DOLAR 49,78080,07%
EURO 55,64720,13%
ALTIN 6.442,140,26
BIST %
BITCOIN 3961384-0,37%
Edirne
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

57 okunma

YENİ KÜTÜPHANE

ABONE OL
26 Ekim 2026 12:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Geçerli görselin alternatif metni yok. Dosya adı: ismail-demiray-yeni-3.jpg

10 yaşımdan beri kütüphane üyeliğim devam ediyor.

52 yıl önce sınıfın kitaplığındaki bütün kitapları iki ayda okuyunca öğretmenim Beyhan Doğruay beni Selimiye Çocuk Kütüphanesi’ne üye olmaya yönlendirmişti.

İlk günümde Selimiye Çamisi’nin ek binasının dik kıvrım merdivenlerini çıkarken hissetmiştim o yoğun kitap kokusunu; halen her kütüphaneye gidişimde o kokuyu hisseder, mutlu olurum.

Ortaokul ve lise dönemlerimde artarak sürdü kitap okuma sevgisi. Lise yıllarımda Ayşekadın’da dönemin İl Halk Kütüphanesi’nde okuduğum Türk ve Dünya Klasikleri yaşamıma yön verdi diyebilirim.

Tembellik hakkının olduğunu, insanın gelecekle ilgili yolunu çizebileceğini, yaşamına yön verebileceğini yine bu yıllarda kütüphaneden aldığım kitapları okurken öğrendim, yaşamımda uyguladım da bunları.

Kıyık’ta Buçuktepe Mezarlığı’nın hemen altındaki o çam ağaçlarının altında okumaların keyfini halen özlemle anarım.

İlerleyen yıllarda Cumartesi pazarı yanına yapılan kütüphaneden çalışma yaşamım el verdiğince faydalanmaya çalıştım. Hele emeklilik dönemlerimde burası adeta ikinci adresim oldu. Deprem riski nedeniyle burası yıkılınca tekrar Ayşekadın’daki eski binasına taşındı kütüphanemiz, ben ve kitap severlerin takibinde.

Birkaç yıl içinde verilen söz yerine getirildi ve yıkılan kütüphane binası yerine yenisi yapıldı. Aylarca uzaktan izlemiş ve hep merak etmiştim, nasıl bir kütüphane olacak diye.

Geçtiğimiz cuma günü büyük bir törenle açıldı. Davetliydim gittim, davetli olmasam da giderdim ya neyse.

Devasa bir yer olmuş yeni kütüphanemiz. 5 katlı, altında otoparkı, her katında ayrı özellikleri, birimleri olan bir kültür sarayı. Edirne’de yaşayanlar için ne büyük bir şans.

O öğrencilerin tıkış tıkış hallerine üzülürdüm geçen yıllarda. Kimisi ders çalışır, kimisi okur, kimisi geleceği için kariyerine çalışır, ama yoğunluktan yer bulamayıp geri dönenler bile olurdu.

Şu anda bin kişiden fazla insan aynı anda hizmet alabilecek. 160 binin üzerinde kaynak okurlarını bekliyor. Kafeteryası, yemekhanesi bile düşünülmüş.

Kütüphane binasını uzaktan gören 5 yaşındaki torunum Tuna Demiray bile merak etmiş, kızım götürmüş gezdirmiş Yeni Kütüphane’yi Paşa’mıza. Buluştuğumuzda dinlerim artık kütüphane izlenimlerini.

Edirne. Tarihi bir kent. Üniversitesi de var. Böyle bir hizmeti hak ediyordu, düşünenlere, emek verenlere, gerçekleşmesi için çalışanlara selam olsun.

    En az 10 karakter gerekli
    Özhanlar Mobilya