CHP Edirne önceki dönem milletvekili, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Okan Gaytancıoğlu, hayvan ithalatında hız kesilmediğini, ithalatı yapılan her 10 hayvan için bir et ve süt üreticisinin işini bırakmak zorunda kaldığını söyledi.
Gaytancıoğlu,sosyal medya hesabından gerçekleştirdiği paylaşımda, 2023 yılında 1.1 milyar dolarlık canlı hayvan ithalatı yapıldığına dikkat çekerek şunları kaydetti:
“Türkiye’nin et ihtiyacını karşılama bahanesiyle bu yılda 700 bin büyükbaş hayvan ithalatı yapılacağı açıklandı. İthalatı yapılan her 10 hayvan için bir et ve süt üreticisi işini bırakmak zorunda kalıyor.
700 bin hayvan ithal edeceğiniz parayla üreticiyi destekleyin ki; kısa, orta ve uzun vadede ülkenin hem et ihtiyacı karşılansın, hem üretici kentlere göç etmesin hem de döviz yurt içinde kalsın. Yerli ve milli politikalar bunu gerektirir. Acaba yerli ve milli misiniz?”
1 HAZİRAN DÜNYA SÜT GÜNÜ
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün almış olduğu kararla 1 Haziran tarihinin ‘Dünya Süt Günü’ olarak kutlanıldığını anımsatarak şunları kaydetti:.
“Ülkemiz dünya koyun sütü üretiminde 2’nci, keçi sütü üretiminde 6’ncı, inek sütü üretiminde 10’ncu sırada yer alıyor. Ülkemizde hayvansal üretim değerinin yarısından fazlasını süt sektörü karşılıyor.
Çocuklarımız süt ve süt ürünlerini yeterince tüketemiyor, sağlıklı beslenemiyor. Bu ürünler özellikle yoksul aile çocuklarına ulaşamıyor. Okul sütü programlarıyla tüm çocukların gerek bedensel gerekse zihinsel gelişimi için çok önemlidir.
İnsan sağlığı için çok önemli olan süt, hayvancılık sektörünün de en önemli lokomotif ürünüdür.İnsan beslenmesinde ve protein ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yere sahip olan sütte, sektörün devam eden sorunlarına çözüm bulunmalıdır.
Süt fiyatlarını baskılamak yerine, yem fiyatları kontrol altına alınmalı, küçük aile işletmelerimiz başta olmak üzere süt üreticilerimize makul fiyatlardan kaba ve kesif yem temini sağlanmalıdır.Üretimde yaşanan sorunların çözüme kavuşması ile uluslararası pazarlarda rekabetimizin önü açılacaktır.
Hedefimiz, süt ve süt ürünlerinde üretimimizi artırarak, 200’e yakın peynir çeşidimiz başta olmak üzere eşsiz kalitedeki süt ürünlerimizi dünya tüketicisiyle buluşturmak olmalıdır.”