İsmail DEMİRAY
Enez ilçesi Sultaniçe – Gülçavuş köyleri sahilinde yaşayan yazlıkçıların Saros’un doğal yapısını korumak, dayanışma içinde olabilmek, seslerini daha iyi duyurabilmek amacıyla bir araya gelerek geçen yıl oluşturdukları “Sultaniçe – Gülçavuş Sahili Çevre ve Dayanışma Yurttaş Platformu” alt yapı çalışmalarından kaynaklanan sorun ve yüksek ek ücret taleplerinin giderilmesi konusunda Edirne Valisi Yunus Sezer’den destek istedi.
Geçen yıl Temmuz ayında alt yapı çalışmalarının başlamasından sonra yazlıkçıların platformun öncülüğünde düzenli aralıklarla bir araya gelerek yaptıkları toplantılarda alt yapı ve Saros’un çevre sorunları konuşuldu, tartışıldı, çözüm önerileri üzerinde duruldu.
GÜNDEM ALT YAPI İÇİN İSTENEN YÜKSEK BEDELLER
Toplantılara ağırlıklı olarak Saros ve sorunlarına ilgi duyan vatandaşlar ile sahildeki site başkan ve sakinleri katıldı. Bu yıl alt yapı ağırlıklı konuların konuşulduğu toplantılarda özellikle bağlantıları için belirlenen ücretlendirme oldukça uzun tartışmalar içinde ele alındı. Görüşmelerin sonunda sahilde yaşanan alt yapı sorunları ve alt yapı için istenen büyük bedellerin çok yüksek olduğunu içeren bir dilekçenin Edirne Valisi Yunus Sezer’e iletilmesine karar verildi.
14 Haziran 2024 tarihinde sahilde yaşayan 29 kişinin imzasıyla hazırlanan dilekçe valiliğe ulaştırıldı. Dilekçe şöyle:
“Edirne Valisi Sayın Yunus Sezer
Enez İlçesi, Sultaniçe – Gülçavuş sahil bölgesindeki meskenlere/işyerlerine temiz su /atık su yatırımı, Devlet-Yurttaş İşbirliği pilot proje kapsamında 2023 yılında başlamıştır.
Sultaniçe -Gülçavuş sahilinde yaz aylarında ikamet eden yurttaşların büyük bir bölümü emeklidir, dar gelirlidir.
Yıllardır dolaysız/dolaylı vergiler, Enez Belediyesi’ne ödenen emlak ve çevre vergisi karşılığı devletin yapması gereken bir hizmetin, bir pilot proje çerçevesinde gerçekleşmesinde fedakârlık göstererek katkı payı ödemişlerdir. Ancak, 2024 Ocak ayında tamamlanması öngörülen proje halen bitme aşamasına gelmemiştir.
Altyapı çalışması nedeniyle bozulan yollar, yüklenici firmanın sorumluluğunu zamanında yerine getirmemesinden kaynaklı sitelere ulaşımda büyük sorun yaratmaktadır.
Site yöneticilerinin yüklenici firma nezdindeki yolların yapılması, çamurdan kurtarılması yönündeki girişimleri ortada bırakılmıştır.
Platformumuza üye Özmercan Sitesi, kendi bütçesinden 45.000 lira ödeyerek site giriş yoluna mıcır döktürmüş ve araçların çamura batmasını şimdilik önlemiştir.
Hakeza, yüklenici firmanın yetkisi olmadan atık su kanal bağlantısı için sitelerden 15.000 lira bedel talep etmesi de dikkat çekmiştir. Bu keyfiyetin gerekçesi açıklığa kavuşturulmalıdır.
Diğer taraftan, su abonelik ücreti çerçevesinde İdare tarafından 5000 lira talep edileceği duyulmaktadır.
Bilindiği gibi, proje oluşum aşamasında belirlenen yurttaş katkı payı ötesinde herhangi bir ek bedel söz konusu olmayacağı, dönemin Enez Kaymakamı tarafından defalarca belirtilmiştir.
Yatırımın tamamlanması ve hizmete sunulması için gerekecek bütçenin, yurttaş katkı payını aşan kısmının devlet tarafından karşılanacağı ve projenin devlet güvencesinde olduğu toplantılarda açıkça ifade edilmiştir.
SONUÇ
Yüklenici firmanın taahhütlerini zamanında yerine getirmesinin sağlanması;
Alt yapı çalışmaları sırasında bozulan yolların bir an önce yapılması;
Özmercan Sitesi’nce giriş yolunun kullanılabilir hale getirilmesi için dökülen mıcır bedeli 45.000liranın yüklenici firma tarafından site hesabına ödenmesi, yüklenici firmanın yerine getirmediği hizmetlerden dolayı benzer harcama yapan sitelere de geri ödeme yapılması;
Atık su bağlama bedeli talep edilemeyeceğinin yüklenici firmaya bildirilmesi;
Su abonelik bedelinin, yurttaş katkı paylı bir projede yerinde bulunmadığı;
Temmuz 2023’te oluşan Sultaniçe – Gülçavuş Sahili Çevre ve Dayanışma Yurttaş Platformunca arz ve talep edilmektedir. Saygılarımızla”