DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BIST 9.549,891,94%
BITCOIN 34110730,45%
Edirne

HAFİF YAĞMUR

06:23

İMSAK'A KALAN SÜRE

273 okunma

Süt üreticisinin ‘fiyat’ isyanı!

Edirne Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, artan yem giderlerine rağmen halen binbir güçlükle ayakta durmaya çalışan süt üreticisinin, 15 liralık çiğ süt alım fiyatının halen artmaması nedeniyle her gün zararına üretim yaptığını söyledi… Ulusal Süt Konseyi'nin bir an önce toplanarak, yeni fiyat belirlemesi gerektiğine dikkat çeken Suiçmez, "Edirne'den sesleniyorum; acilen bir litre sütün 19 buçuk lira olması lazım ki bizim üreticimiz para kazansın, 'Ben bu hayvancılığı yapacağım' desin. Yoksa şu anda kışa girilmek üzere ve daha bu ineklerin çoğu kesilir, bu insanlar üretimden çekilir. Bunu da hiç kimse engelleyemez" dedi…

ABONE OL
17 Ekim 2024 17:48
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Olgay GÜLER
Edirne Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, artan yem giderlerine rağmen halen binbir güçlükle ayakta durmaya çalışan süt üreticisinin, 15 liralık çiğ süt alım fiyatının halen artmaması nedeniyle her gün zararına üretim yaptığını söyledi.
Ülke genelinde en son Nisan ayında çiğ süt alım fiyatının 14 lira 65 kuruş olarak açıklanmasının ardından, yem ve diğer giderleri artan süt üreticisi, her gün zararına üretim yapmaya devam ediyor. Edirne SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, kalemler halinde açıkladığı gider tablosundan örnekler vererek, çiğ sütte alım fiyatının neden artması gerektiğini anlattı. Suiçmez, bir ineğin işletmeye günde 335 liralık maliyeti olduğunu, bu maliyetin çıkarılabilmesi için ise o inekten en az 22.3 litre süt alınması gerektiğini söyledi. Edirne’deki aile işletmelerinde günlük verimin 17.5-18 litre olduğunu ve üreticilerin her gün zararına üretim yaptığını anlatan Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi’ne çağrıda bulunup, çiğ süt alım fiyatının 19.5 lira olması gerektiğini belirtti.


‘İNEK ANCA KENDİNİ BAKIYOR, PARA KAZANDIRMIYOR’
Üreticide artık bıçağın kemiğe dayanmakla kalmadığını, kemiği delip geçtiğini ifade eden Suiçmez, “Bıçak kemiğe dayandı diye bir tabir vardır. Bıçak kemiğin içinde şu anda. Bizim ineğimiz 96 liralık yem yer günde. Yirmi beş kilo silaj yediğinde 93 liralık o gün silaj yer. 4 kilo yonca yerse bu yonca 44 lira yapar. Yedi liralık saman yer. 65 lira günlük işçilik maliyeti vardır. Orada bir emek var. Ya kendin çalışıyorsun ya da büyük ihtimalle orta ölçekli işletmeler de insan çalıştırılıyor, adam çalıştırılıyor. Bu adamın maliyeti de var ve bu maliyet de 40 bin liradan aşağı değil. Dolayısıyla toplamda bir ineğin bir işletmeye günlük maliyeti 335 lira. Bu hayvanın o gün bu 335 lirayı çıkarabilmesi için, bu inek size her gün 22.3 litre süt vermek zorunda. 22.3 litre süt verirse bu hayvan sadece kendini bakıyor, sana bir kuruş para kazandırmaz. Yirmi iki litre sütün maliyeti 15 liradan 335 lira” dedi.
‘ÜRETİCİ ZARARINA ÇALIŞIYOR’
Edirne’de üreticilerin her gün zararına çalıştığını anlatan Suiçmez, “Bu üretici zararına çalışıyor ve bizim ortalamamız 22.3 litre değil. Bizim şu anda aile işletmelerinin ortalaması 17 buçuk, 18 litre. Düşünün şu anda zarara çalışıyor üretici. 22 litre ortalamayla sağıyorsa sadece o hayvan kendini bakıyor demektir. Vermiyorsa zarar yapıyor. Benim bütün emeğim orada kazanacağım şey heba oluyor. Biz bunu anlatmaya uğraşıyoruz. Yazıktır, günahtır. 19 buçuk lira olması lazım sütün litresi şu anda. Şu anda bu üretici para kazanabilmesi için ‘para kazanıyorum’ demesi için ve buna şevkle daha fazla çalışması için 19 buçuk lira hiç vakit kaybetmeden yapılması lazım” diye konuştu.
‘ÜRETİMDEN VAZGEÇMEMEK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ’
Üreticinin üretimden vazgeçmemek için elinden geleni yaptığına vurgu yapan Suiçmez, “Birileri haksız yere para kazanacak diye burada, market rafına hiç kimse bir şey diyemiyor. Altı ay önceki fiyat var mı market raflarında? Burada nasıl üretim yapacağız biz? Biz üretimden vazgeçmemek için elimizden geleni yapıyoruz, hazırı yiyip götürüyoruz.
Buradaki bu 335 lirayı her Allah’ın günü benim üyem, bu üretici zor zahmet bu hayvana yedirmek istiyor. Ve o inekten 22 buçuk litre süt almak zorunda. Alırsa inek kendini bakıyor, para kazanamıyor ki alamıyor. Bakın ortalamayı söyledim. Bizim ortalamamız 17.5 – 18 litre aile işletmelerinin ortalaması. Bunu yaparsak zarar ediyor şu anda üretici. Bu hayvan bunu yerken bir de 12 ay boyunca bunu sağamıyorsun. Sağman mümkün değil. Yani doğanın fizik kurallarına aykırı bir şey. Bu hayvanın kuru dönemi var, en az iki ay” şeklinde konuştu.
‘BİR LİTRE SÜT 19 BUÇUK LİRA OLMALI’
Ulusal Süt Konseyi’ni vakit kaybetmeden toplanıp, yeni fiyat açıklamaya çağıran Suiçmez, “Bizim dertlerimiz çok. Acilen hiç vakit kaybetmeden ulusal süt konseyini toplantıya çağırıyoruz buradan Edirne’den. Edirne’den sesleniyorum ben; acilen bir litre sütün 19 buçuk lira olması lazım ki bizim üreticimiz para kazansın, ‘Ben bu hayvancılığı yapacağım’ desin. Yoksa şu anda kışa girilmek üzere ve daha bu ineklerin çoğu kesilir, bu insanlar üretimden çekilir. Bunu da hiç kimse engelleyemez. Neden? Hiç kimse zararına çalışmaz, çalışamaz, mümkün değil” ifadelerini kullandı.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ