DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BIST 9.777,46-0,53%
BITCOIN 2240555-0,22%
Edirne
20°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

13 okunma

Emeklinin kırmızı kartı cebinde…

Ülke genelinde emekliler, yüksek enflasyon ve ağır yaşam koşulları nedeniyle açlık ve yoksulluğa mahkum edilirken, DİSK'e bağlı Emekli Sen Edirne'den ses yükseltti… Saraçlar Caddesi'nde bir araya gelen emekliler adına konuşan DİSK Emekli-Sen Edirne Şube Başkanı Sait Dayıoğlu, emeklilerin 31 Mart yerel seçimlerinde iktidara sarı kart gösterdiğini, olası erken seçim içinse kırmızı kartı ceplerinde hazır beklettiklerini dile getirerek, "Uyguladığınız yanlış ekonomik politikalar gereği ortaya çıkan olumsuzlukların bedelini emeklilere, EYT'lilere ve emekçilere ödetmenize asla izin vermeyeceğiz" dedi…

ABONE OL
29 Eylül 2024 13:39
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Olgay GÜLER
Ülke genelinde emekliler, yüksek enflasyon ve ağır yaşam koşulları nedeniyle açlık ve yoksulluğa mahkum edilirken, DİSK’e bağlı Emekli Sen Edirne’den ses yükseltti.
DİSK Emekli Sen Edirne Şubesi üyeleri, iktidarın ekonomi politikalarını eleştirmek üzere Saraçlar Caddesi’nde bir araya geldi. Emeklilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi konusunda iktidara çağrı yapılan eylemde konuşan DİSK Emekli-Sen Edirne Şube Başkanı Sait Dayıoğlu, emeklilerin 31 Mart yerel seçimlerinde iktidara sarı kart gösterdiğini, olası erken seçim içinse kırmızı kartı ceplerinde hazır beklettiklerini söyledi.


‘EMEKLİ AYLIKLARINDA SONDAN ÜÇÜNCÜYÜZ’
İktidarın yönetemediği ekonominin faturasını emeklilere ödettiğini belirten Dayıoğlu, “İMF’siz İMF programlarını uygulayan iktidar, “Emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz, ülkemiz emekli aylıkları bakımından gelişmekte olan ülkeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır” diyor. Sayın Şimşek’e hatırlatmak istiyoruz siz iktidara geldiğinizde emekli aylıkları asgari ücretin bir buçuk katı idi, bu gün ise asgari ücretin sadece yüzde 59’udur. Yani emeklinin cebinden yüzde 91 çaldınız. Lümsemburg’da 2734 euro (96000 lira), İzlanda’da 2513 euro (88000 lira), Norveç’te 2448 euro (86000 lira) , bizi kıskanan Almanya’da 1552 euro ( 55000 lira), Hollanda’da 2003 euro (70000 lira), yanı başımızdaki Yunanistan’da 1026 euro (36000 lira) emekliler maaş alırken şükürler olsun ki enflasyona ezdirmediğiniz emeklilere sadece 284 euro karşılığı emekli aylığı veriyorsunuz. 44 OECD ülkesi arasında sondan dördüncü olan Türkiye, emekli aylıkları bakımından 37 ülke sıralamasında sondan üçüncü sırada. Arjantin ve Tayland olmasaydı sondan birinci sırada olacaktı” dedi.


‘EKONOMİ DOĞRU YÖNETİLSEYDİ, EMEKLİ AÇLIĞA VE YOKSULLUĞA MAHKUM KALMAYACAKTI’
İktidarın emeklilere kaynak kalmadığı yönündeki söylemlerini eleştiren Dayıoğlu, “EYT’lilere lütuf gibi sunduğunuz, emeklilik hakları gasp edilmiş bir kısım EYT’lilere yaptığınız hak iadelerini, emeklilere ayrılan kaynaktan verildiği için emeklilere kaynak kalmadığını söylüyorsunuz. Bir avuç yandaş müteahhitlerin affedilen milyarca lira vergi borcunu, döviz kurlarını baskılamak için güç sahiplerine ödediğiniz milyarlarca Kur Korumalı Mevduat faizlerini, yandaş müteahhitlere döviz garantili ödediğiniz ihale bedellerini, kamudaki şatafatlı itibar harcamalarınızı kontrol altına alsaydınız, kamu kaynaklarını doğru ve hakkaniyetli kullanmış olsaydınız;yanlış uyguladığınız ekonomik politikalar nedeni ile 673 milyar faiz ödemeseydiniz emekliye de, emekçiye de, EYT’liye de, yeterince kaynak kalacaktı. Sözde tasarruf tedbirleri uygulanabilseydi,ülkenin ekonomisi doğru yönetebilseydi; çocuklar okula aç giderken Saraya her gün 736 emekli maaşına denk harcama yapılmasaydı, bütçenin yüzde 25,34’u oranında tefecilere faiz ödenmeseydi, EYT’lilere yıllık ödediğiniz 716 milyar lira bütçeye yük olmayacağı gibi emeklilerde açlığa ve yoksulluğa mahkûm olmayacaktı” diye konuştu.


‘EMEKLİ KIRMIZI KARTI CEBİNDE HAZIR BEKLETİYOR’
Emeklilerin 31 Mart yerel seçimlerinde iktidara sarı kart gösterdiğini, olası erken seçim içinse kırmızı kartı ceplerinde hazır beklettiğini dile getiren Dayıoğlu, “Ülkemiz reel gerçeklerine uygun bir biçimde, insan onuruna yaraşır bir emeklilik yaşamı istiyoruz, emekli aylıklarımızın ülkemiz reel gerçeklerine göre uluslararası standart ve normlarla eşitlenerek sürekliliğinin sağlanması talep ediyoruz. Emeklilerin toplu sözleşmeli sendikal örgütlenmesinin önündeki yasal engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz. EYT’li, bağkurlu, staj mağdurları, özel banka özel sandık emeklilerinin sorunlarının çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz. TUİK’in takla attırılmış enflasyon oranlarına göre emekli aylıklarına yapacağınız zam miktarını kabul etmiyoruz ve yasal haklarımız saklı kalmak üzere TUİK yetkililerine haklarımızı helal etmiyoruz. Uyguladığınız yanlış ekonomik politikalar gereği ortaya çıkan olumsuzlukların bedelini emeklilere, EYT’lilere ve emekçilere ödetmenize asla izin vermeyeceğiz, insan onuruna yakışır mutlu bir emeklilik yaşam hakkı tanınıncaya dek Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği çatısı altında mücadele etmeye kararlıkla devam edeceğiz. Ülkemizdeki tüm emekli sendikalarını ve emekli kurumlarını Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği çatısı altında birleşerek örgütlü mücadeleye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ