DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22358752,21%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

464 okunma

Üretici ‘beyaz örtü’ bekliyor!

Edirne'de kuru toprağa buğdayını eken üretici, Kasım ve Aralık ayında metrekareye düşen 176.2 kilogramlık yağmurun ardından, toprağın doyuma ulaşması için kar yağışı bekliyor… Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, mevcut yağışların ürünün gelişimi için yeterli olmadığının altını çizerek, "Kar yağışı aldığımız takdirde, buğdaylarımızı örtecek şekilde yağdığı takdirde bu bizim üreticilerimizin en çok istediği şeylerden bir tanesi çünkü hem ürünümüzü örttüğü dönemde, ürün altta sıcakta kalıyor ve çalışıyor hem de kar eridiğinde toprak daha çok doyuma ulaşıyor" dedi…

ABONE OL
12 Ocak 2024 17:57
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne’de kuru toprağa buğdayını eken üretici, Kasım ve aralık ayında metrekareye düşen 176.2 kilogramlık yağmurun ardından, toprağın doyuma ulaşması için kar yağışı bekliyor.
Yaz ayının yağışsız geçtiği Edirne’de çiftçi ekim ayında buğdayını kuru toprağa ekti. Kasım ayında metrekareye 106, aralık ayında ise 70.2 kilogram yağışın düşmesiyle üreticinin yüzü gülerken, ürün gelişip tarlaları yeşertmeye başladı. 2 aylık dönemde toplam metrekareye 176.2 kilogram yağmurun düştüğü bölgede, barajların ve nehirlerin de doluluk oranı arttı. Kasım ayında doluluk oranı yüzde 40 seviyesinde olan Süloğlu barajında, yağışların ardından doluluk yüzde 42’ye, yüzde 3 olan Kadıköy Barajı’nda ise bu oran yüzde 11’e çıktı. Edirne’nin içme suyunun sağlandığı Kayalıköy Barajı’nda ise kasım ayında yüzde 8 olan doluluk, yağışlarla birlikte yüzde 12’ye çıktı. Ocak ayında henüz kar yağmaması ise üreticiyi tedirgin etmeye başladı.


‘TOPRAĞIN DOYUMA ULAŞMASI LAZIM’
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, mevcut yağışların buğdayın gelişimi için yeterli olmadığının altını çizerek, toprağın doyuma ulaşması için kar yağışının şart olduğunu belirtti. Ürünün gelişiminin devam edebilmesi için kış döneminde bol yağış gerektiğini kaydeden Arabacı, “Toprak ürünün rahat gelişimi açısından yeterli tava ulaşmış durumda. Gelişimde şu an sıkıntı yok. Ama genele bakarsak kış döneminde bol yağışlar almamız lazım, toprağımızın doyuma ulaşması lazım. Bunun için de; ‘bu yağan yağışlar yeterli mi?’ dersek, henüz toprak daha doyuma ulaşması açısından önümüzdeki günlerde de, Kasım ve Aralık ayında aldığımız yağışlar gibi yağışlar gelirse çok güzel bir yıl olur diye düşünüyorum. Ama bugüne kadar Ocak ayında öyle çok kuvvetli yağış almadık, sadece Kasım ve Aralık ayındaki yağışlarla devam ediyoruz. Bu kış çok yağışlı, ya da çok kurak da diyemiyoruz. Çok ortada bir seviyedeyiz. İnşallah bundan sonraki süreçte de güzel yağışlar alırız ve güzel bir sezon olur” dedi.
Kar yağışıyla toprağın doyuma ulaşacağını anlatan Arabacı, “Kar yağışı aldığımız takdirde, buğdaylarımızı örtecek şekilde yağdığı takdirde bu bizim üreticilerimizin en çok istediği şeylerden bir tanesi çünkü hem ürünümüzü örttüğü dönemde, ürün altta sıcakta kalıyor ve çalışıyor hem de kar eridiğinde toprak daha çok doyuma ulaşıyor. Hepimizin kar yağışı olmasını isteriz ama maalesef bölgemizde böyle bir kar yağışı oluşmadı ama yağmur bile yağsa bu noktadan sonra o bile yeterli olacaktır. Gönül hem yağmur, hem de kar olsun ister” diye konuştu.


‘KARIN ÜRÜNÜN ÜSTÜNÜ ÖRTMESİ LAZIM’
Kar yağışının ürün için de önemine değinen Arabacı, “Her yağan yağmurun muhakkak faydası olacaktır ama şu ana kadar çok yeterli yağışlar olmadı. İnşallah bundan sonraki süreçte gerçek düzeyde kar olur. Çünkü kar dediğimizde, bizim ürünü örtecek bir karış ya da dize kadar yağacak karlardan söz ediyorum. Bunları eskiden çok görüyorduk ama uzun zamandır bu yağışları görmüyoruz. O tarz yağan karlar olursa bizim için daha iyi olur” ifadelerini kullandı.
‘ÇOK İYİ YA DA ÇOK KÖTÜ OLUR DEMEK İÇİN HENÜZ ERKEN’
Mevcut yağışların ürüne yeterli olmayacağını da kaydeden Arabacı, “Şu an mevcut yağan yağışlarla ürün idare etmez. Çünkü önümüzde daha çok uzun bir süreç var. Kış yağışları olursa, toprak doyuma ulaşırsa doğal olarak bizim yaz dönemi kurak bile geçse, ürünümüz o taban suyuyla belli bir seviye idare edebilir. Ama bu yağışlar kışın çok yoğun olmaz, toprak doyuma ulaşmazsa, yaz döneminde de güzel yağışlar almazsak bu bizim için çok kötü bir senaryo. Çok şükür şu ana kadar çok güzel yağışlar aldık. Bu önümüzdeki süreçte de inşallah böyle gider. Sadece bu aldığımız yağışlarla ürün çok iyi olmaz, yeterli değil. Ama sonuçta ‘bu yıl çok iyi ya da kötü olur’ demek için henüz çok erken bir dönem” şeklinde konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ