İnsan dünyaya geldiğinden beri yaşamak ister. Bu hal yirmili yaşlara kadar ailesinin desteğinle olursa da bu yaştan sonra kendi gayreti ile yaşamaya devam eder. Peki nasıl yaşayacak?
Yaşam denilen ömür para ile sürer. Bu para nasıl temin edilecek, ya miras yolu ile, şansla, dalavereli işlerle yada parası olan birine bir şeyler satarak. Bu satış bir mal olduğu gibi emekte olur. Bu emek hüner, bilgi, hizmet, aracılık konuları satılarak bu donelere ihtiyacı olan kimselere satış yapılarak onun parası alınır, bu bir emek alışverişidir.
Emeği ne oluşturur? Emek bilgiye, hünere, cesarete, marifete, ataklığa, aracılık etmeye, daha bir çok hünere dayanır. Bir kimse hünerini, marifetini, bilgisini para kazanmak için yapıyorsa o marifet ve hünere MESLEK denir. Böyle bir özelliği olmayan kimsede mesleksiz insandır. Onun için meslek okulları çok önemli eğitim kurumlarıdır, çünkü bir meslek öğretir. Hala kıymeti bilinmemiştir.
Meslekler para kazanmak için yapılıyorsa profesyonel iştir, parasız yapılıyorsa amatörce uğraştır ama yine de bu emek bir meslektir. Bir mesleği olmayan kimseye boş insan gözü ile bakılır. Meslek nasıl kazanılır? Mesleğin kazanımı usta, çırak sistemi ile olduğu gibi, o mesleğin tahsilini yaparak öğrenilir. Bilhassa diplomalı mesleklerde doktorluk, mühendislik, eczacılık, hukuk gibi meslekler tahsille öğrenilir.
4-5 Yaşına gelmiş çocuklara büyükler sorar, ‘sen büyüdüğün zaman ne olacaksın?’ O da cevap verir,– pilot, doktor, öğretmen– içinden gelen daha bir çok meslek ismi söyler. Demek bu konu küçük yaşta başlıyor, esas bir mesleğe yönelme ortaokulda başlar. Lise tahsilinde iyi kötü istikamet belirlenmiştir. Lise tahsilinden sonra meslek seçimi tamamdır, o mesleğin öğrenimi yapılır, gerekirse ihtisası yapılır. Diplomalı mesleklerde meslek tahsille öğrenilir, usta çırak sistemi ile doktorluk, mühendislik, eczacılık öğrenilmez. Diplomalı mesleklerde mezun olduktan sonraki on yıl çıraklık devresidir, ondan sonraki on yıl kalfalık devresidir, daha sonraki on yıl ustalık devresidir, daha sonraki otuz yıl üstatlık devresidir. Diploma dışı meslekler beş yıldan az bir zamanda öğrenilmez, bir kimsenin ‘ben mesleğimde ustayım’ demesi için yaşı kırkı bulur.
Bir mesleğin değeri o meslekte çok pratik yapmakla olur. Bu kimselere meslekte kıdemli denir. O konuda ne kadar çok çalışmışsa, kıdemi artar, o konuda tecrübe kazanır. Bu da o meslek sahibini değerli yapar. Bir meslek sahibinin değerli olması herkesin yapamayacağı işleri yapabilmesidir. İşte bu insanlar aranan kimselerdir, ücretleri de yüksek olur. Meslekte en önemli konu meslekle ilgili gelişmeleri takip etmektir, bunu beceremeyen yaya kalır, değer kaybeder, iş bulmakta zorlanır. Benim çocukluğum da oyuncaklar tahtadandı, sonra tenekeden oldu, daha sonra plastikten, şimdi elektronik oyuncaklar. Hiç bir şey olduğu yerde durmuyor, ileri hep ileri, bu olayı meslekte izlemek lazım. Bugün makineler cihazlar insan emeğini azaltmıştır, hatta yok edecek seviyeye getirmiştir. Birçok makine, cihaz otomatikleşmiş, hatta tam otomatikleşmiştir. Sen yalnız malzemeyi makineye koyuyorsun, oda işliyor. Bu nasıl oluyor elektronik programlama ile.
Bu çağda bu günlerde — yapay — zeka diye bir olay doğdu. Neymiş yapay zeka insan zekasından daha üstün bir sistemle insana hizmet etmek. Hasta olduğunuz zaman konuyu yapay zeka denilen cihaza havale edeceksiniz, cihazın sorularını cevaplayacaksınız, bazı analizler, zeka size ilaç yazacak, tedavi şartlarını bildirecek ve tedavi olacaksınız. Buna benzer işlemler mühendislikte, hukukta, muhasebede daha birçok işlerde işlem görecek. Bu arada teknolojinin sayesinde bir çok meslekler yok olurken, bazı yeni mesleklerde doğmaktadır. Örneğin ayakkabıcılık yok olmuştur, şimdi fabrikasyon sistemle ayakkabı üretiliyor, buna benzer daha bir çok meslek, yeni meslekler doğuyor. Gelişmiş ülkelerde meslekler kontrol altındadır, diploma ile belgelenir, ‘ben ustayım’ demekle usta olunmaz. Türkiye’mizde bu konu maalesef başıboştur. Bir çok insan mesleksizdir, diplomalı meslek sahibi gençler iş bulmakta zorlanıyor. Ama ne olursa olsun altın bilezik olmalı, oda MESLEKLERdir…