yıllarca ihmal edilmiş olan halk ümitsiz, ekonomik sıkıntılar içinde birçok sorunun ağır yükünü yaşıyordu. O nedenle halkın sorunlarını anlama, onlara ümit verme, yönlendirme ve ardından yapılacak yenilikler için kamuoyu oluşturma gerekliydi. Bu nedenle Atatürk, Aydınlanma Devrimin hayata geçirmek ve sorunları yerinde çözmek amacıyla yurt gezilerine yönelmiştir.
Atatürk yurt gezilerinde, siyasal, toplumsal askeri, kültürel, ekonomik vb. alanlardaki durum tespiti ile alınması gereken önlemleri incelemiştir. Yeni ve ileri bir Türkiye yaratabilmek için yapılacak atılımların ve oluşturulacak yeni ortamın temellerini atmıştır. Önce halkın içine girerek görüşler almış ve bu görüşlerin ışığı altında planlamalarını yapmıştır. Engin bir sevgiye ve güvene sahip olduğu için halk üzerinde etkili olmuş ve başarılı bir şekilde yönlendirmelerde bulunmuştur. Çağdaş değerler ve devrimleri için olduğu gibi, birlik, bütünlük ve yurtseverlik doğrultusunda önemli ölçüde kamuoyu oluşturmayı başarmıştır.
Atatürk, gerçek kurtuluşun sorunları aşacak çok yönlü kalkınmadan geçtiğini görmüş ve ona göre hareket etmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk, Edirne’ye son ziyaretini Cumhurbaşkanı sıfatıyla 21 Aralık 1930 yılında gerçekleştirdi. Edirne’de kaldığı süre içerisinde Belediye Başkanlığı hizmet binasında konakladı. Edirne’de 4 gece 5 gün kaldı.
21 Aralık 1930 tarihinde Edirne’ye gelmeden önce Hasköy’de vali ile vilayet heyeti tarafından karşılanan Atatürk, zaman zaman köylerde durarak vatandaşlarla sohbet etmiştir. Bu nedenle şehre gelmesi bir hayli uzun sürmüştür. Her tarafı ‘Hoş geldin Gazi, büyük halaskarımız’ gibi yazıların yer aldığı taklarla süslenmiş ve bayraklarla donatılmış olan şehre ise 21 Aralık 1930 günü akşamüstü gelmiştir. Soğuk havaya rağmen Edirneliler tarafından büyük bir coşku ile karşılanmıştır. Karşılama töreninin ardından kalacağı Belediye Binasına geçmiştir. Ertesi gün (22 Aralık 1930) şehirdeki incelemelerine Cumhuriyet Halk Fırkasını ziyaret ederek başlamıştır. Fırka (Parti) ziyaretinde üyelerin yanı sıra köy ve İlçelerin heyetlerini kabul ederek mahalli ihtiyaçlarla ilgili bilgi almıştır.
23 Aralık günü öğleye doğru otomobille Edirne’nin batısında bulunan Kemal Köyü merasının Meriç sahiline giderek çeltik ekimi için merayı yerinde incelemiş ve ayrıca köylülerle bir süre sohbet etmiştir. Atatürk, Kubilay’ın Menemen’de katlediliş haberini de akşam saatlerinde Belediye Başkanlığı Meclis Salonunda aldı ve çok üzüldü. Çalışmayı bırakıp odasına çekildi.
24 Aralık günü ise Edirne’nin eğitim kurumlarını ziyaret etmiştir. Bu doğrultuda öğleden önce kız ve erkek öğretmen okulları ile erkek lisesini, öğleden sonra ise kız ve erkek şehir yatılı okullarını, ortaokul ile sanayi mektebini (Endüstri Meslek Lisesi) gezmiştir. Girdiği sınıflarda dersleri dinleyerek öğrencilere sorular sormuş, Sanayi Mektebi’nde ise imalat atölyelerini dolaşarak usta ve çıraklarla yaptıkları işler hakkında konuşmuştur.
25 Aralık sabahı ise Türk Ocağı’nı ziyaret etmiştir. Ocaktan ayrıldıktan sonra konserve fabrikasını, Çanakkale Savaşından döndükten sonra kaldığı ev ile jandarma okulunu ziyaret etmiştir. Ardından eski eserleri ve camilerini gezmiş, öğle yemeğinden sonra da Babaeski’ye doğru hareket etmiştir.
Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu olarak, Devletimizin Kurucusu ve Yurdumuzun kurtarıcısı Mustafa Kemal Atatürk’ün Edirne’ye gelişinin 94. Yıl dönümünün kutlu olmasını diliyoruz.”