DOLAR 34,2564 0.32%
EURO 37,8037 0.07%
ALTIN 2.930,170,51
BIST 8.887,16-0,12%
BITCOIN 21066182,32%
Edirne
22°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

51 okunma

Medeni Kanun 98 yaşında

ADD Edirne Şubesi Yönetim Kurulu, tebaa anlayışından yurttaşlık bilincine geçişi sağlayan, hukuk alanının laikleşmesine öncülük eden ve kadın-erkek eşitliğini sağlayan Türk Medeni Kanun'un 98. yıldönümünü kutladı…

ABONE OL
3 Ekim 2024 16:39
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ADD Edirne Şubesi Yönetim Kurulu, tebaa anlayışından yurttaşlık bilincine geçişi sağlayan, hukuk alanının laikleşmesine öncülük eden ve kadın-erkek eşitliğini sağlayan Türk Medeni Kanun’un 98. yıldönümünü kutladı.
ADD’nin açıklamasında şunlara yer verildi:
“Devletin laikleşmesini sağlayan en önemli devrim olan, hukukun tüm alanlarında kadını özgür birey ve eşit yurttaş kılan, toplumun çağdaş düşünce ve yaşam biçimine geçişinin en önemli adımı ‘Türk Kanunu Medenisi’nin yürürlüğe girmesinin 98. yıl dönümü kutlu olsun.
Yurttaşlık Yasası (Türk Medeni Kanunu), Türkiye’de 17 Şubat 1926’da TBMM’de kabul edilen ve 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe konulan 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi ile;Ailede kadın-erkek eşitliği sağlandı.Evlilikte resmi nikâh zorunluluğu getirildi venikah yapma yetkisini belediyelere verildi. Tek eşle evlilik esası getirildi.Kadınlara, istedikleri mesleğe girebilme hakkı tanındı.Mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın-erkek eşit hale getirildi.Patrikhanelerin, din işleri dışındaki yetkileri kaldırıldı.
Medeni hukuk, şahıslar arasındaki ilişkileri düzenleyen, şahısların doğumdan ölümüne (tüzel kişilerde kuruluşundan sona ermesine) kadar ilişkilerini düzenleyen özel hukuk dalıdır. Kişiler hukuku, aile hukuku, eşya hukuku ve miras hukuku medeni hukuk kapsamında yer alır ve medeni kanunla düzenlenirler. Medeni hukuk salt bir hukuk dalı olmaktan öte hukukun özüdür.
Atatürkçü Düşünce Derneğinin Onursal Başkanı Hıfzı Veldet Velidedeoğlu ile birlikte Kemal Oğuzman, Jale Akipek’in de aralarında bulunduğu hukukçular bu hukuk dalına büyük katkılar yapmışlar, ülkemizde medeni hukuk doktrininin oluşmasında büyük rol oynamışlardır.
Yurttaşlık bilincini ve kadın erkek eşitliğini sağlayan bu kanun ile evlenmelerde, her iki tarafında fikri esas alındı. Resmi nikah usulü ve tek eşlilik gibi yenilikler getirildi. Boşanma hakkı kadına da tanındı. Mirasta, kadın erkek eşitliği sağlandı. Böylece, Türk ailesinin kuruluş ve işleyişi çağdaş, demokratik kurallara dayandırıldı. Bundan sonra, devlet ve toplumun hayatını ilgilendiren diğer kanunlar da ele alındı.
Medeni Kanun her şeyden önce medeni hukuk alanını laikleştirmiş, yani akli temeller üzerine oturtmuştur. Din ayrımı gözetilmeksizin bütün vatandaşlara uygulanmayı getirmiştir. Medeni kanun daha çok kadınlarla ilgili getirdiği hükümlerle dikkat çekmektedir. Mahkemelerde ceza hukuku ile ilgili hususlarda iki kadının şahitliği bir erkeğe denk kabul ediliyordu. Medeni kanun bu hususta da kadın ile erkeği aynı duruma getirmiştir. Evlenme ve boşanmada belirli şartlar getirmiş, özellikle erkeğin tek taraflı boşamasını kaldırarak boşanmayı hakimin takdirine bırakmıştır. Eski hukukun erkeğe tanıdığı dörde kadar evlenme hakkını ortadan kaldırarak sadece bir kadınla evlenmeye izin vermiştir. İmam nikahı olarak bilinen dini nikahı kabul etmemiş, nikah akti yapma yetkisini belediyelere vermiştir.
Cumhuriyetin ilanında sonra Türk kadını, Medeni kanunun kabulüyle ekonomik sosyal ve hukuksal alanlarda erkeklerle eşit haklara sahip olmuştur. Ancak siyasi ve demokratik alanda kadın-erkek eşitliğinin oluşması TBMM’nin daha sonra kabul ettiği farklı yasalarla gerçekleşmiştir. 1930’da Türk kadını belediye seçimlerine, 1933’te muhtarlık seçimlerine ve 1934’te milletvekili seçimlerine katılabilme hakkı kazanmıştır.
Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu olarak,’Yeni Türkiye, ne zamana ne de ihtiyaca uymayan mecellenin hükümlerine bağlı kalamaz. En uygar uluslar derecesinde hukuk kurallarımızı da iyileştireceğiz. Yüz sene, beş yüz sene, bin sene evvel yaşayan bir toplum için yapılan yasalarla bugünkü toplumu yönetmeye kalkışmak gaflettir, cehalettir’ diyen Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyoruz. Tebaa anlayışından yurttaşlık bilincine geçişi sağlayan, hukuk alanının laikleşmesine öncülük eden ve kadın-erkek eşitliğini sağlayan Türk Medeni Kanun’un 98. yıldönümünün ulusumuza kutlu olmasını diliyoruz. “

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ