Dünya kurulduğundan beri, enerji bazında şu çağları yaşamıştır; mekanik, hidrolik, elektrik, elektronik, robot, yapay zeka çağı.
Dünya bu evrelerden geçerek bugüne geldi. Bu olaylara sebep ne, zamanla dünya nüfusunun artması. Bu artışa karşılık insanların yaşadıkları güçlükleri, sorunları hal etmek yine insanoğluna düşüyordu. Güçlükleri aşmak için aklını, zekasını, bazen de savaşarak çareler bulmaya itti. Bu çarelere teknoloji denildi. Bu çareler yararlı olurken bazıları da zararlı oldu. Ortamı, dünyamızı kirletti, enerji çağını başlattı, bu yaşadığımız çağ teknik bakımdan enerji çağıdır.
Bugünkü dünyada enerji olmadan hiç bir şey yapamazsın. Enerjilerin içinde en kullanışlı olanı da elektrik enerjisidir. Elektrik enerjisi mekanik, ısı, ses, iletim, ışınlama, tıbbi konularda kullanılmaktadır. En göze batanı elektrikli trenler, tramvaylar, askeri uçaklar, az da olsa otobüs, otomobiller, motosikletler, bisikletler daha birçokları. Peki bizleri bu duruma iten nedir? Elektrik enerjisinin dönüşümünün kolay olması, elektrik enerjisinin havayı, insan sağlığını kirletmemesi, elektrik enerjisini cazip hale getiriyor.
Elektrik enerjisi nasıl elde ediliyor? Hidrolik santrallarda, termik santrallarda, içten yanmalı makinelerle, az miktarda olsa da rüzgar türbinleri, güneş panelleri ile elektrik enerjisi elde ediliyor, üretiliyor.
Bugünün dünyasında raylı araçlar, trenler, tramvaylar hep elektrik enerjisi ile çalışmaktadır. Bu elektrik enerjisini bu kadar cazip kılan nedir, fosil yakıtlar yandığı zaman yanma neticesinde oluşan duman havayı kirletiyor, atmosferdeki ozon tabakasını deliyor, güneşin zararlı ışıklarını bizlere gelmesine neden oluyor, bu ışınlar bizlere zarar verdiği gibi, tabiata da zarar veriyor. Bu zararın çaresi fosil yakıtlardan kaçınmak, dumandan, zararlı ortamlardan korunmak. Düşünün sanayi tesislerinin çıkardığı duman, kara araçlarının yarattığı egzoz gazı, kullandığımız fosil yakıtlı ısıtıcıların yarattığı zararlı gazlar, bizler için hep zarar. Bunlardan kurtulmanın çaresi, dumansız enerji kullanmak, oda elektrik enerjisi oluyor.
Fosil yakıtların motorlu araçlarda yanması ile hava kirleniyor. Dünyada milyonlarca fosil yakıt kullanan araç var, bunlar hep havayı kirletiyor. Çaresi nedir, araçlara filtre takma denendi ise de netice vermedi. Bir çarede havayı kirletmeyecek enerji kullanmak, oda elektrik enerjisi oluyor. Onun için araçların elektrik enerjisi ile çalıştırılması konu oluyor. Peki bu enerji araçlar için nasıl temin edilecek, tek yol akümülatör kullanmak. Peki akü boşaldığı — deşarj — aküler nasıl enerji ile dolacak, tabi başka bir enerji kaynağından alınan enerji ile dolacak — şarj –. Peki bu olay hemen çabuk olur mu, bildiğim kadarı ile olmaz, zaman alır. Mazot, benzinle çalışan aracın yakıtı bittiği zaman benzin istasyonunda hemen yakıt dolabiliyor, akülü araçta bu pek mümkün değil, zaman ister, büyük sorun.
Sonra kullandığımız elektrik dalgalı akım, akümülatörler doğru akım kullanır, dalgalı akımı, doğru akıma — redesör — denilen cihaz çevirir, bu cihaz elektrikli aracın üzerinde vardır ama aküleri boşalmış aracın şarj olması 3 – 4 saat sürer, bu çok zaman. Halbuki benzin doldurmak on dakikalık bir iş. Elektrikli araçlar askerlikte, savaş araçlarında kullanılamaz, enerji sorunu yaratır. Bugün dünyada milyonlarca, belki milyarlarca fosil yakıtlı araç var, bunların yerine getirilebilecek elektrikli araçların akülerinin dolması büyük elektrik enerjisi ihtiyacı yaratır, bu enerji nereden bulunacak? Sanayide, ulaşımda, kullanmada enerji yetmezken araçlar için enerji nereden bulunacak?
Zamanla güneş panelleri işe yarar hale getirilirse, otolarda kullanabilirse, belki elektrikli kara araçlarında da kullanılabilir ve bedava enerji elde edilir. Bu konu için daha epey zaman var, peki güneş olmadığı zaman ne olacak?
Basından öğreniyoruz; bazı araştırma merkezlerinde güneş enerjisiyle çalışan otolar yapılıyor. Bunlar şimdilik bir prototipten ibarettir, benimsenmiş araçlar değildir.
Türkiye’de de bazı firmalar elektrikli araç üretmeye başladı, alanlarda var. Dünyada da üretiliyor, pek rağbet yok, bazı tanınmış firmalar bu konuyu yavaşlatıyor, daha çok erkendir ELEKTRİKLİ ARAÇLAR . . .