DOLAR 34,1497 -0.03%
EURO 37,1850 0.07%
ALTIN 2.945,530,30
BIST 9.019,720,71%
BITCOIN 23055270,26%
Edirne
12°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

44 okunma

Komşu’dan Edirne’de yine 3 sandık

Bulgaristan'da son 3 yılda yedincisi 27 Ekim 2024 Pazar günü yapılacak erken genel seçimler için Türkiye'de 3'ü Edirne'de olmak üzere 168 sandık kurulacak…

ABONE OL
16 Ekim 2024 16:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bulgaristan’da son 3 yılda yedincisi 27 Ekim 2024 Pazar günü yapılacak erken genel seçimler için Türkiye’de 3’ü Edirne’de olmak üzere 168 sandık kurulacak.
Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BALGÖÇ) Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, Bulgaristan’ın son üç yılda yedinci kez seçime gideceğine vurgu yaptığı paylaşımında, “Bulgaristan Türkleri Balkanlar’daki en büyük Türk nüfusunu oluşturmaktadır. Bunun yanında Türkiye’de yaklaşık iki yüz elli bin, Bursa’da yetmiş üç bin Türk seçmen bulunmakta. Bu veriler Bulgaristan siyasetinde Türklerin önemini ve aslında gücünü belirtmekte” diyerek şunları kaydetti. .
“En son 9 Haziran’da gerçekleştirilen seçimde; ülkemizde 166 noktada sandık kuruldu ve yüksek katılım sağlandı. Türk ve Müslümanların çoğunlukta olduğu HÖH, seçimden ikinci parti olarak çıktı. Türkiye’deki çifte vatandaşların seçime yoğun katılımı, Bulgaristan’da tartışma konusu oldu.

1989 sonrası Bulgaristan’da Türk ve Müslümanların haklı taleplerinin karşılık bulması için Türkler tarafından kurulan Hak ve Özgürlükler Hareketi kurulduğu dönem büyük başarılar elde etti. Zaman zaman parti içinde bazı bölünmeler olsa da HÖH her zaman Türk ve Müslümanların birinci partisi oldu.
Partinin son genel kurulunda Delyan Peevski’nin partinin genel başkanlığına getirilmesi bir kırılma noktası oldu. Partinin genel başkanlığına bir Bulgar’ın seçilmesini doğru bulmadığımızı belirtmiş, tepkimizi ortaya koymuştuk. Çünkü bir proje olan Delyan Peevski’nin genel başkan olma amacının Bulgaristan’da Türk Azınlığın siyasi gücü olan Hak ve Özgürlükler Hareketini dağıtmak olduğunu öngörebiliyorduk. Yanılmadığımızı son zamanlarda parti içinde yaşanılanlar maalesef bize gösterdi.
27 Ekim’de gerçekleşecek seçim öncesi Bulgaristan’da yaşananlar 89 Göçü sürecindeki baskıları akla getirdi. Belediye başkanları ve muhtarların sorguya çekilmesi, gözaltına alınmasını; gözdağı verilmeye, korku tohumları ekilmeye çalışılmasını endişeyle takip ediyoruz.
BAL-GÖÇ yaklaşık 40 yıl önce Bulgaristan’da başlayan asimilasyonu duyurmak amacıyla kurulmuştu. 40 yıl boyunca da Türkiye’de ve Balkanlar’da yaşayan Türklerin sorunlarını dile getirmek, çözüm bulmak ve birlik beraberliğin sağlanması için mücadele etti.
Bu seçim döneminde görevimiz; Balkanlar’da yaşayan Türk ve Müslüman topluluğa yapılanları unutturmamak, birlik beraberlik içinde olmanın getirdiği gücü hatırlatarak Bulgaristan Türklerinin demokratik haklarını kullanmasını sağlamaktır.
Şimdi böl parçala yönet projesine karşılık birleşerek kazanma vakti.
Siyasi olarak güçlenerek Bulgaristan Türklerinin hak ve özgürlükleri için mücadele vakti.
27 Ekim’de sandıkları doldurma vakti.”
4858 MİLLETVEKİLİ ADAYI
Bulgaristan’da 27 Ekim 2024 erken genel seçimlere 4858 milletvekili adayı kaydını yaptırdı. BNR’nin sayfasında konuya ilişkin şöyle denildi:
“Adaylardan 1378’i kadın, 3480’i erkek. Bu sayının nihai olmadığına dikkat çekildi. Listelerden adaylıklarının silinmesini isteyen kişiler var. Merkez Seçim Komisyınu Başkan Yardımcısı Rositsa Mateva basın toplantısında konuşurken, ülke içinde ve ülke dışında şimdilik 12 640 seçim merkezi olduğunu söyledi, ancak seçimlerden 48 saat önce hastane ve hapishanelerde seçim noktaları açılacağı için sayının değişeceği hatırlatıldı.”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ