DOLAR 34,2497 0.3%
EURO 37,6068 -0.45%
ALTIN 2.917,980,08
BIST 9.065,151,88%
BITCOIN 20880521,08%
Edirne
28°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

3 okunma

Saraçlar’da ‘sokak sağlıklaştırma’ başladı!

Edirne Valiliği tarafından, çoğu tescilli yapıdan oluşan trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi'nde 'Sokak Sağlıklaştırması' projesi başlatıldı… Yaklaşık 6 ay sürecek proje kapsamında başlatılan çalışmaları inceleyen Edirne Valisi Yunus Sezer, "Burası hem şu anda yürüdüğümüz cadde açısından, hem de yapılar açısından 6 aylık süre sonucunda gerçekten de Türkiye'de örnek çarşılardan bir tanesi haline gelecek" dedi…

ABONE OL
4 Ekim 2024 17:49
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne Valiliği tarafından, çoğu tescilli yapıdan oluşan trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi’nde ‘Sokak Sağlıklaştırması’ projesi başlatıldı.
Edirne Valiliği’nce, kentin en kalabalık caddesi konumundaki Saraçlar Caddesi’nde sokak sağlıklaştırması kapsamında çalışmalar başlatıldı. Edirne Valisi Yunus Sezer çalışmaları inceleyerek, çoğu tescilli toplam 223 yapının bulunduğu caddede, binaların asıllarına uygun olarak restore edileceğini söyledi. Sezer, zeminin de yenileneceği çalışmaların 6 aylık sürede tamamlanacağını belirtti.


‘TÜRKİYE’NİN ÖRNEK ÇARŞILARINDAN BİRİSİ OLACAK’
Saraçlar Caddesi’nin Edirne’nin tarihi ve ticareti açısından beyni olduğunu ifade eden Sezer, “Burası Edirne’nin tarihi ve ticareti açısından beyni diyebileceğimiz bir yer. Burayla ilgili olarak projelendirme çalışmasına geçen yıl Çevre Ve Şehircilik Bakanlığımız katkılarıyla tamamladık ve bu sene Kültür Bakanlığımızın yatırım programına girdi ve ihale çalışmaları, hazırlık çalışmalarını tamamlayıp bugün itibariyle buraya bir başlangıç verdik ve yapım çalışmaları şu an itibariyle başladı. Tabii çok önemli bir lokasyon, burası sadece Edirne açısından önemli değil, Balkanlar ve Türkiye’den gelen yerli ve yabancı turistler açısından da aslında hareketi gece gündüz yaşayan bir çarşı. Burada 223 tane yapı var ve 223 tane yapının büyük bir bölümü tescilli yapı. Bu tescilli yapıların sadece sokak sağlıklaştırması, cephe düzenlemesi değil, bununla ilgili olarak kurul tarafından önerilen tüm çalışmalar yapılarak orijinal hallerine dönüştürülecek, eski hallerine dönüştürülecek. Dolayısıyla burası hem şu anda yürüdüğümüz cadde açısından, hem de yapılar açısından 6 aylık süre sonucunda gerçekten de Türkiye’de örnek çarşılardan bir tanesi haline gelecek” dedi.


‘TOPLAM 407 YAPIDAN 200’Ü TESCİLLİ’
Çilingirler Caddesi, Balıkpazarı Caddesi, Orhaniye ve Osmaniye Caddesi ile Selimiye Camisi ile Muradiye Camisi arasında kalan alanlarda da sokak sağlıklaştırması çalışmalarının yapılacağını aktaran Vali Sezer, “Saraçlar Çarşısı, Çilingirler, Balıkçılar Çarşısı’ndaki toplam 407 tane yapı, bunlardan 200 tanesi de tescilli tarihi yapı ve konağımızdan oluşan yapı, bunların çalışmalarını dediğim gibi 6 ay içerisinde hızlı bir şekilde tamamlamayı planlıyoruz. Bu bizim açımızdan tarihi bir gün. Yıllardır konuşulan, yıllar üzerinde kafa yorulan ve bir an önce yapılması istenilen bir durum. Burada Çevre Şehircilik Bakanlığımız, özel idaremiz ve tabii ki yatırım programını alan Kültür Bakanlığımız ortaklaşa yapıyorlar” diye konuştu.


‘ZEMİN DE YENİLENECEK’
Projenin sadece binaları kapsamadığını kaydeden Sezer, “Proje sadece binaları kapsamıyor, aynı şekilde zemin için de projelendirme çalışmaları tamamlandı. O da bu ay ekimdeki kurula girip orada onaylandıktan sonra da yine bu iş kapsamında devam edecek. Zemini de yaptıracağız. Aynı zamanda üst taraftaki bizim törenlerdeki kutlama alanının da, tören kutlama alanını da yine burayla uyumlu olacak şekilde eski camiye kadar olan kısmı da işin içerisine katarak yine burayı da yapacağız. Dediğim gibi bu aslında bizim tarihi ve kültürel varlıkla ayağa kaldırma, Edirne zaten değerli ve önemli bir şehir, bu şehri sadece Türkiye’nin değil, dünyanın odak noktası haline getirecek önemli adımlar atılıyor. Önümüzdeki yıl bu zamanlar Edirne’de bu alanlar, arka taraftaki tarihi Kaleiçi dahil olmak üzere buradan nehre kadar olan düzenlemelerle beraber inşallah Edirne’miz güzelliğine kat ve kat daha güzellik katacaktır, değerini daha değer katacaktır” şeklinde konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ