DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22376822,75%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

365 okunma

Vakıflar kirada uçtu!

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin çeltik ambarı Edirne'nin İpsala ilçesinde ihale yoluyla kiralayacağı 30 bin dekar arazisinde geçen yıl dekar başına 3 bin lira olan bedeli uçuk artışla 8 bin 500 liraya yükseltmesi sonucu üretici büyük şok yaşadı… Bölgede çeltik üreticiliği yapan İsmail Göksu mazot, gübre, ilaç gideriyle birlikte kira yükünün de binmesiyle, çiftçinin meslekten uzaklaşmaya başlayacağını belirtirken, CHP'nin İpsala İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Aliş, bu kira artışı ile üreticinin çeltik üretimini bırakacağına dikkat çekti, CHP Edirne eski milletvekili Okan Gaytancıoğlu da, yapılan artışı fahiş olarak nitelendirdi…

ABONE OL
22 Ocak 2024 09:51
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin çeltik ambarı Edirne’nin İpsala ilçesinde ihale yoluyla kiralayacağı 30 bin dekar arazisinde geçen yıl dekar başına 3 bin lira olan bedeli uçuk artışla 8 bin 500 liraya yükseltmesi sonucu üretici büyük şok yaşadı..
Çeltikte ülke ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Edirne’de, üretici Vakıflar Genel Mü-dürlüğü’nün İpsala’da kuruma ait 30 bin dekar arazisinde yaptığı kira artışıyla zor günler yaşıyor. Vakıflar’ın 25 Ocak 2024 Perşembe yapacağı ihaleyle kiralanacak araziler için kira bedelini yüzde 175 artışla 3 bin liradan 8 bin 500 liraya çıkarttığını duyurması, üreticilerde tepkiyle karşılandı. Bölgede çeltik üreticiliği yapan İsmail Göksu mazot, gübre, ilaç gideriyle birlikte kira yükünün de binmesiyle, çiftçinin meslekten uzaklaşmaya başlayacağını belirtti.
Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde saat 10.00’da peşpeşe gerçekleştirilecek 30 tarladan 29’u Yenikarpuzlu Beldesi Paşalı Mevkii, 1’i ise Köprü Mahallesi Tuztepe Mevkii’nde bulunuyor. Köprü Mahallesi’ndeki tarla 26 dekare olurken, Yenikarpuzlu Beldesi’ndeki 29 tarlanın genişlikleri de 156 dekar ile 2 bin 457 dekar arasında değişiyor. Tarlaların yıllık muhammen kira bedelleri de 221 bin 863 TL ile 20 milyon 891 bin 371 TL arasında bulunuyor.


‘AKLA MANTIĞA SIĞDIRAMIYORUZ’
Yürütülen tarım politikasıyla çiftçinin toprağını terk etme noktasına getirildiğini kaydeden Göksu, “Bu yerlerin yaklaşık yüzde 175 zamla 8 bin 500 TL’ye çıkması, çiftçinin aklına devlet memur emeklisine, asgari ücretliye yüzde 42 zam verirken, burada Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün amacı nedir? sorusunu getiriyor. Mazot, gübre, ilaç yükü altında ezilen çiftçiye bir de kira bedelinin yüklenmesi çiftçiyi bu meslekten uzaklaştırmaya başlayacak. Çiftçi borç içinde kredilerini döndürmekle mücadele ederken bu bedellerle karşı karşıya bırakılması hükümetin tarım politikalarını ne denli çiftçiyi zora sokarak toprağını terk etme noktasın getirmiştir. Çeltik fiyatlarındaki değişim şu an ortalama %10-20 arasındayken, bu lira artışını akla ve mantığa sığdıramıyoruz” dedi.


‘İNSAFLI OLUNMASI GEREKLİYDİ’
CHP Edirne eski milletvekili Okan Gaytancıoğlu da, yapılan artışın çok büyük olduğunu belirtti. Gaytancıoğlu, “Asgari ücrete gelen zam, enflasyon verisi dikkate alınmadan fahiş bir artış gerçekleştirilmiş. Bir tarla kirasının 3 bin liradan 8 bin 500 liraya çıkartılması çok büyük bir zam. Burada biraz daha insaflı olunması gerekli. Sonuçta burada üretim yapılıyor ve bu üretim devam edecek. Ürün de su içerisinde yetişen bir bitki. Riski çok olan bir bitki. Bir de en fazla ithalatı yaptığın bir üründe, çiftçinin para kazanamadığı bir üründe bunu yapıyorsun” diye konuştu.


‘ÜRETİCİ ÜRETİMİ BIRAKIR’
CHP’nin İpsala İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Aliş de, bu kira artışı ile üretici çeltik üretimini bırakacağına dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“Türkiye’de son verilen ek zamlarla asgari ücret yüzde 49 arttırılırken, devletin kiraya çıkardığı tarla yerleri geçen sene’ye göre yüzde 175 artış görmüştür.
Geçen yıl çeltik üreticisi mazotu 15-19 TL$’erden, alırken bugün 39-40 TL.ye alabiliyor, Üreticinin aldığı ilaçlar geçen yıla göre yüzde70-80 artmıştır.
Bu artışlarla ve bu fiyatlarla üretici çeltik üretimini bırakır ve bu fiyatlar halka yansır daha yüksek fiyatlara pirinç almak zorunda kalırız. AK Parti iktidarı hiçbir zaman halkı düşünmemiş yine üreticiyi ve halkı ezmiştir.”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ