DOLAR 35,1933 -0.1%
EURO 36,7502 0.04%
ALTIN 2.970,380,25
BIST 9.928,980,13%
BITCOIN 3355265-3,43%
Edirne

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

34 okunma

HAYAT BİZ İSTEDİĞİMİZDE DEĞİL, ŞARTLAR UYGUN OLDUĞUNDA YANIMIZDA

ABONE OL
25 Aralık 2024 13:01
1

BEĞENDİM

ABONE OL

                                                                                                                      

Aslında ,insanı en çok acıtan şey, hayal kırıklıkları değildir.

Yaşanması gerekirken yaşayamadığı mutluluklardır.

                                                                                             Dostoyevski

Nuri Demirağ, atamızın ‘demir ağlarla ördük ana yurdu dört baştan’ dediği yaklaşık 10 bin km lik demir yolunun 1250 kilometresini yapan devlet müteahhidi ve siyasetçi iş insanı.

Meslek hayatına devlet memuru olarak başlıyor. İlk iş olarak SAMSUN-SİVAS demiryolunu yapımını üstlenen Fransız şirketi işi yarım bırakınca, ilk etapta yapılacak 7 km lik kısmı başarıyla bitiriyor. Sonra gerisi SİVAS –ERZURUM  ve AFYON–DİNAR  demir yollarının yapımı geliyor. Çok dağlık ve kayalık arazilerde çalışmalarına rağmen işi bir yıl gibi kısa bir zamanda bitirmeyi başarıyor.  

Bir taraftan demiryolu yapımı sürerken, çeşitli büyük inşaat projelerinin de yapımına başlıyor Nuri DEMİRAĞ: KARABÜK demir çelik fabrikası, İZMİT selüloz fabrikası, SIVAS çimento fabrikası, Eceabat hava limanı, İstanbul haliç kenarında hal binasını inşa ediyor. Ata 1934 te bu yüzden ona Demirağ soyadını veriyor. ‘İstikbal göklerdedir’ sözlerini ilk o idrak ediyor ve 1924 te Kayseri’de uçak fabrikasını kuruyor. İlk yerli paraşütü Nuri DEMİRAĞ üretiyor. Osmanlı o zamanlar kağıt fabrikasıyla tanışmadığından kağıt üretimi de yok, sigara ve tütün zamanın çok tüketilen maddeleri, ilk sigara kağıdını üreterek karlı bir işe imza atıyor.  1931 yılında İstanbul boğazına köprü inşası projesini başlatıyor. Yurt dışından uzmanlar getirterek incelemeler yaptırıyor. SAN FRANSİSKO’da ki GOLDEN GATE köprüsünü yapan firmayla anlaşıyor. 1934 te projeyi Atatürk’e sunuyor, proje beğenilse de hükümetten onay çıkmıyor. Bursa’daki Sümerbank’ın Merinos fabrikasını kuran da odur.

O dönemlerde hızlı bir yapılaşma içinde olan genç Türkiye’de Vehbi KOÇ’un Ankara Numune Hastanesi mütehahidi olduğu gibi Nuri DEMİRAĞ da en geçerli meslek olan müteahhitlik işini başarıyla devam ediyor. 1936 da POLONYA ve İRAN’a uçak satarak cumhuriyetin ilk endüstriyel ÜRÜN ve askeri teçhizat ihracatçısı olan da O’dur. Nuri DEMİRAĞ’ın ürettiği toplam uçak adedi 286 dır. 1949 senesinde TSK 60 adet uçak siparişi veriyor. ABD, Marshall yardımı adı altında ‘bedava uçak’ verelim diyor. Dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Zeki DOĞAN Paşa Nuri DEMİRAĞ’ın ürettiği uçakları almaktan vazgeçiyor. ‘Millet beni üfler beleş uçak varken niçin parayla uçak alıyorsun’ der diyor.

Uçaklar ABD den bedava geliyor. Nuri DEMİRAĞ da siparişin iptal edilmesini mahkemeye taşıyor, dava THK lehine sonuçlanıyor. Ardından birde uçakların yurt dışına satışını yasaklayan kanun çıkartılıyor. Satış gerçekleşse, bugün belki jet uçağı yapıyor olacaktık. Nuri DEMİRAĞ uçak fabrikasını 1954 te kapatıyor ve iflas ettiriliyor. Kahrından 1957 de ölüyor.

Dönemin en zengin iş insanı olan Nuri Demirağ, o dönemler henüz boyutları küçük olan Koç Holding’ten İstanbul’da büyük ithalatçı Burla Biraderler’den ve piyasalara hakim gayri müslim firmalardan büyük. 1941 de kurduğu uçak fabrikasında 6 kişilik Nu.D.38 i üretip İstanbul’dan Ankara’ya 90 dakikada uçuyor. Ödül olarak uçak fabrikası kapatılma belgesi veriliyor eline.

HÜRJET in İSPANYA zaferi dış basında

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET, İspanya Hava Kuvvetlerinin tercihi oldu. Söz konusu gelişme uluslararası savunma sanayii medyasında geniş biçimde yankılandı. HÜRJET uçağının tedarikine yönelik ispanya savunma bakanlığıyla Türk Savunma Sanayii Başkanlığı arasında 20 Aralık 2024 tarihinde imzalanan anlaşmayı duyuran EurAsian Times, şu başlığı kullandı: ‘’Türkiye’nin HÜRJET uçağı için büyük zafer. Malezya’da ki gerilemenin ardından TUSAŞ İSPANYA’dan ilk ihracat siparişini aldı.

Haberde HÜRJET’ in daha önce Malezya’da katıldığı ihalede ancak Kuala Lumpur yönetiminin Güney Kore uçağı K-50 yi tercih ettiği hatırlatılırken, İspanyanın HÜRJET in ilk yurt dışı müşterisi olacağına dikkat çekti.

100 uçak TÜRKİYE ye 300 uçak yurt dışına üretilecek. 45 bin fit irtifada yaklaşık 1,4 Mach hıza ulaşabilecek şekilde tasarlanan HÜRJET eğitim görevi, hafif saldırılar, yakın hava desteği ve silahlı keşif görevleri gerçekleştirebiliyor.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ