DOLAR 32,2674 0.02%
EURO 35,0132 0.33%
ALTIN 2.398,180,22
BIST 10.247,75-0,86%
BITCOIN 1982541-1,75%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

546 okunma

5 asırlık camide son rötuşlar

Vakıflar Genel Müdürlüğü Edirne Bölge Müdürlüğü mülkiyetindeki Keşan Hersekzade Ahmet Paşa Camii'nde 2022 Ocak ayında başlanan restorasyon çalışmalarının bu yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor…

ABONE OL
6 Mart 2024 17:47
4

BEĞENDİM

ABONE OL

Vakıflar Genel Müdürlüğü Edirne Bölge Müdürlüğü mülkiye-tindeki Keşan Hersekzade Ahmet Paşa Camii restorasyonu devam ediyor.
Edirne’nin Keşan ilçesinin en önemli ve en eski tarihi yapısı olan camide restorasyon kapsamında bugüne kadar önemli çalışmalar gerçekleştirildi. 2022 yılı Ocak ayında başlanan çalışmaların bu yıl içerisinde tamamlanması planlanı-yor.
1511 yılında Osmanlı Veziri-azamı Hersekzade Ahmet Paşa tarafından inşa ettirilen camide yü-rütülen onarıma ilişkin Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç bilgi verdi.
Ahmet Saraç “Ana yapısı ve minaresi farklı renkte taştan imal edilmiş, son cemaat yeri sivil mimari tarzının şık bir örneği olan Hersekzade Camii’nin her noktasını çok önemsiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’müzce tüm eserlerimizde gösterdiğimiz Yoğun ve hassas çalışmaları bu eserimizde de uyguluyoruz” dedi.
Bölge Müdürü Saraç, caminin temel ve beden duvarlarının hidrolik kireç enjeksiyonu yolu ile güçlendirildiğini, duvarların paslanmaz çelik levhalar ve duvar içi paslanmaz gergilerle güçlendirildiğini ifade etti. Cami kubbesinde tespit edilen çatlakların karbon file ile kapatıldığını söyleyen Saraç, “Cami iç duvarının sıvaları şu anda tamamlanmış durumda. Kalem işi uygulamalarına geçme aşamasındayız. Dış yüzey taşların yüzeylerini temizledik, sağlamlaştırıcı ve su itici uygulaması yaptık. Kubbenin kurşun örtüsünü kapladık, pencere dışlıklarını yeniledik, içliklerini onardık” ifadelerini kullandı.
Cami minaresinde ciddi yapısal sorunlar tespit edildiğini kaydeden Bölge Müdürü Saraç, “Yöresel bir malzeme olan kum taşından imal edilmiş minareyi kaidesine kadar söktük. Minarenin özgün taşının ocağı yoktu. Bunun araştırmalarını yaptık ve camiye yakın olan bir bölgede aynı taşı bulduk. El ile çıkardığımız taşları işleyerek gövde, petek bölümü ve merdivenleri yeniden ördük” diye konuştu.


HERSEKZADE AHMET PAŞA CAMİİ
2024 yılı içerisinde restorasyon çalışmalarının tamamlanması planlanan Hersekzade Ahmet Paşa Camii II.Bayezit ve I. Selim hükümdarlığında veziriazam ve 1506-1511 arasında kaptan-ı derya olarak görev yapmış olan Hersekzade Ahmet Paşa tarafından 1511 yılında inşa ettirilmiştir. Dıştan 12 x 12 m. ölçülerinde kare planlıdır. Harimi, 9.50 metre çapında kubbe örter. Her cephesinde altta dikdörtgen, üstü sivri kemerli, dörder kasnak eteğinde birer pencere vardır. Orijinalinde kubbeli revaklı olan son cemaat bölümü 1886-1887 yıllarında üç yönlü kırma çatılı, etrafı duvarlarla kapalı, iki koldan merdiven ile mahfiline ulaşılan halini almıştır.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ