DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22366412,75%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

375 okunma

Esnafın işi zor!

Türkiye genelinde Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefaret Kooperatifleri'nin Halkbank aracılığıyla esnafa kullandırdığı kredi faizlerinin arttırılmasına tepki gösteren Edirne Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, "Bu karar küçük esnafı çok zorlayacaktır. Bu gidişle kapanacak işletme sayısını önümüzdeki yıl hep beraber göreceğiz. 2023'e göre 2024 yılında kapanan iş yeri sayısı daha fazla olacaktır. Umudumuz da yok ama beklentimiz bu uygulamadan biran önce geri dönülmesidir. Ama bence bunun geriye dönüşü olmayacak" dedi…

ABONE OL
17 Mayıs 2024 09:12
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz,Türkiye genelinde Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefaret Kooperatifleri’nin Halkbank aracılığıyla esnafa kullandırdığı kredi faizlerinin arttırılmasına tepki gösteren
Türkiye’de esnafların ticari çalışmalarına destek olunması amacıyla, Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile Halkbank tarafından kullandırılan esnaf kefalet kredi faizleri artırıldı. Yeni faiz oranları hali hazırda kullanmış mevcut esnaf kredisine de yansıtıldı. Karar, başta esnaf odaları olmak üzere, ülke genelindeki esnaflarda şok etkisi yarattı. EDESOB Başkanı Kemal Cingöz de, kararın özellikle küçük esnafı çok zorlayacağını söyledi.
‘UMUDUMUZ UYGULAMADAN GERİ DÖNÜLMESİ’
Esnafın hali hazırda ödemeye devam ettiği kredi faizlerinin de yüzde 100 oranında artmasına tepki gösteren birlik başkanı Cingöz; “Esnafın devletten faydalandığı tek yer Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleridir. Oradan hazine destekli kredi kullanırlar bunun dışında devlet büyük iş adamlarına teşvik vs. veriyor ama esnafın böyle bir avantajı yok. Kullanabileceği tek şey Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri’nden hazine destekli kredilerdir. Türkiye’de kredi faizleri yükseldi. Kredi faizleri de yükseltilebilir ama yanlış olan şudur ki; örneğin geçen yıl yüzde 8 oranında faizle kredi kullanan bir esnaf bugün yüzde yüz artışı geçmiş kredi faiziyle karşılaştılar. Bundan sonra kullanılacak olan kredilerde ‘faiz oranı şudur’ demiş olsalardı esnaf o şartlarda ister krediyi kullanırdı ister kullanmazdı. Yanlış olan bence geçişte kullanılan kredilere de yüksek faizin yansıtılmasıdır. Esnaf zaten düşük kredi ile var olan borçlarını döndürmektedir. Mevcut şartlarda zorlanırken şimdi kredi taksitlerini yüzde yüze yakın zamla ödemeye çalışırken daha da zorlanacaklar. Umudumuz da yok ama beklentimiz bu uygulamadan biran önce geri dönülmesidir. Ama bence bunun geriye dönüşü olmayacak” dedi.
‘KAPANAN İŞ YERİ SAYISI DAHA DA ARTACAK’
Kararın küçük esnafı çok zorlayacağını söyleyen Cingöz, “Bu karar küçük esnafı çok zorlayacaktır. Ama bu durum sadece faiz artışlarından kaynaklı değil, küçük esnafın işi gerçekten çok zor. Bu gidişle kapanacak işletme sayısını önümüzdeki yıl hep beraber göreceğiz. 2023’te ne kadar 2024’te ne kadar iş yeri kapanmış bakacağız. 2023’e göre 2024 yılında kapanan iş yeri sayısı daha fazla olacaktır. Çünkü giderler olağanüstü arttı. Kiradan, enerjisine kadar artarken, gelirler artmadı. Vatandaş haklı olarak ‘her şey pahalı, esnaf fiyatları arttırıyor’ diyor ama öyle bir şey yok. Örneğin bu faiz artırımı otomatik olarak ürünlere yansıyacak. Sonuçta yük yine en alt tabakada yer alan tüketiciye biniyor. Bu durum hiç iyi olmadı” diye konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ