DOLAR 35,3800 0.3%
EURO 36,8250 0.18%
ALTIN 2.967,170,31
BIST 9.672,750,48%
BITCOIN 34662644,12%
Edirne

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

316 okunma

EKK’den adaylara ‘seçmen bildirgesi’

Edirne Kent Konseyi (EKK) yönetimi, 31 Mart yerel seçimleri kapsamında kentte tespit ettikleri sorunları detaylandırarak belediye başkan adaylarına yönelik 14 maddeden oluşan seçmen bildirgesini yayınladı…

ABONE OL
7 Mart 2024 17:56
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne Kent Konseyi (EKK) yönetimi, 31 Mart yerel seçimleri kapsamında kentte tespit ettikleri sorunları detaylandırarak belediye başkan adaylarına yönelik 14 maddeden oluşan seçmen bildirgesini yayınladı.
EKK yönetimi, her yerel seçimde kentin sorunları hakkında yaptıkları tespit çalışmasını, yaklaşan 31 Mart yerel seçimleri için de tekrarladı. Çalışmada içme ve kullanma suyu, atık toplama ve depolama, eğitim, kültür, sanat, tarih ve turizm, katılımcılık ve mahalle sakinleri, yaşlılar ve sosyal yaşam merkezleri, engelliler, kentlinin sağlığı, imar planları ve uygulaması, kentsel dönüşüm, yeşil alanlar, parklar ve nehir kenarları, ulaşım, el sanatları ve sokak hayvanları gibi başlıklardan oluşan 14 madde sıralanarak bildirge oluşturuldu. Oluşturulan bildirge dün düzenlenen toplantıyla hem kamuoyu hem de belediye başkan adaylarıyla paylaşıldı.


Toplantıda konuşan EKK Başkanı Nihat Çolak, bildirgede kent hakkında gördükleri sorunları sıraladıklarını belirtti. Çolak, “Edirne kent konseyi olarak her yerel seçimde, kentin sorunları ve amaçları hakkında çalışmalar yapıyoruz. Bu yolda 2024 seçim bildirgemizi hazırladık. Zamanında yapmış olduğumuz çalışmalardaki bildirgeler, hayata geçti bazılarını çıkarmış olduk. Bazı yeni çalışmalar için maddeler eklendi. 2024 yılı için konseyimiz ile karar verdiğimiz önergelerimiz hazırdır. Tüm belediye başkan adaylarımızdan beklediğimiz proje ve çalışmalar şunlardır: İçme ve kullanma suyu, atık toplama ve depolama, kentimizde eğitim, kültür, sanat, tarih ve turizm, katılımcılık ve mahalle sakinleri, yaşlılar ve sosyal yaşam merkezleri, engelliler, kentlinin sağlığı, imar planları ve uygulaması, kentsel dönüşüm, yeşil alanlar, parklar ve nehir kenarları, ulaşım, el sanatları, sokak hayvanları başlıkları altında detaylandırdık. Kentimizdeki durumlara göre inceleme ve çalışmalar yaptık. Bu başlıklar altında gördüğümüz sorunları, bildirgemize ekledik” diye konuştu.
Çolak’ın her maddeyi detaylandırarak sorunlara değindiği açıklamada satır başları şu şekilde oluştu:
“İçme ve kullanma suyu:
Yıllardan beri süren taleplerimizden bir tanesi içme suyunun sağlıklı ve nitelikli bir biçimde kentliye ulaştırılmasıydı. Bu konuda mevcut belediye yönetimi asbestli boruların değiştirilmesi ve su şebekesinin yenilenmesi konusunda projesini gerçekleştirerek önemli bir adım atmıştır. İklim değişikliği ile azalan yağışlar düşünülerek su kullanımında bütün tasarruf önlemlerinin alınması, Yağmur suyu hasadı konusunda belediyenin örnek olması ve site yönetimlerinin yağmur suyu hasadı konusunda teşvik edilmesi, yağmur sularının daha yoğun toprağa aktarılacak çalışmalarının yapılması, beton ve asfalt yüzey alanların azaltılıp, kilit taşı, parke taşı, çimtaşı gibi sokak ve kaldırım kaplamalarının yaygınlaştırılması gerekmektedir. Su Dağıtım Hizmetinin kesinlikle kamu hizmeti olarak kalmasına devam edilmelidir.
Atık Toplama ve Depolama:
Kentte oluşan katı atıkların toplanması, depolanması sorunu Edirne Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesislerinin hizmete girmesiyle büyük ölçüde çözülmüştür. Ancak depolama alanından zaman zaman atık suların Hasanağa deresini kirlettiği görülmektedir. Hasanağa deresinin periyodik su analizlerinin alınarak olası kirliliğe önlem alınmalı, tahlil sonuçları kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Konutlarda yerinde ayrıştırmayla ilgili çalışmalar eksik kalmıştır. Ayrıştırma ile ilgili materyaller ( atık ayrıştırma/toplama kutuları, çöp poşetleri vb.) ücretsiz verilmeli, site ve apartman yöneticileri eğitilerek yerinden ayrıştırma hız kazanmalıdır.
Eğitim:
Edirne giderek artan öğrenci sayısıyla eğitim kenti olmaya adaydır. Üniversite öğrencilerinin yoğun olduğu kentimizde, yeterince sosyal, sportif ve eğitim tesisleri bulunmamaktadır. Eskişehir gibi öğrenci dostu kent olma hedefi olmalıdır. Hizmete giren Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuvarı bu hususta daha işlevsel hale getirilmelidir. Üniversite öğrencileri dışında, toplumsal yaşamdan kopmuş, işsizlik yaşayan gençlik kesiminin her türlü sosyal, ekonomik, kültürel sorunları için bu merkezler çözüm üretmelidir.
Engelliler:
Engelli bireylerin toplumsal yaşamın her kademesinde yer alabilmesi için erişilebilirlik standartlarının iyileştirilmesi ve yaşamı kolaylaştıracak bütüncül sosyal politikaların uygulanması temel bir gereksinimdir. Kentimiz bedensel engelliler için engelsiz ve güvenli hale getirilmelidir. Bu nedenle kaldırımlar buna uygun düzenlenmeli, kamu binalarından başlamak üzere tüm binalar bir plan dâhilinde engellilerin kullanımına uygun hale getirilmelidir. Engelli bireyler için özel yön tabelaları, hissedilebilir zeminler, sesli sistemler olmalıdır”
Ulaşım konusuna ayrı parantez Açan Çolak, “Ulaşım belediyenin en temel görevidir. Ulaştırma planları insan odaklı olmalıdır. Belediye ulaşımdan tamamen çekilemez ya da kendi işini başkasına devredemez. Belediyemiz; otobüslerle, taşıma kooperatifinin fiyatlarını da dengeleyecek şekilde ucuz ve nitelikli taşımacılık yapmalıdır. Belediye yaya ve bisiklet ulaşımını temel alan ulaşım politikaları oluşturmalıdır. Kent içi güzergâhlarda ulaşım amaçlı bisiklet yolları yapılmalıdır. Kentin ulaştırması kentten ve kentin kimliğinden ayrı olarak değerlendirilemez. Tarih ve turizm kenti Edirne’de tarihi eserlere zarar veren trafik güzergâhları yeniden gözden geçirilmelidir. Tarihi köprüler ve kentsel sit alanları araç trafiğinden arındırılmalıdır” diye konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ