DOLAR 34,0497 -0.05%
EURO 38,0312 0.3%
ALTIN 2.821,590,68
BIST 9.946,391,76%
BITCOIN 21436254,60%
Edirne
24°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

209 okunma

Taybıllı: CHP’de söz üyede olacak

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne İl Başkanı Harika Taybıllı, 4-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen tüzük kurultayında alınan kararla, artık aday belirleme sürecinde son kararın parti meclisinde değil, üyede olduğunun da altını çizdi… Taybıllı, "Üyelerin daha önce sahip olmadığı kadar söz sahibi olduğu bir tüzükten bahsediyoruz. Yani artık parti meclisi karar merci gibi değil, onay merci gibi rol oynayacak. Parti meclisi örgütün görüşü doğrultusunda karar alacak" dedi…

ABONE OL
12 Eylül 2024 14:34
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne İl Başkanı Harika Taybıllı, 4-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen tüzük kurultayında alınan kararla, artık aday belirleme sürecinde son kararın parti meclisinde değil, üyede olduğunun da altını çizdi.
CHP İl Başkanı Taybıllı, 4 Eylül’de Sivas’ta başlayan ve 9 Eylül’de sona eren tüzük kurultayı sürecini değerlendirmek üzere basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıya, kurultayın Edirne delegeleri; CHP Edirne Milletvekili Baran Yazgan, önceki dönem İl Başkanı Samet Kahraman, önceki dönem Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, CHP Havsa İlçe Başkanı Memduh Doğramacıoğlu ve Uzunköprü önceki dönem Belediye Başkanı Özlem Becan katıldı.


‘YENİ TÜZÜK İKTİDARA GİDEN YOLCULUĞUMUZU KOLAYLAŞTIRACAK’
Toplantıda konuşan İl Başkanı Taybıllı, parti kurultayında kabul edilen yeni tüzükle, çağdaş, katılımcı, demokratik bir tüzüğe kavuştuklarını söyledi. Taybıllı, “Partimizin onayladığı tüzük ve uygulayacağımız program çerçevesinde, çok çağdaş, katılımcı, demokratik bir tüzüğe kavuştuk. Dolayısıyla bu bizim iktidara giden yolculuğumuzda öncümüz olacak hareketlerimizi kolaylaştıracaktır. Türkiye’nin birinci partisi, yarının iktidar partisi olacağımızın sinyallerini bugünden veriyoruz. Ne kadar demokratik, ne kadar çağdaş, ne kadar katılımcı bir parti olduğumuzu ve bunu ülkeye yayacağımızın da göstergesini bu tüzük kurultayındaki güzel tabloyla tüm ülkeye gösterdiğimizi düşünüyorum” dedi.
‘ADAY BELİRLEMEDE ÖN SEÇİMİN KIYMETİ ÇOK BÜYÜK’
Kurultayda, kararların 81 il başkanının mutabakatıyla alındığını anlatan Taybıllı, “81 il başkanının mutabakatıyla bu kararlar verildi. Milletvekili adaylarının belirlenmesi süreciyle ilgili parti meclisinden de gelecek kararlar bizim için önemli olacak. En nihayetinde kararı parti meclisi verecek. Tüzüğümüz neyi ön görüyorsa biz de o yönde tavrımızı ortaya koyacağız. Bizim tüzüğümüzde zaten örgüt denetiminde ön seçimin yapılacağı yansımış durumda. Çok net şekilde bunu tüm seçim bölgelerinde uygulama kararı var genel merkezin. Bunun da doğru olduğunu düşünüyorum. Fakat takdir edersiniz ki, geçtiğimiz seçime de baktığınız zaman ön seçim olup çok başarılı olan bölgeler olduğu gibi ön seçim olup kaybettiğimiz yerler de var. Dolayısıyla bunların tek bir ön seçim kararıyla değil, ön seçim kararıyla birlikte diğer ölçme ve değerlendirmeyle değerleriyle karma şekilde uygulanmasının çok daha başarılı olduğunu gördük. Zannediyorum ki bu şekilde olacaktır. Tabii ki bizim tutumumuz ön seçimden yana ve üyemizin dediğine kulak vereceğiz ama tekrar ölçme ve değerlendirmenin de kıymeti çok büyük” dedi.
‘ÖRGÜT DENETİMİNDE ÖN SEÇİM TERCİH EDİLECEK’
Partide ön seçimin geçmiş dönemlerde olduğu gibi hakim denetiminde değil, örgüt denetiminde olmasının tercih edileceğini de dile getiren Taybıllı, “Ön seçimin örgüt denetiminde olması tercih edilebilir çünkü tüzüğümüze gelmiş olan kotalarımız var. Eşit temsiliyeti genel merkezimiz ve genel başkanımız çok önemsiyor. Eşit temsiliyetin sağlanabilmesi ancak örgüt denetiminde ön seçim olmasıyla söz konusu olabiliyor. Yani hakim denetiminde yapılan ön seçimde, oradaki çıkan karar sonucunda ‘hayır ben buraya genç koyacağım, kadın koyacağım, hem genç hem de kadın kotalarımız var bizim’ deme şansımız yok. Orada ne çıkarsa o. Fakat örgüt denetiminde ön seçim yapıldığı zaman bu kotaların uygulanma imkanı oluyor ve eşit temsiliyete adım adım daha çok yaklaşmış oluyoruz” diye konuştu.
‘3 DÖNEM KURALI GELDİ’
Yeni tüzükle, 2018 seçimleri itibariyle belediye başkanları ve milletvekilleri için 3 dönem kuralı geldiğini de aktaran Taybıllı, “2018 seçimleri itibariyle 3 dönem kuralı geldi. Ama bu 3 dönem kuralı, ön seçim uygulanması halinde geçerli olmayacak. Yani 3 dönem kuralı atama ve merkez yoklaması için geçerli ama ön seçime girildiği takdirde üyeler derse ki; ‘biz bu kişiyi tekrar bu görevlerde istiyoruz’, o zaman dört ve beşinci dönem de olabilecek” ifadelerini kullandı.
‘PARTİ MECLİSİ ARTIK KARAR DEĞİL, ONAY MERCİ OLACAK’
Kabul edilen yeni tüzükle birlikte, artık aday belirleme sürecinde son kararın parti meclisinde değil, üyede olduğunun da altını çizen Taybıllı, “Burada doğal olarak en üst karar merci parti meclisi olduğu için parti meclisinden geçen karar nihai karar olmuş oluyor ama burada parti meclisinin buradaki seçimlere müdahil olacağı anlamını çıkarmayalım. Dolayısıyla burada bir örgüt denetiminde ön seçim yapılması halinde genel merkezin gösterdiği şekilde kotaların da uygulanmasıyla birlikte bildirilecek isimler parti meclisinde onaylanacak. Dolayısıyla nihai karar parti meclisinden çıkmış olacak ama örgütlerin istediği olacak. Bu yüzden bu tüzük için demokratik ve katılımcı diyoruz. Yani üyelerin daha önce sahip olmadığı kadar söz sahibi olduğu bir tüzükten bahsediyoruz. Yani artık parti meclisi karar merci gibi değil, onay merci gibi rol oynayacak. Parti meclisi örgütün görüşü doğrultusunda karar alacak” şeklinde konuştu.


‘ÖRGÜTÜN KARARI, SONUCU DEĞİŞTİRİLMEDEN KABUL EDİLECEK’
Yeni tüzükle ilgili alınan kararları değerlendiren Edirne eski belediye başkanı ve 24. dönem milletvekili Recep Gürkan da, örgüt denetiminde yapılan seçimlerin artık sonucu değiştirilmeden parti meclisinde kabul edilebileceğini anlattı. Gürkan, “Bugüne kadar bizim örgütümüzün hakim denetiminde olmayan örgüt denetimindeki ön seçime karşı çıkmasının nedeni buradan çıkacak sonuçların genel merkezde değiştirilebileceği kaygısıydı. Genel merkezimiz de, genel başkanımız sayın Özgür Özel de, il başkanlarımız da ve kurultay delegeleri de bu hassasiyeti dile getirdikleri için tüzüğümüzde buna göre biz düzenleme yapıldı. Örgüt denetiminde yapılan seçimlerin sonucu değiştirilmeden parti meclisinde kabul edilebilecek. Yani aslında burada şeklen hakim denetiminde yapılan ön seçimle, örgüt denetiminde yapılan ön seçimin kabulü anlamında, ya da değiştirilememesi anlamında o güvence sağlandı yeni tüzükte” dedi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ