DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BIST 9.109,342,37%
BITCOIN 21291742,42%
Edirne
28°

PARÇALI AZ BULUTLU

05:34

İMSAK'A KALAN SÜRE

238 okunma

ÇED de gerekli tuz da!

Doku Derneği, Istranca Dağları'ndaki yaban hayvanlarının sağlıklı gelişmesi ve üremeleri için yaşam alanlarındaki geçiş noktalarına kaya tuzu yerleştirdi… Doku Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Göksal Çidem, "ÇED gerekli değildir kararı vererek yaban hayatını yok sayanlara sesleniyoruz. Biz yaban hayatını yaşatmak için kanunların, bilimin ve hukukun öncülüğünde mücadele edeceğiz. Karıncanın kardeşi var. ÇED de tuz da gereklidir diyoruz" dedi….

ABONE OL
2 Temmuz 2024 17:25
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Doku Derneği, Istranca Dağları’ndaki yaban hayvanlarının sağlıklı gelişmesi ve üremeleri için yaşam alanlarındaki geçiş noktalarına kaya tuzu yerleştirdi.
Doku Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Göksal Çidem, yaptığı açıklamada Istarcalar’ın 1/3’lük kesiminin komşu ülke Bulgaristan, 2/3’lük kesiminin de Türkiye’de olduğunu belirterek binlerce bitki ve hayvan türünü barındırması nedeniyle çok önemli bir doğal varlık olduğunu söyledi. “1/3’lük Bulgaristan tarafında neler oluyor?” diyerek Türkiye ile karşılaştırmada bulunan Çidem şunları söyledi:


BULGARİSTAN’DA
“Istranca dağları 1995 yılında Biyosfer Rezerv Alanı ilan edilmiş ve flora, fauna doğal, sosyal ve kültürel yaşam korunmaktadır.
Tüm bunların yanında tüm çeşitliliği ile devam eden iç su ve karasal ekosistemin parçası olan yaban hayvanlarının sağlıklı gelişmesi ve üremesi için yaşan alanları korunmakta ve hayvanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda hayatlarını sürdürmesi sağlanmaktadır.
Çok basit ve maliyetsiz önlemlerle bile bunu başarmaktadırlar.
Yaban hayvanlarının sağlıklı gelişmesi ve üremesi içinde beslenme üreme alanlarına, çayırlık kenarlarına, su kaynaklarına yakın bölgelere erişebilecekleri yükseklikte ağaçlar arasına yaban hayvanlarının yalamaları için kaya tuzu bırakılmaktadır. “


TUZ YABAN HAYVANLARI İÇİN BÜYÜK ÖNEM AZ EDİYOR.
Çidem açıklamasında, tuzun yaban hayvanları için büyük önem arz ettiğini belirterek şunları kaydetti:
“Uzmanların açıklamalarına göre;Hayvan Yalama Tuzu Nedir? Tuz ve mineral madde eksikliğinde ; iştah azalır, büyüme yavaşlar, süt ve et üretimi düşer, üremede sorunla karşılaşılır, immun sistem (savunma sistemi) zayıflar ve hayvanlar hastalıklara açık hale gelirler.
Sürekli kaya tuzu kullanılan hayvanda, mineral eksikliğinden doğan gıda kıymeti olmayan maddeleri (taş, toprak, kemik, poşet, bez vs) yeme ve yalama olaylarına rastlanmaz. bu alışkanlıklardan kaynaklanan ishal vakaları da önlenir.
Hayvanlar, kalsiyum, fosfor, demir, çinko ve sodyum gibi ihtiyaç duydukları mineralleri almak için doğadaki tuz kaynaklarına düzenli ziyaretler yaparlar
Geyik, koyun, keçi, sığır ve fil gibi hayvanlar, kalsiyum, fosfor, demir, çinko ve sodyum gibi ihtiyaç duydukları mineralleri almak için doğadaki tuz kaynaklarına düzenli ziyaretler yaparlar.”


TÜRKİYE’DE
Çidem, Türkiye’de ise bir çok kez haberlere konu olan yaban hayvanlarının tuz yalamak için yaşam alanlarını terk ederek kışın karayoluna atılan solüsyonlu tuzlara indiklerinin görüldüğünü belirterek şöyle devam etti:
“Bizde ise yaşam ve beslenme alanlarına patlatmalı taş ocakları açıyoruz. Komşu ise daha sağlıklı gelişsinler, hastalıklara daha dirençli olsunlar diye tuz bırakıyor
Bilime dayalı çalışmaları örnek alıp, DOKU Derneği olarak bu dünyayı birlikte paylaştığımız yaban hayvanlarının yaşam alanlarının korunması, sağlıklı büyüyüp gelişmesi, üremesi için bilim kurulumuzun öneri ve çalışmaları doğrultusunda, daha önce tespit ettiğimiz yaban hayvanlarının geçiş noktalarına Veteriner Hekim gözetiminde üyelerimiz ve gönüllülerimiz ile birlikte kaya tuzlarını yerleştirdik.
Kaya tuzu bırakılan alanlar altın madeni açılmak istenen saha içerisinde. Saha yaban hayvanlarının üreme, kışlama ve barınma alanları içerisinde kalmaktadır.
DOKU Derneği ve Kent Konseyi olarak sahada yaptığımız çalışmalar sonucunda yaban hayatının yaşam alanlarına sağlıklı ve dengeli bir yaşama kavuşmaları için kaya tuzu yerleştirme çalışmasına devam edeceğiz.
ÇED gerekli değildir kararı vererek yaban hayatını yok sayanlara sesleniyoruz. Biz yaban hayatını yaşatmak için kanunların, bilimin ve hukukun öncülüğünde mücadele edeceğiz. Karıncanın kardeşi var. ÇED de tuz da gereklidir diyoruz”.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ