DOLAR 34,2497 0.3%
EURO 37,6068 -0.45%
ALTIN 2.917,980,08
BIST 9.065,151,88%
BITCOIN 20880521,08%
Edirne
28°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

23 okunma

Suya yüzde 30 zam!

Edirne Belediyesi Ekim ayı olağan toplantısında, 2023 yılının Kasım ayında yapılan yüzde 30 indirimin ardından 2024 yılı boyunca zam yapılmama kararı alınan şebeke suyuna, yüzde 30 zam yapıldı... Belediye meclisinde ayrıca, kent içindeki artan sokak köpekleri popülasyonu gerekçe gösterilerek Küçükdöllük Köyü'nde 30 bin metrekarelik alana Köpek köyü ve Doğal Yaşam Alanı kurulması kararlaştırıldı...

ABONE OL
4 Ekim 2024 15:46
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER

Edirne Belediyesi Ekim ayı olağan toplantısında, 2023 yılının Kasım ayında yapılan yüzde 30 indirimin ardından 2024 yılı boyunca zam yapılmama kararı alınan şebeke suyuna, yüzde 30 zam yapıldı.

Edirne Belediye Meclisi Ekim ayı olağan toplantısı, Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın başkanlığında gerçekleştirildi. Mecliste, 9’u gündem dışı toplam 22 madde görüşülerek karara bağlandı. Toplantıda ülke genelindeki enflasyon artışı ve maliyetler gerekçe gösterilerek, aradan geçen bir yılın ardından 2024 yılında ilk kez şebeke suyuna yüzde 30 oranında zam yapıldı. Meclis toplantısında ayrıca kent içindeki artan sokak köpekleri popülasyonu gerekçe gösterilerek Küçükdöllük Köyü’nde 30 bin metrekarelik alana Köpek köyü ve Doğal Yaşam Alanı kurulması kararlaştırıldı.

‘ENFLASYON ARTIŞI VE MALİYETLERDEN DOLAYI ARTIŞ ELZEM OLDU’

Belediye meclisinde, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen olağanüstü meclis toplantısıyla Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen şebeke suyuna zam konusu görüşüldü. Komisyon Başkanı Engin Yağcılar, oybirliğiyle aldıkları karar hakkında meclise bilgi verdi. Yağcılar, “2023 yılının Kasım ayında yüzde 30’luk indirime gidildi şebeke suyunda. Enflasyon farkının su bedellerine yansıtılmasından da vazgeçilmesiyle su fiyatlarında artış olmadı bugüne kadar. Komşu illerdeki su fiyatlarıyla karşılaştırıldığında sudan alınan ücret bir çok ilin altında kalmış durumda. Geçen 12 aylık dönemde ülke genelindeki enflasyon artışı ve maliyetler dikkate alındığında, o günkü fiyatlara dönmek bir elzem oldu. Dolayısıyla biz de yaklaşık yüzde 29.5 – yüzde 30’luk bir zam yapılması kanaatine vardık” dedi.

‘BELEDİYE GELİRLERİNİ ARTTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın da, su ücretlerinin bir çok şehrin çok altında kaldığını ve belediyenin gelirlerini arttırmak zorunda olduklarını belirtti. Akın, “Belediyemizin gelirlerini arttırmak adına çalışmalar yapıyoruz. Bunun yanında bütün şehirlerin çok altında kalmış rakamlar söz konusu şu anda suda. Dolayısıyla artık su kıtlığıyla karşı karşıyayız. Dün de bir çalıştay yapıldı bununla ilgili. Belki su fakiri bir şehir değiliz ama yavaş yavaş olumsuz bir senaryoya yaklaşıyoruz.  Tasarruf etmemiz gerekiyor” diye konuştu. 

Madde üzerine yapılan konuşmaların ardından, yüzde 30 zamlı yeni su ücreti tarifesi AK Parti ve MHP grubunun ret oyuna karşı CHP grubunun oylarıyla kabul edildi. Yeni tarife şu şekilde oluştu:

Meskenlerde:

1-10 metreküp: 15.34 TL

11-20 metreküp: 17.62 TL

21 metreküp ve üzeri için: 18.16 TL

Ticari abonelerde

1-10 metreküp: 44.72 TL

16-50 metreküp: 67.31 TL

51 metreküp üzeri: 87.21 TL

KÖPEK KÖYÜ VE DOĞAL YAŞAM ALANI OLUŞTURULACAK

Mecliste ayrıca, merkeze bağlı Küçükdöllük Köyü’nde 30 bin metrekarelik alana Köpek Köyü ve Doğal Yaşam Alanı kurulmasına ilişkin madde de görüşüldü. Maddeye ilişkin konuşan Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, “Hayvan hakları konusunda bütün  yerel yönetimler çok sıkıntılar yaşıyoruz. Bir hukukçu gözüyle eleştirdiğimiz bir çok nokta da var. Ama çoğu zaman ne diyoruz? Minik dostlarımızı seveceğiz, sahipleneceğiz ve yaşatacağız diyoruz. Bununla ilgili güzel bir hazırlık yapıldı. Muhakkak ki eksikliklerimiz vardır, bu konu çok hassas. Ben hem bir hayvanseverim, hem de bir taraftan minik dostlarımızı korurken, şehrimizde bir taraftan artan hayvan popülasyonu da ne yazık ki vatandaşlarımızı zaman zaman zor durumda bırakıyor insanları. Bunun en çözülebilir tarafı yeni bir doğal yaşam alanı oluşturup hem hayvanseverlerimizi hem de vatandaşlarımızı bu anlamda koruyup kollayabilmek” dedi.

‘HERKESİN MUTLU OLACAĞI BİR ALAN YARATMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Konuyla ilgili Edirne Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğü ile işbirliği yaparak Küçükdöllük Köyü’nde bir alan tahsis ettiklerini anlatan Akın, “Biz de bu konuyla ilgili hem Tarım İl Müdürlüğü ile hem de Valilik ile bir işbirliği yaparak bir alan tahsis ettik.  Bu konuda kimsenin hiçbir endişesi olmasın, burayı gayet iyi şekilde yöneteceğiz. Bırakın o bölgeye zarar vermek, aslında o bölgeye de bir değer katmış olacağız. Bu konuda kurumlarla da işbirliği içerisindeyiz, tüm kurumlara da çok teşekkür ediyorum yaklaşımları için. Çünkü burada hem o bölgedeki popülasyon hem de şehirdeki popülasyonu azaltmak ama diğer taraftan minik dostlarımızı, can dostlarımızı, derneklerimizle işbirliği yaparak herkesin mutlu olacağı bir alan yaratmaya çalışıyoruz. İnşallah bu konuda başardığımızda hem şehrimizin çok mutlu olacağını, minik dostlarımızın daha sağlıklı bir ortamda yaşayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

İHTİSAS KOMİSYONLARINDA DEĞİŞİKLİK

Mecliste ihtisas komisyonları üyeliklerinde de değişim yaşandı. Buna göre geçtiğimiz günlerde meclis üyeliğinden istifa eden ve Sağlıklı Kentler Birliği’ne seçilen Harika Taybıllı’nın yerine bu komisyona CHP’den Nurcan Pektaş seçildi. Taybıllı’nın üye olduğu Hukuk Komisyonu’na ise yerine yine CHP’den Yusuf Kereci seçildi. Mecliste ayrıca 6 ay süre ile görev yapacak Tarım ve Hayvancılık Komisyonu oluşturuldu. Toplam 5 kişiden oluşan komisyona CHP’den İsmail Sancakçavuşu, Engin Çoğal ve Sergen Kuru, AK Parti’den Osman Recai Koçaşlı ve MHP’den Yusuf Tekden seçildi.

Edirne Belediyesi’nde ayrıca birinci derece belediye başkan yardımcılığı kadrosuna atanan Tuncer Şeren’in ataması oy birliğiyle kabul edildi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ