DOLAR 34,2243 0.24%
EURO 37,1008 0.06%
ALTIN 2.979,870,88
BIST 9.002,340,52%
BITCOIN 23186720,69%
Edirne
11°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

131 okunma

Grip aşısında talep arttı!

Hava sıcaklıklarının düşmeye başlamasıyla birlikte, grip vakaları da artınca, grip aşısına da talep artmaya başladı… Edirneli Eczacı Şükrü Ciravoğlu, "Şu anda grip aşılarına talep geçen aylara göre artmış durumda. Talebin artmasının nedeni vatandaşın viral grip enfeksiyonlarına karşı kendisini korumaya çalışması" dedi…

ABONE OL
10 Ekim 2024 17:09
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Olgay GÜLER
Hava sıcaklıklarının düşmeye başlamasıyla birlikte, grip vakaları da arınca, grip aşısına da talep artmaya başladı.
Halk arasında ‘grip sezonu’ olarak adlandırılan mevsimsel gripler sıcaklıkların düşmesiyle birlikte artış göstermeye başladı. Vatandaşlar da, önlem amaçlı eczanelere giderek, grip aşısı olmaya başladı. Edirneli Eczacı Şükrü Ciravoğlu, özellikle Ekim ayıyla birlikte aşıya olan talebin arttığını dile getirdi.


‘AŞIYA TALEP ARTTI’
Talebin artmasının nedeninin vatandaşın gribe karşı kendini korumak istemesi olduğunu belirten Ciravoğlu, “Şu anda grip aşılarına talep geçen aylara göre artmış durumda. Talebin artmasının nedeni vatandaşın viral grip enfeksiyonlarına karşı kendisini korumaya çalışması. Diğer bir nedeni de grip aşısı için Dünya Sağlık Örgütü tarafından tasfiye edilen vurulma zamanının Ekim ayı oluşu. Yani Ekim ve Kasım aylarında ama yoğun olarak da Ekim ayında vurulması öngörülüyor. Dünyada gribin en çok görülen dört türüne karşı Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisiyle üretiliyor ve 6 ay koruyor. Yine Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre gribin dünyada en çok görüldüğü aylarda Şubat ve Mart ayları. Dolayısıyla bunları bu altı aylık periyodun içinde bırakmak için Ekim ayında başlatıyoruz” dedi.
‘ÜCRETLİ ALMAK İSTEYENLER İÇİN 558 LİRA’
Geçen sene aşıların temininde sıkıntı yaşandığını hatırlatan Ciravoğlu, “Karekodla direkt hasta üzerinden işlem yapmak durumunda sorunlar yaşandı, birtakım sıkıntılar yaşandı ama bu sene düzeldi. Yani normal olarak reçetesi yazılan herkes aşısını alabiliyor. Ücretli almak isteyen vatandaş da 558 lira fiyatı karşılığında aşıyı temin edebiliyor. 3 marka aşı geldi, içerikleri aynı. Bunlardan ikisi geri ödeme kapsamında bir tanesi geri ödemeli değil. 65 yaş üzerinde vatandaşların hiçbir ücret ödemen bunları alma hakkı var. Bunun dışında ayrıca kronik hastalığı olanlar, bazı hastalıkların raporlarına göre ücretsiz alma hakkı oluyor” diye konuştu.
Aşının öncelikli olarak 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanlar için vurulması gerektiğinin de altını çizen Ciravoğlu, “Öncelikli olarak 65 yaş üzerindekiler ve kronik rahatsızlığı olanların vurulması gerekiyor. Kronik hastalığı olan özellikle solunum yolu kronik hastalıkları olanların kullanmasında yarar var. Grip aşısı grip virüsüne karşı etkili. Viral grip enfeksiyonlarına karşı etkili. Bizim halk arasında bildiğimiz, boğaz enfeksiyonu, bakteriyel enfeksiyon vs oluştuğunda da vatandaşlarımız grip oldum diyor. Oysa grip diye tanımlanan şey virüsle olan. O zaten yüksek ateş ve ciddi halsizlikle semptomları daha ağır olan bir vaka. Grip aşıları buna karşı koruyor. Bakteri enfeksiyonlarına, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korumuyor” ifadelerini kullandı.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ