
Yunanistan’ın Dedeağaç’a bağlı Dimetoka (Didymoteicho) kentinde restorasyonu süren tarihi Bayezid Camii çatısına yerleştirilen küçük bir ağaç, görenlerde şaşkınlık yarattı. Ancak bu görüntünün ardında, yüzyıllardır süregelen bir İsviçre geleneği olduğu ortaya çıktı.

Radio Evros tarafından paylaşılan ilginç bir detay, sınırın öte yanında dikkat çekti. 2017 yılında meydana gelen büyük yangında ağır hasar gören Bayezid Camii’nin ahşap çatısının yeniden yapım çalışmalarının tamamlanmasının ardından, restorasyonda görev alan İsviçreli ustalar çatının en üst noktasına küçük bir ağaç yerleştirdi. İsviçre ve Almanca konuşulan bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan gelenek kapsamında, bir yapının çatı iskeleti tamamlandığında çatıya ağaç ya da çelenk konuluyor.
Söz konusu geleneğin; yapıya uğur, bereket ve kötü olaylara karşı koruma getirdiğine inanılıyor. Özellikle yıldırım ve yangın gibi felaketlerden korunma dileğini simgeleyen bu uygulamanın, Yunanistan ve Türkiye’deki bazı eski yapı gelenekleriyle de benzerlik taşıdığı ifade edildi.
Konuyla ilgili açıklama, Dimetoka’da faaliyet gösteren “Kastropolites – Bilgi ve Eylem” adlı tarih derneği ile İoannis Sarsakis tarafından sosyal medyada paylaşılan video aracılığıyla kamuoyuna duyuruldu.