DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BIST 10.643,583,14%
BITCOIN 2150146-0,28%
Edirne
15°

KAPALI

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

417 okunma

Ölçü aletlerine muayene uyarısı

Edirne Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü, ölçü aletleri ile ilgili olarak 2024 yılı Şubat ayı sonuna kadar ilgili kurumlara veya muayene servislerine beyanname verilmesi gerektiğini belirtilerek, yapılacak denetimlerde cezai duruma düşmemeleri için yasal süreler içerisinde muayene başvurularını yapmaları konusunda kullanıcılarına uyarıda bulunuldu…

ABONE OL
18 Ocak 2024 17:37
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü, ölçü aletleri ile ilgili olarak 2024 yılı Şubat ayı sonuna kadar ilgili kurumlara veya muayene servislerine beyanname verilmesi gerektiğini belirtilerek, yapılacak denetimlerde cezai duruma düşmemeleri için yasal süreler içerisinde muayene başvurularını yapmaları konusunda kullanıcılarına uyarıda bulunuldu.
Sanayi ve Teknoloji Müdürü Salih Akbulut, yaptığı yazılı açıklamada, 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu ve Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği ve Tartı Aletleri Muayene Yönetmeliği’ne göre kullanılan her bir ölçü aletinin belirli süreler içerisinde periyodik muayenesinin yaptırılmasının zorunlu olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:
“Bu kapsamda aşağıda cinsi belirtilen ölçü aletleri ile ilgili olarak 2024 yılı Şubat ayı sonuna kadar ilgili kurumlara veya muayene servislerine beyanname verilmesi gerekmektedir.
EDİRNE SANAYİ VE TEKNOLOJİ İL MÜDÜRLÜĞÜ
Hububat Muayene Aletleri
Elektrik, su, havagazı, doğalgaz sayaçları ile akım gerilim transformatörleri
TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ
2 (iki) Yıllık periyodik muayene süresi dolan su dışındaki sıvıların miktarlarının sürekli ve dinamik ölçümü için ölçme sistemleri (Akaryakıt, LPG ve Adblue sayaçları), sıkıştırışmış doğalgaz (CNG) ölçme sistemleri, akaryakıt hacim ölçek kapları, motorlu taşıt lastiklerinin hava basıncı ölçümünde kullanılan cihazlar, hassas kütle ölçüleri, 5 kg’dan yukarı kütle ölçüleri, demir yolu yük ve sarnıçlı vagonları, maksimum kapasitesi 2000 kg üzerinde olan otomatik olmayan tartı aletleri, aks kantarlarının ve hız ihlal tespit donanımlarının ilk, periyodik ve stok muayene müracaatları için; https://basvuruportal.tse.org.tr adresli başvuru portalı üzerinden en geç 29.02.2024 tarihi mesai bitimine kadar TSE’ye (Türk Standartları Enstitüsü) elektronik ortamda başvuru yapılması gerekmektedir.


BELEDİYE BAŞKANLIKLARI
Belediyelerce tespit edilecek yer ve günlerde kurulan, açık veya kapalı olan Pazar yerlerinde kullanılan ve tartim kapasitesi 2000 kg’in altında olan III ve IV. üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tarti aletleri, yay ve elektronik tertibatı bulunmayan tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan mekanik tarti aletleri (Masa Terazileri, Asma Teraziler, Tek Kollu Kantarlar, ibreli Terazi) için muayene başvurularının en geç 29.02.2024 tarihi mesai bitimine kadar Belediye Grup Merkezi Ölçüler ve Ayar Memurluklarına yapılması gerekmektedir.
YETKİLİ MUAYENE SERVİSLERİ
Otomatik tartı aletleri ve tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan otomatik olmayan tarti aletleri muayene başvuruları iki yılda bir ocak ve şubat ayları içinde Tartı Aletleri Yetkili Muayene Servisine yapılacaktır.
Egzoz gazı emisyon ölçüm cihazları ve hız ihlal tespit donanımları her yıl, Isı sayaçları muayene başvuruları ise beş yılda bir ilgili Muayene Servisine periyodik muayene başvurusu yapılacaktır. Takograf Cihazlarının muayene başvuruları ilgili Muayene Servislerine gün/ay/yıl takip edilerek iki yılda bir yapılacaktır.
Taksimetre cihazlarının muayene başvuruları ilgili Muayene Servislerine gün/ay/yıl takip edilerek yılda bir yapılacaktır.
Bakanlığımızdan muayene ve damgalama yetkisi almış Muayene Servisleri listesine https://msurapor.sanayi.gov.tr adresinden ulaşılabilir.
Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliğinin yürürlük tarihi 01.01.2024’tür. Bu Yönetmeliğe göre elektrik, su ve gaz sayacı kullanıcıları kullanımda olan sayaçların tamamının (muayene süresi dolmamış olanlar dahil) kullanıcı (Belediyeler, gaz dağıtım şirketleri, elektrik dağıtım şirketleri, organize sanayi bölgeleri ve diğer ilgililerin) tarafından liste halinde her yılın ocak ayının başından şubat ayının son gününe kadar İl Müdürlüğümüze iletilmesi gerekmektedir. Listeyi zamanında bildirmeyen, eksik veya hatalı bildiren kullanıcılar hakkında 1705 Sayılı Kanun gereğince idari işlem uygulanacaktır.
Periyodik muayene süresi dolan sayaçlar (Elektrik, Su Ve Gaz Sayaçları) periyodik muayene süresinin dolduğu yılı takip eden yıl içerisinde kullanıcı tarafından tüketiciden sökülerek yerine geçerli muayenesi olan bir sayaç takılması gerekmektedir.
Gaz Sayaçları için iletim şebekesinde ve/veya iletim şebekesine doğrudan bağlı olan gaz sayaçları için muayene süresi 5 yıl, dağıtım şebekesi üzerinde kullanılan gaz sayaçlarının muayene süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir.
Dağıtım şebekelerinde abonelerde kullanılmakta olan periyodik muayene süresini doldurmuş su, elektrik ve doğalgaz sayaçları için muayene başvurularının; ilgili Belediye Başkanlıkları, Elektrik ve Doğalgaz dağıtım şirketleri tarafından https://dijitalbakanlık.sanayi.gov.tr adresi üzerinden en geç 29.02.2024 tarihi mesai bitimine kadar Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerine yapılması gerekmektedir.
3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’nun 15/c Maddesine aykırı fiillerden dolayı her bir ölçü aleti için İdari Para Cezası uygulanacaktır.
Yapılacak denetimlerde Ölçü ve Ölçü Aleti kullanıcılarının cezai duruma düşmemeleri için yasal süreler içerisinde muayene başvurularını yapmaları hususu; kamuoyuna önemle duyurulur.”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ