DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BIST 9.771,16-1,67%
BITCOIN 18366960,50%
Edirne
27°

AÇIK

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

291 okunma

Çeltikte fiyat sancısı!

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, hasat dönemi sona eren çeltikte açıklanan alım fiyatlarının üreticinin beklentisini karşılamadığına dikkat çekerek, TMO'ya revizyon talebinde bulundu… Çeltikte bu yıl verimle birlikte randımanın da düşük olduğunun altını çizen Arabacı, "Fiyatlar, piyasaların en düşük olduğu dönemde, en düşük rakamlar üzerinden açıklandı. Üretici uygun fiyata alıcı bulup borcunu kapatmak istiyor, fakat alıcı bulamıyor. Alıcı bulsa da en az 1 ay ya da 45 gün vade oluşuyor” dedi…

ABONE OL
19 Kasım 2023 15:36
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Olgay GÜLER
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, hasat dönemi sona eren çeltikte açıklanan alım fiyatlarının üreticinin beklentisini karşılamadığını hatırlatıp, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile birlikte devlete revizyon talebinde bulundu.
Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO), 2023 dönemi çeltik alım fiyatlarını Ekim ayında belirledi.TMO’dan yapılan açıklamada, baldo grubu çeltikler 24.000 TL/Ton, (55 Randıman), cammeo grubu çeltikler 23.000 TL/Ton (58 Randıman), Osmancık grubu çeltikler ise 20.000 TL/Ton (60 Randıman) fiyattan alınacağı belirtildi. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, fiyatların açıklanmasının hemen ardından yaptığı değerlendirmede, üreticinin beklentisinin karşılanmadığını belirtti.


‘EN DÜŞÜK FİYAT ÜZERİNDEN AÇIKLANDI’
Üreticinin uygun fiyata alıcı bulup borcunu kapatmak istediğini anlatan Arabacı, “Biliyorsunuz son zamanlarda çeltik hasat dönemimiz bitti ama üreticimizin borcu var ve ürününü satmak istiyor, fakat alıcı bulamıyor. Alıcı bulsa da en az 1 ay ya da 45 gün vade oluşuyor. Doğal olarak da üreticimizin ürününü paraya çevirip borcunu çevirmesi gerekiyor. TMO hasat sonlarına doğru fiyat açıklamıştı. En son TMO Edirne Müdürü ile görüştüğümüzde alım yapacaklarını söyledi. Ama bu açıklanan fiyatlar açısından baktığımızda, piyasaların en düşük olduğu dönemde, en düşük rakamlar üzerinden açıklandı” diye konuştu.
‘TMO ÜRETİCİSİNİ YARI YOLDA BIRAKMAYACAK DİYE UMUYORUM’
Açıklanan rakamın üreticinin beklentisini karşılayacak bir fiyat olmadığını hatırlatan Arabacı, “Yani biz TMO’dan ufak tane dediğimiz çeltikte 20 TL ve üzeri fiyat beklentimiz vardı ama maalesef ki 18 TL gibi bir rakam açıkladı. Bu üreticinin beklentisini karşılayacak bir rakam değil. Bu fiyatların tekrar revize edilmesini, üreticinin mağduriyetinin giderilmesini ve bununla birlikte de üretici ürününü satmak istiyor ve alıcı bulamıyor ki TMO’nun burada üreticinin yanında olduğunu, devletin arkasında olduğunu göstermesini talep ediyoruz ve bekliyoruz. İnşallah TMO da üreticisini yarı olda bırakmayacak ve gereğini yapacak diye umuyorum” dedi.
‘BU YIL VERİMLE BİRLİKTE RANDIMAN DA DÜŞTÜ’
Çeltikte bu yıl yüzde 15’e varan bir varım kaybı yaşandığına da dikkat çeken Arabacı, “Çeltikte geçen yıla baktığınızda yüzde 15’e varan bir verim kaybı görünüyor. Kötü tarafı, geçen yıla göre bu yıl randımanlar biraz düşük. Ama bunun tek bir sebebi yok, bir çok sebebi var. Yine de buna şükür, bütün üreticilerimiz ürününü topladı, belki çok düşük olan bölgeler oldu ama iyi olan bölgeler de oldu. Ortalama geçen yılın az altında olacaktır, sadece randımanlar biraz düşük kaldı. İnşallah hayırlısıyla, hem devletimizin hem sanayicimizin üreticimizin ürününü değerinde alıp, hem alın terini hem maliyetini karşılayacağı bir fiyat olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ