DOLAR %
EURO %
ALTIN 6.699,430,12
BIST %
BITCOIN 3007799-1,40%
Edirne
28°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

96 okunma

Bakan Uraloğlu komşuda

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun  Bulgaristan Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Georgi Peev ile komşu ülkeye gerçekleştirdiği ziyarette Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nın genişletilmesi, bunun yanı sıra Lesovo–Edirne güzergâhında yeni bir sınır bağlantısının geliştirilmesi için de çalışıldığı bildirildi…

ABONE OL
14 Ağustos 2026 12:40
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Geçerli görselin alternatif metni yok. Dosya adı: ulastirma-bakani-bulgar.jpg

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun  Bulgaristan Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Georgi Peev ile komşu ülkeye gerçekleştirdiği ziyarette Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nın genişletilmesi, bunun yanı sıra Lesovo–Edirne güzergâhında yeni bir sınır bağlantısının geliştirilmesi için de çalışıldığı bildirildi.

Bulgaristan ve Türkiye, ulaştırma altyapısının geliştirilmesi ve iki ülke arasındaki bağlantıyı iyileştirecek stratejik projelerin hayata geçirilmesi konusunda daha yakın koordinasyon içinde çalışacak. Kırcaali Haber Gazetesi’ne göre, bu konu, Sofya’da Bulgaristan Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Georgi Peev ile Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu arasında gerçekleştirilen görüşmede gündeme geldi.

Bakan Peev, “Türkiye, Bulgaristan’ın önemli bir ortağıdır ve bu ilişkiyi geliştirmek bizim için büyük önem taşıyor. Önceliklerimiz arasında Orta Koridor ve iki ülke arasındaki bağlantının iyileştirilmesi bulunuyor. Bulgaristan hükümeti altyapının geliştirilmesine bağlıdır ve bugünkü görüşmenin daha yakın iş birliği için iyi bir temel oluşturduğuna inanıyorum” dedi.

Abdulkadir Uraloğlu ise Karadeniz’e kıyısı bulunan ve ortak ulaşım koridorlarının parçası olan iki ülke arasındaki bağlantıların önemine dikkat çekti. Türk Bakan, “Bulgaristan ile ulaştırma bağlantımız bizim için çok önemli. Doğu-Batı önemli koridorlardan biri, ancak Güney-Kuzey yönü olmadan kapsamlı bir bağlantıya sahip olmamız mümkün değil. Bu, birlikte çalışarak hayata geçirebileceğimiz ve başarabileceğimiz bir konu” ifadelerini kullandı.

Görüşmede, iki ülke arasındaki geçiş kapasitesinin artırılması gerekliliği üzerinde de duruldu. Georgi Peev, “Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nın genişletilmesi yoluyla bağlantımızı iyileştirmek için önemli bir fırsata sahibiz. Bunun yanı sıra Lesovo–Edirne güzergâhında yeni bir sınır bağlantısının geliştirilmesi için de çalışıyoruz. Bu projeler için Avrupa Birliği finansmanı sağlamak adına elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

Karayolu taşımacılığı, iki ülke arasındaki ulaştırma alışverişinin temel unsurlarından biri olarak değerlendirildi. Bu kapsamda iki ülke, uluslararası taşımacılık alanındaki ortak komisyonun bir toplantısının düzenlenmesi ve karayolu taşımacılığı sektörünü ilgilendiren güncel konuların uzmanlar düzeyinde ele alınması konusunda mutabık kaldı.

Georgi Peev, “Demiryolu ve karayolu taşımacılığı bizim için kilit öneme sahip. Hükümetin öncelikli projelerinin tamamlanmasının önünde çeşitli idari ve yasal engeller bulunuyor. Bizim görevimiz bu engelleri ortadan kaldırmak ve süreçleri hızlandırarak projeleri gerçeğe dönüştürmek. Bunların hayata geçirilmesi için kamu-özel sektör ortaklığı imkânlarından da yararlanmalı, özel yatırımların çekilmesi için gerekli koşulları oluşturmalıyız. Bu nedenle yasama süreçlerini de hızlandırmamız önemli” diye konuştu.

İki bakan ayrıca hava taşımacılığının geliştirilmesini de görüştü. Bakan Peev, havacılık alanındaki iyi iş birliğinin, diğer ulaştırma sektörlerinde ilişkilerin geliştirilmesi açısından da örnek teşkil edebileceğini belirtti.

URALOĞLU, BAŞBAKAN RADEV İLE DE GÖRÜŞTÜ

Başbakan Rumen Radev, Sofya’da Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu ile yaptığı görüşmede “Bölgemizin geleceği, Güneydoğu Avrupa’nın kalkınmasında bir faktör olarak Bulgaristan ve Türkiye arasındaki bağlantıya giderek daha fazla bağlı olacak ve Avrupa ile Asya arasında yeni alışveriş fırsatları yaratacaktır” açıklamasında bulundu. BNR’nin haberine göre Radev ayrıca, çok yoğun olan “Kapitan Andreevo – Kapikule” Sınır Kapısı’ndan geçen demiryolu hattına alternatif bir güzergah olarak inşa edilecek olan Edirne – Lesovo – Elhovo – Yambol demiryolu hattının önemine de dikkat çekti.

Toplantıda, yeşil enerji iletim koridorları ve Avrupa’ya doğal gaz transit güzergahları konusunda ortak çalışmaların önemi vurgulandı. Başbakan Rumen Radev ayrıca, Bulgaristan ve Türkiye arasındaki sınır ötesi enerji bağlantısının bölge için büyük önem taşıdığını ve “Bulgargaz” ile “Botaş” arasındaki sözleşmenin mevcut piyasa koşullarına uyarlanması için yaratılan şartların, bu güzergah üzerindeki komşularımızdan doğal gaz tedarikine olan ilgiyi yeniden canlandırdığını belirtti.

    En az 10 karakter gerekli
    Özhanlar Mobilya