DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BIST 9.771,16-1,67%
BITCOIN 18366960,50%
Edirne
27°

AÇIK

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

145 okunma

‘Milli Eğitim’de ağır tahribat!’

CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, 2024 Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının eğitim sistemi ve müfredatlarda defalarca yapılan değişikliklerin başarısızlığını teyit ettiğini söyledi…

ABONE OL
25 Temmuz 2024 17:19
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, 2024 Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları hakkında sert eleştirilerde bulundu. 2024 Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları, eğitim sistemi ve müfredatlarda defalarca yapılan değişikliklerin başarısızlığını teyit ettiğini belirten İlçe Başkanı Çakır,“Fen bilimlerinde yüzde 83, matematikte yüzde 81’e varan başarısızlık, 70 bine yakın öğrencinin sıfır çekmesi, AKP iktidarının Milli Eğitim’de yarattığı ağır tahribatın sonucudur.”dedi.
SINAV SONUÇLARI ALARM VERİYOR
Sonuçların Milli Eğitim sisteminin büyük tahribata uğratıldığını ortaya koyduğunu hatırlatan İlçe Başkanı Çakır, eleştirilerine şu ifadelerle başladı:
“Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) üniversite adayları için düzenlediği YKS sonuçları ve doğru yanıt seviyesindeki vahim başarısızlık, eğitim kurumlarının alarm verdiğini, Milli Eğitim sisteminin büyük tahribata uğratıldığını ortaya koydu. ÖSYM Başkanının açıkladığı sonuçlar özellikle sınava ilk kez giren lise son sınıf öğrencilerinin başarı düzeyinin gerilediğini, doğru cevap sayısına ilişkin ortalamaların en alt düzeylere indiğini gösteriyor.”
SINAVA KATILIM VE BAŞARI ORANLARI
İlçe Başkanı Çakır, eleştirilerine sınava katılım ve başarı oranları hakkında bilgi vererek devam etti. Çakır, şu bilgileri verdi:
“Sınavın birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testine (TYT) 3,1 milyon adaydan 2,8 milyonu katılırken, ikinci oturumda yapılan Alan Yeterlilik Testine (AYT) yaklaşık 2 milyon adaydan ise 1,8 milyonu katıldı. 700 bin aday başvuru yapıp sınav harcını yatırdığı halde sınava girmedi. TYT’ye girenler 40 soruluk Türkçe testinde ortalama 21,4, 20 soruluk sosyal bilimlerde ortalama 9, 40 soruluk matematik testinde ortalama 7,9 ve 20 soruluk fen bilimleri testinde ortalama 3,4 soruyu doğru cevapladılar. Diğer deyişle öğrenciler, fen bilimlerinde yüzde 83, matematikte yüzde 81 başarısız oldular.”
AYT SONUÇLARINDA DAHA BÜYÜK GERİLEME
AYT sonuçlarında büyük bir gerilemenin olduğunu kaydeden İlçe Başkanı Çakır, eleştirilerini şöyle sürdürdü:
“İkinci oturumdaki AYT sınavında doğru cevap sayısı ve başarı düzeyinin çok daha gerilediği görülürken, ortalama doğru cevap sayısı, matematik (40 soru) testinde 5,5, fizik (14 soru) testinde 2,2, kimya (13 soru) testinde 1,4 ve biyoloji (13 soru) testinde 2,3 oranında gerçekleşti. Yine AYT sınavındaki Türk dili ve edebiyatı (24 soru) testinde doğru cevap ortalaması 5,9 oldu. Önceki yıllarda olduğu gibi başarı ortalaması için net sayılarına göre yapılacak hesaplamada daha vahim bir başarısızlığın açığa çıkacağı anlaşılıyor.”
VERİLER GERÇEK TABLOYU YANSITMIYOR
Yetkililerce verilen verilerin gerçek tabloyu yansıtmadığını dile getiren İlçe Başkanı Çakır, “Sınav sonuçlarına ilişkin olarak Milli Eğitim Bakanlığı 2018, ÖSYM ise 2021’den bu yana başarı hesaplamasında sadece doğru cevap ortalamalarını yayınlıyor. TÜİK’in enflasyon verileri gibi, LGS, YKS, TYT, AYT vb. sınav sonuçlarında açıklanan ortalamalar gerçek tabloyu yansıtmıyor. Sadece doğru cevap ortalamaları kamuoyuyla paylaşılsa da başarısızlığın üstü örtülemiyor” ifadelerini kullandı.
EĞİTİM SİSTEMİNDE YIKIM GİZLENEMİYOR
Eğitim sisteminde yıkımın gizlenemediğini hatırlatan İlçe Başkanı Çakır, “22 yılda defalarca değişen Milli Eğitim Bakanları ve ‘Eğitim Reformu’ diye sıkça değiştirilen müfredatlar, din ağırlıklı ders programları, tarikat ve cemaatlerle iş birliği protokollerinin öğrenciler ve eğitim sisteminde yarattığı yıkım artık gizlenemiyor. Sınavda en düşük doğru cevap ortalamasının 1,2 ile din kültürü ve ahlak bilgisinde olması, iktidarın gençleri inancından soğutup uzaklaştırdığını, bu ideolojik planların gençlerde karşılık bulmadığını somutlaştırıyor”dedi.
GENÇLER EĞİTİMİN ÖNEMSİZLEŞTİRİLMESİNE TEPKİ GÖSTERİYOR
Gençlerin eğitimin önemsizleştirilmesine tepki gösterdiğini ifade eden CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, eleştirilerini şöyle sonlandırdı: “Survivor yarışmasına 300 bin, MasterChef yarışmasına 130 bin gencin başvurması, dinselleştirilmiş eğitimden kaçışın, eğitimin önemsizleştirilmesinin bir başka göstergesidir. 70 bine yakın gencin sıfır çektiği YKS sınav sonuçları; iktidarın eğitim-öğretim sistemine ve öğretmenlik mesleğine yönelik partizanlıkla gençlerin geleceğini yok ettiğini, umutlarını tükettiğini, ülkenin geleceğine büyük zarar verdiğini tüm açıklığıyla gösteriyor!”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ