
Gülseven OKALANER
Edirne’de 1857 yılında Sultan Abdülmecid’in buyruğu ile açılan ve ülkemizde batılı anlamda ilk modern eğitim kurumu olan Edirne Lisesi, geçtiğimiz Cuma günü son sınıf mezunlarını üniversite eğitimi için uğurladı. Törene Edirne Lisesi Vakfı Genel Başkanı Atıl Erman ve ELYD Genel Başkanı, yöneticiler ve aileler katıldı.

Kuruluşunun169’ncu yılında 167’nci mezunlarını veren Edirne Lisesi’nin gurur töreni. okul bahçesinde, eski mezunlardan ünlü Heykeltraş Tankut Öktem tarafından yapılan Atatürk ve Gençlik Heykeli önünde yapıldı.

BATILI ANLAMDA İLK MODERN EĞİTİM KURUMU
Lise; Sıbyan Mektebi ve Darülkurra birleştirerek Rüşdiye olarak açıldı. Rüşdiye olarak açılan batılı anlamdaki ilk modern eğitim kurumu olan okula daha sonra idadi okulu da eklenerek, İkinci Meşrutiyet’in ilanıyla Edirne Sultanisi adını aldı. 26 Mart 1913 Bulgar işgali ile öğretime ara verilerek hastane olarak hizmet kullanılan Edirne Lisesi’nin sarı kırmızı rengi de bu döneme atıfta bulunarak seçildi.1915 yılında Çanakkale Savaşı’nda pek çok öğretmen ve öğrencisi öldüğü için okul bu iki dönem mezun veremedi.

Cumhuriyetin ilanı ile Edirne Erkek Lisesi adını alan eğitim kurumu 24 Aralık 1930’da Mustafa Kemal Atatürk’ün gönderdiği isimler ile yönetim ve öğretim kadrosunu yeniledi. 1998 yılında Anadolu lisesi statüsüne geçen okulun adı tarihi özellikleri dikkate alınarak tekrar “Edirne Lisesi” oldu.

2026 Eğitim-Öğretim Yılı mezunları tarihi binada geleneksel olarak İstiklal Marşı ve okulun şehit ve gazi olan ve ebediyete intikal eden öğrenci ve öğretmenlerine saygı duruşu ile başladı. Edirne Lisesi Marş’ının söylenmesinin ardından mezun öğrenciler bir alt sınıf öğrencilerine bayrak ve flama teslimi yaptı.
Törende Okul Müdürü Recep Şentürk ve ELYD Genel Başkanı Cevat İşlik birer konuşma yaptı. Ardından mezun öğrenciler kep attı.