DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22381022,01%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

578 okunma

Süt üreticisinde ‘fiyat’ şoku

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği ve Edirne Köy-Koop Başkanı Ahmet Erken, Ulusal Süt Konseyi'nin 13.50 lira olarak açıkladığı çiğ sütte referans alım fiyatının beklenenin altında bir rakam olduğunu söyledi… Erken, "Üretici gerçekten şokta. Bunun yansımaları devam ediyor, üretici bizi arıyor. Bu işin tekrar gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Çiğ sütte alım fiyatının en az 17 lira olması gerektiğini düşünüyorum" dedi…

ABONE OL
15 Ocak 2024 17:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği ve Edirne Köy-Koop Başkanı Ahmet Erken, Ulusal Süt Konseyi’nin 13.50 lira olarak açıkladığı çiğ sütte referans alım fiyatının beklenenin altında bir rakam olduğunu söyledi.
Erken, geçtiğimiz gün Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı çiğ sütteki tavsiye alım fiyatını eleştirdi. Litre başına açıklanan 13.50 liralık fiyatın beklenenin altında bir fiyat olduğunu dile getiren Erken, üreticinin şokta olduğunu belirtti. Yem fiyatlarıyla birlikte artan maliyetlere de dikkat çeken Erken, 1 litre sütte alım fiyatının en az 17.00 lira olması gerektiğinin altını çizdi.


‘ÜRETİCİ ŞOKTA, BİZ DE ŞAŞKINIZ’
Üreticilerle sürekli görüşme halinde olduklarını anlatan Erken, “Maalesef ki beklediğimiz fiyatın altında bir fiyat oldu. 3 yıldan beri süt fiyatları her ne kadar düşük gibi görünse de asgari ücret seviyelerinde gidiyordu. Bu anlamda üretici gerçekten şokta. Bunun yansımaları devam ediyor, üretici bizi arıyor. Umut ediyorum bu tepkilerden sonra ayın 19’unda Antalya’da yapılacak süt çalıştayında bu konular ele alınacak. Belki de tekrar bir referans fiyatı oluşup oluşmayacağı konusunda düşüncelerimizi sayın bakana ileteceğiz. Eğer böyle bir fiyat revize edilmezse ikinci plan olarak üretici devletin mutlaka en az 1.5 lira süt desteği vermesi gerektiğini belirtiyor. Bu kış şartlarında bu koşullarda üretim yapmanın anlamının olmadığını söylüyorlar üreticilerimiz. Biz de şaşkınız, umut ediyorum tekrar bir revizesi yapılır diye düşünüyorum” dedi.
‘EN AZ 17 LİRA OLMALI’
Yapılan yüzde 17’lik artışın kabul edilebilir olmadığını dile getiren Erken, “Sütte 6 ay önce oluşan 11.50 liralık fiyatın, bugün diğer kalemlerdeki artışlara bakıldığın yüzde 17 oranında artması gerçekten kabul edilebilir bir durum değil. Şu anda zaten yem fiyatları ortada bir yılda 19 ile 20 kere yeme zam geldiğini biliyoruz. Bu anlamda da süt fiyatlarının kesinlikle tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz çünkü üretici gerçekten çok tepkili, çok mağdur. Mutlaka iyileştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Mutlaka ulusal süt konseyi veya bakanlık tarafından bu işin tekrar gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Çiğ sütte alım fiyatının en az 17 lira olması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ