DOLAR 32,2586 0%
EURO 34,7140 -0.03%
ALTIN 2.400,950,04
BIST 10.239,79-0,94%
BITCOIN 1996089-2,70%
Edirne
26°

KAPALI

16:58

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

520 okunma

Ciğere yüzde 50 zam!

Edirne'de ciğere zam yapma yetkisi bulunan iki kurumdan Edirne Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği 160 lira olan ciğerin porsiyon fiyatına yüzde 50 zam yaparak 240 liraya çıkardı… Bazı esnaflar artan işletme maliyetlerine rağmen, vatandaşların tepkilerini de dikkate alarak yeni tarifeye şimdilik geçmeme kararı alırken işletme sahibi Kemal İmrak, "Olması gereken bir artış var ama biraz da vicdanlı hareket edip fiyatlara bir kerede zam yapamazdık. Vatandaş da bu ciğeri yiyebilmeli. Dolayısıyla fiyatları makul yapmamız gerekiyordu. Vatandaşlar 240 lirayı gerçekten çok pahalı buluyorlar. Yapacak bir şey yok, biz de bu şekilde idare ediyoruz" dedi...

ABONE OL
28 Ocak 2024 17:40
2

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne’de porsiyon fiyatına yapılan yüzde 50 artışla 240 liraya çıkan tava ciğerde, bazı esnaflar artan işletme maliyetlerine rağmen yeni tarifeye geçmeme kararı aldı.
Edirne’de ciğere zam yapma yetkisi bulunan iki kurumdan Edirne Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (EDESOB), 160 lira olan ciğerin porsiyon fiyatına yüzde 50 zam yaparak 240 liraya çıkardı. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) yönetimi ise kendi tarifelerindeki 180 liralık porsiyon fiyatında henüz zam yapmadı. EDESOB’a üye bazı ciğerci esnafı 240 liralık yeni tarifeyi uygulamaya geçerken, bazı esnaflar ise müşterilerin fiyatı pahalı bulduğunu belirtip, zamlı tarifeye geçmedi.


‘VATANDAŞ 240 LİRAYI PAHALI BULUYOR’
Ciğerci esnaflarından Kemal İmrak, sakatat fiyatının et fiyatına geçtiğine dikkat çekip, artışın doğal olduğunu belirtti. Kendilerinin zamlı tarifeye geçmediklerini anlatan İmrak, “Enflasyon malum, fiyatları yükseltiyor. Etle sakatatın da fiyatları aynı oldu hatta sakatat eti geçti. Tabii ki olması gereken bir artış var ama biraz da vicdanlı hareket edip fiyatlara bir kerede zam yapamazdık. Vatandaş da bu ciğeri yiyebilmeli. Dolayısıyla fiyatları makul yapmamız gerekiyordu. Şu anda bizde 180 lira porsiyonu. Tarife fiyatına uymak istesek 240 lira yapmamız gerekiyordu. 200 liraya veren var 240 liraya veren var. Vatandaşlar 240 lirayı gerçekten çok pahalı buluyorlar. Yapacak bir şey yok, biz de bu şekilde idare ediyoruz” dedi.
‘BU İŞİN ZAMLA ÇÖZÜLECEĞİNE İNANMIYORUM’
Esnaf Erdal Akgün de, artan fiyatlarla birlikte müşteri yoğun-luğunun da azalmaya başladığını söyledi. Çözümün fiyatlara artış yapmaktan geçmediğini belirten Akgün, “Bu işin zamla çözülece-ğine inanmayan esnaflardan biri-siyiz. Bu işe mutlaka ve mutlaka dur denmeli, çünkü böyle yürümez. Pandemide dahi yaşamadığımız durgunluğu yaşıyoruz yılbaşından bu yana. Tabii ki zam geldikçe de herkes işletme sahiplerinin üzerine haksız yere gidiyor. Bu iş ne oldu da bir defada hemen 40-50 lira ham ciğere zam geldi? Biz bu işlere çözüm bulunması gerektiğine inanıyoruz. Edirne’miz 3-4 mamulüyle dünyada nam salmış bir il. Bu şekilde Edirne insanı 200 liraya bu ciğeri yiyemiyorsa, 240 liraya nasıl yesin? 200 liraya satan da para kazanamıyor, 240 liraya satan da kazanamıyor” diye konuştu.


‘HERKES MALİYETİNE GÖRE ARTIŞ YAPIYOR’
Edirne Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar ise işletmelerin gider maliyetlerine göre artış yaptığını anlatarak, “Baktığımızda yanında onlarca insan çalıştıran arkadaşla-rımız var, dolayısıyla gider mal-iyetleri çok yüksek olan arka-daşlarımız var. Bir de küçük ölçekli işletmeler var, bunlar gider maliyetlerini diğerlerine nazaran daha kontrol edebiliyorlar. Bakıyoruz ki bir yerde 180 lira, diğerinde 200 lira, bir diğer yerde de 240 lira. Ortaya şu çıkıyor; herkes kendi kanaatince zam yapmaya çalışıyor. Kendi geçimini sağlayabileceği şekilde fiyat tarifesi koyuyor. Bu da olumlu ve güzel bir şey” şeklinde konuştu.


‘ESNAF KENDİSİNE SKALADA YER TERCİH EDİYOR’
Ciğer tarifesine henüz zam yapmayan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Sezai Irmak, kentte ‘tavan fiyat’ uygulamasının kendiliğinden oluştuğunu belirtip, “Burada fiyat aralığı çok fazla, yani 160 liraya da ciğer satan var, 240 liraya da var. Ben geçen sene oda başkanı seçildiğimde bir tavan fiyattan bahsetmiştim; ‘yüksek fiyat verelim, o fiyatın altında satanlara hiçbir zaman kızmam, darılmam’ demiştim. Bu benim söylediklerimin 1 yıl sonra hayata geçtiğini görüyoruz. Yani bu işi ucuz yapan da var, pahalı yapan da var. İnsanlar skalada yer tercih ediyor kendilerine. Zaten 1 Ocak’tan itibaren mekanların dışında ve içinde fiyat tarifesi bulundurma zorunluluğu var. Esnaf tarifeyi yazsın, o tarifeye uygun satışını yapsın. Ama bizdeki fiyat tarifesi şu anda 180 lira” ifadelerini kullandı.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ