İYİ Parti Edirne İl Başkanı H.Hakan Şahin, çeltik üreticisinin gözünün gümrük vergilerinde olduğunu söyledi. Başkan Şahin, “Ocak ayında vergilerin sıfırlanacağı duyumları var. Dış ülkelerden fazla miktarda alınan çeltik ve pirinç bir sonraki yılın üretimini de ciddi oranda etkileyip üreticinin maliyetinin altında ürün satmasına sebep olmaktadır” dedi.
Çeltik ithalatındaki gümrük vergisinin yüzde 34, kahverengi pirinçte yüzde 36 ve pirinçte yüzde 45’e çıkarıldığını hatırlatan İYİ Parti Edirne İl Başkanı H.Hakan Şahin, “Ocak 2025 tarihi itibari ile gümrük vergilerinin sıfırlanacağı yine konuşulmaya başlandı. Geçtiğimiz yıllarda yapılan gümrük vergisinin kaldırılmasının ceremesini Türk çiftçisi ağır bir biçimde çekti. Ayakta değil hayatta kalma mücadelesi veren çeltik üreticisi için gündem yine gümrük vergileri. Ağır ekonomik koşullar, yüksek faizlerle borçlanma, yüksek enflasyon ile birlikte gelen girdi maliyetlerinin artması ve ürününün hak ettiği fiyatı görmediği çeltik üreticisi üretime devam edip edememe konusunda ciddi endişe içerisinde” şeklinde konuştu.
İl Başkanı H.Hakan Şahin değerlendirmesinde şunlara yer verdi:
Özellikle Güney Amerika ülkelerinde fazla miktarda üretilen, gümrük vergilerinin yüksekliği yüzünden ithalat edilemeyip beklemeye alınan çeltik ve pirinç bazı büyük marketlerin radarına girmiş durumda. Hatta bu büyük marketlerden sadece bir tanesinin Uruguay’dan 100 bin ton iri tane pirinç anlaşması yaptığı ve gümrük vergilerinin Ocak ayında sıfırlanmasını beklediği haberi çeltik üreticisinde ciddi endişeye neden oldu.
ÜRETİCİ TEDİRGİN
Çeltik üreticisi harmandan bu yana hala geçen senenin fiyatlarının altında çeltik satmaktadır. Ocak ayında çeltik ve pirinçte olası bir gümrük vergisi kaldırılması durumunda iç piyasada çeltik fiyatlarının gerileyeceği aşikardır. Üreticinin elindeki mahsul bitmeden ithalata izin verilmemelidir.
Geçmiş yıllarda olduğu gibi dış ülkelerden fazla miktarda alınan çeltik ve pirinç bir sonraki yılın üretimini de ciddi oranda etkileyip üreticinin maliyetinin altında ürün satmasına sebep olmaktadır. Sakın ola ayçiçeği gümrük vergisinin sıfırlanması ve fiyatların azalmayıp artma eğilimine geçmesi ile bu durum karıştırılmamalıdır.
Ayçiçeğinde dünya piyasalarında fiyat yüksek olup özellikle Rusya, Ukrayna gibi büyük üreticilerin çekirdeği ham yağ olarak satmasından dolayı gümrük vergilerinin sıfırlanması bile çekirdek fiyatına etki edememiştir.
Tarım politikaları Milli Güvenlik politikaları kadar önemli ve değerli olmalıdır. Mevcut hükümet hala başka ülke üreticilerine para kazandırmaya devam etmektedir. Son üretici de üretimden vazgeçtiğinde anlayacaksınız ama iş işten geçmiş olacak. Belki de isteğiniz küçük ve orta ölçekli çiftçiliğin bitirilmesi. Mevcut tarım politikalarınızın yönü de buraya doğru. Söylemeye devam edeceğiz, tüm politikalarınız gibi tarım politikalarınız da yanlış.