DOLAR 34,1723 -0.05%
EURO 37,1740 -0.13%
ALTIN 2.937,590,38
BIST 8.956,031,08%
BITCOIN 23161221,39%
Edirne
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

05:45

İMSAK'A KALAN SÜRE

17 okunma

Söz kadın çiftçilerde!

Edirne Belediyesi tarafından, Dünya Kadın Çiftçiler Günü kapsamında 'Çiftçi Kadınlar Zirvesi' düzenlendi... Programa katılan kadın çiftçiler, üretim aşamasında yaşadıkları sıkıntıları ve hem cinslerine örnek olacak hikayelerini katılımcılarla paylaştı...

ABONE OL
16 Ekim 2024 17:15
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER

Edirne Belediyesi tarafından, Dünya Kadın Çiftçiler Günü kapsamında ‘Çiftçi Kadınlar Zirvesi’ düzenlendi.

Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde düzenlenen programa Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Vali Yardımcısı Turgut Subaşı, 664’üncü Kırkpınar Ağası Ufuk Özünlü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Tan ve Prof. Dr. Eylem Bayır, oda başkanları, il genel ve belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda kadın çiftçi katıldı. Edirne Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, bando ve Edirne Belediyesi Ritim Grubu’nun mini konserleriyle devam etti.

‘ÜRETMEZSEK İTHALATA MECBUR KALIYORUZ’

Programın açılış konuşmasını yapan Edirne Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Egemen Ilgın, tarım kesiminden bir kopuş yaşandığını, hızlı bir göç olduğunu belirterek, “Oysa bizim 1 metrekare toprağı bile boş bırakma lüksümüz yok. Çünkü Türkiye’nin nüfusu her geçen gün artıyor. Bu artan nüfusu beslememiz gerekiyor. Biz üretmezsek, bir şeyler ortaya çıkarmazsak ithalata da mecbur kalıyoruz. Sonra hepimizin cebindeki para, yabancı ülkelere gitmiş oluyor. Bizler de kırsal mahallelerimizde projelerle, kırsalın yaşam refahını yaşam seviyesini biraz daha artırmaya yönelik çalışmalar yapacağız. Katma değer çok önemli bir kavram. Ürünü üretmeniz yetmiyor. Markette domates alamıyoruz, sayıyla alıyoruz. Bir taraftan da Bursa Karacabey’de üreticiler tarladaki domateslerini söküyorlar. Yani ortada bir anlaşmazlık. Üreticiyle tüketici arasında tam anlamıyla bir buluşma yok. Biz bunu katma değerli hale getirmeye çalışacağız. Bunları yaparak bölgemizdeki ürünlere katma değer sağlayacağız” dedi.

‘HAYDİ KADINLAR ÜRETMEYE’

Karayusuf Köyü Üretici Kadınlar Pazarı temsilcisi Nezire Bilim de, tüm kadınları üretim yapmaya davet etti. Bilim, “Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşıyorum. Mevsimine göre sebze meyve yetiştiriyorum. Yetiştirdiğim ürünleri Üretici Kadınlar Pazarı’nda satışa sunuyorum. Ben bu pazara çocuklarım ve kendim için başladım. Pazarımızda herkes kendi yetiştirdiği doğal ürünleri satışa sunuyor. Biz, bu pazarda el işi ve gıda olmak üzere 191 üreticiyiz. Yetiştirmiş olduğumuz ürünler gıda mühendisleri tarafından denetleniyor. Belirli zamanlarda bizlere eğitim veriliyor. Mustafa Kemal Atatürk demiş ki; ‘Köylü, milletin efendisidir’ diye. Biz köylüler milletin efendisiyiz. Haydi kadınlar üretmeye” diye konuştu.

‘KÖYDEKİ NÜFUS YAŞLANIYOR’

Karabulut Köyü ayçiçeği üreticisi Yeşim Baraz da, köylerde çalışacak eleman bulamamaktan yakındı. Baraz, “Tek sorunumuz fiziki; köylerde çalışacak eleman bulamamaktayız. Bizim için bu büyük bir sorun, çünkü köydeki nüfus da yaşlanıyor. Kimse köylerde yaşamak istemiyor. Genç nesil şehirde daha rahat bir sosyal yaşamı idare ettirmek istiyorlar. Edirne olarak, batıda olduğumuz için şanslıyız. Kadın çiftçimize değer verilmektedir. Bir çiftçi olduğumuz için gurur duyuyoruz, yaptığımız işi çok seviyoruz. Ve umarım, Ekim ayında yağmur yağar ve güzel bir ekim gerçekleştiririz” şeklinde konuştu.

‘TARIMDA DA KADINLAR BİR ADIM ÖNDE OLSUN İSTEDİK’

Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın ise Edirneli kadınlarla gurur duyduğunu anlattı. Akın, “Siz üreten kadınlarla gurur duyuyorum. Şehrimize daha çok değer katmak için, bize emanet edilene daha iyi sahip çıkabilmek için, tam tarım şehrinin olması gerektiği gibi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüzü ve komisyonumuzu kurduk. Biz her zaman şunu söyledik; kadınlar her zaman bir adım önde dedik. Tarımda da böyle olsun istedik. Üreten kadınlar ile ilgili neler yapabiliriz bunu tartıştık. Edirne’de tarıma, tüm ilçeler ile birlikte nasıl değer verebiliriz, nasıl yardımcı olacak projeler üretiriz diye düşündük. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüz ile neleri hedeflediğimizi müdürümüz bizzat açıkladı. Çok dinamik ve çok genç bir kadroya sahibiz. Hepsi ile gurur duyuyorum. Doğru adımlar ile devam ediyoruz. Tam da sizler gibi üretimimiz artsın” ifadelerini kullandı.

Edirne Belediyesi’ne ait olan 2019’dan beri ata tohumunu yetiştirilen Cumhuriyet Tarlası’nda ekip biçmeye devam ettiklerini kaydeden Akın, “Diğer taraftan 300 dönüme yakın bir araziyi de ele alıp ekim yapacağız ve buradan elde edilen gelir ile kız çocuklarımıza burs vereceğiz. Bu projede beni çok heyecanlandırıyor. Dron ile ilaçlama çok önemli. Edirne Belediyesi ait dronlarımız ile beraber ilaçlama çalışmalarında siz değerli üreticilerimize destek olmaya devam edeceğiz. Tohum dağıtmaya, mazot yardımlarına ve fideler ile siz değerli çiftçilerimize destek olmaya artan hizmetler ile devam edeceğiz. Tüm çiftçi kadınlarımız, tüm üreticilerimiz biliyoruz ki o toprağa dokunmadan nefes alamıyorsunuz. Biz o toprağa daha fazla dokunun, daha fazla nefes alın diye elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz” dedi.

Program konuşmaların ardından sunumlarla devam etti.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ