DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22366412,75%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

473 okunma

Süt desteğinde ‘sigorta’ şartı!

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, üreticilerin süt desteklemelerinden yararlanabilmeleri amacıyla, sağım dönemindeki büyük ve küçükbaş hayvanlar için 15 Eylül'den itibaren zorunlu hale getirilen TARSİM sigortalamalarının 1 Ocak'a kadar yaptırılması gerektiğini bildirdi… Suiçmez, "Mevcut sözleşmesi devam eden üreticiler 1 Ocak'a kadar destekten faydalanabilecek. Yeni bir üye alımında ise o üye girdiği gibi hayvanlarını sigortalatması gerekiyor. Burada üreticilerimiz mutlaka Aralık ayı içerisinde dar kapsamlı dediğimiz sigortalarını yaptırmaları gerekiyor" dedi…

ABONE OL
29 Kasım 2023 18:10
0

BEĞENDİM

ABONE OL
SÜTÜB BAŞKANI MUSTAFA SUİÇMEZ

Olgay GÜLER
Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, üreticilerin süt desteklemelerinden yararlanabilmeleri amacıyla, sağım dönemin-deki büyük ve küçükbaş hayvanlar için 15 Eylül’den itibaren zorunlu hale getirilen TARSİM sigortalamalarının 1 Ocak’a kadar yaptırılması gerektiğinin altını çizdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 15 Eylül’de ‘Sözleşmeli Üretimin Usül ve Esasları’ hakkında yayınladığı yönetmelik kapsamında üretici ile alıcı arasında yapılan sözleşmede ve şartlarında değişiklik yaptı. Yönetmelik gereğince, üreticinin destekleme alabilmesi için sütünü sattığı anaç hayvanının sigortalı olması şartı getirildi. SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez de, mevcut üyelerinin sözleşme sürelerinin 1 Ocak’ta dolacağını hatırlatıp, bu tarihe kadar hayvanlarını sigortalatmaları gerektiğini ifade etti.
‘1 OCAK’A KADAR SİGORTALARINI YAPTIRMALARI ŞART’
Sigortanın ‘dar kapsamlı’ olarak yapıldığını anlatan Suiçmez, “Bu yönetmelik aslında 15 Eylül’de yürürlüğe girdi. Bu, dar kapsamlı dedikleri bir sistem. Net rakamı biz de bilmiyoruz ama 260 ile 280 lira arasında yıllık bazda bir ücret. Neden 1 Ocak’a kadar yaptırılması gerek? Çünkü Edirne Süt Üreticileri Birliği’nin sanayicilerle sözleşmesi 1 Ocak’a kadar geçerli. Mevcut sözleşmesi devam eden üreticiler 1 Ocak’a kadar destekten faydalanabilecek. Yeni bir üye alımında ise o üye girdiği gibi hayvanlarını sigortalatması gerekiyor. Bunu duyurmaya uğraşıyoruz. Burada üreticilerimiz mutlaka Aralık ayı içerisinde dar kapsamlı dediğimiz sigortalarını yaptırmaları gerekiyor” dedi.

IRAK’TA ORTAYA CIKMASININ ARDINDAN TURKIYE2NIN BAZI BOLGELERINDE DE GORULEN, SAT-2 SEROTIPI SAP HASTALIGIYLA MUCADELE ICIN TARIM VE ORMAN BAKANLIGI TARAFINDAN ASILAMA CALISMALARI, ULKE GENELINDE OLDUGU GIBI EDIRNE’DE DE BASLATILDI. KENT GENELINDE YAKLASIK 155 BIN BUYUKBAS HAYVANA ASI YAPILARAK HASTALIK BULASININ ONLENMESI HEDEFLENIYOR. (FOTO: ALI CAN ZERAY / EDIRNE, DHA)


‘SAĞIM DÖNEMİNDEKİ HAYVANLARIN SİGORTALANMALARI YETERLİ’
Üreticinin sadece sağım dönemindeki hayvan ile gebe düveleri sigortalatmasının yeterli olacağının da altını çizen Suiçmez, “Burada şu ayrımı yapmamız gerekiyor. Üreticiler sadece sağmal hayvanlarını ve gebe düveleri sigortalatmak zorunda. Diğer hayvanlarını yaptırma zorunluluğu yok. Süt desteklemelerinde bugüne kadar şöyle bir şey vardı; işletmedeki hayvan sayısına göre süt dökebiliyordunuz. Bunlar sistem üzerinde karşılaştırılıyor. Mesela bakanlık demiş ki, Holstein hayvan 32 litre süt verebilir. İşletmende 10 hayvanın varsa, 32 litre üzerinden süt dökebilirsin. Eğer bunun üzerine çıktıysan sizi sistemden atıyor ve destek alamıyorsunuz. Bu da onun gibi bir şey, mesela işletmede 30 hayvanın var, bunların kimisi daha buzağı niteliğinde veya gebe olmayan düveler. İşte bunları sigorta yaptırma zorunlulukları yok. Sadece sağmal hayvanları ve gebe düveleri yaptırmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.
‘YENİ SİSTEMLE SAĞLIKLI VERİM ALINABİLECEK’
Yeni sistemle, Türkiye’deki sağım dönemindeki hayvan mevcudunun sağlıklı şekilde ortaya çıkacağını da dile getiren Suiçmez, “Burada amaç; Türkiye’deki büyük ve küçükbaş hayvanlarının kayıt sisteminde sağlıklı bir veri oluşturmak. Bununla ilgili sağmal hayvanlardan daha sağlıklı veri alabileceğiz, yani mevcudumuzu ortaya çıkartabileceğiz. Bu şekilde olursa ileride hem sağmal hayvan varlığını anlayacağız hem de ileride faydalarını göreceğiz. Bu, bu işin birinci adımı. Bugüne kadar önüne gelen lastikçisi, benzincisi, petrolcüsü sisteme girip arz-talep dengesini bozuyordu. İstediği zaman sistemden çıktı arz-talep dengesini bozdu. Şimdi bunun arkasından süt üretim kota sistemi gelecek, bunun gelmesi lazım. Devlet bu sefer elindeki veriler sağlıklı olmadığı için bir projeksiyon, planlama yapmakta zorlanıyor” ifadelerini kullandı.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ