DOLAR 32,2110 0.02%
EURO 35,0563 0.12%
ALTIN 2.528,061,11
BIST 10.742,860,93%
BITCOIN 2151933-0,61%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

402 okunma

Alternatif hediyelik, lavanta

Mis sabunculuğu ile yurt içi ve dışında önemli bir isme sahip olan kentimizin en küçük ve en ihmal edilmiş ilçesi olan Lalapaşa'da kurulan kadın kooperatifi üyeleri ilçelerinde yetiştirdikleri lavantayla yaz boyu arılarını besleyerek lavanta balı üretirken, sonbahar mevsiminde de kurutulmuş tohumlarını değerlendirip hediyelik anlayışına da yeni bir boyut katıyor.

ABONE OL
17 Aralık 2023 17:02
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gökalp TOPYAN
Lalapaşa Kadın Emeği Girişimciler Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri, ilçelerinde yetiştirdikleri lavantayla yaz boyu arılarını besleyerek lavanta balı üretirken, sonbahar mevsiminde de kurutulmuş tohumlarını değerlendirip aile bütçesine katkıda bulunuyor. Mis sabunculuğu ile yurt içi ve dışında önemli bir isme sahip olan kentimizin en küçük ve en ihmal edilmiş ilçesi olan Lalapaşa’da kurulan kadın kooperatifi, bu tür çalışmalarla hediyelik anlayışına da yeni bir boyut katıyor.


Kooperatif üyesi kadınların keselere doldurup ambalajladığı kurutulmuş lavantalar, nikah, doğum günü, mevlüt gibi etkinliklerde hediye ve anı olarak dağıtılıyor. Şekerleme, çikolata ve benzeri hediyeliklere bir alternatif olarak yaygınlaşan lavanta sepetleri için, Lalapaşalı kadınlar yılbaşı öncesi çeşitli kentlerden de sipariş alıyor ve şık sepetlerde rengarenk keselerin içine koyarak süsledikleri hediyelik siparişlere yetiştirmeye çalışıyor. Ayrıca; güzel kokusunun yanı sıra, çiçekli haliyle de yörenin lezzetli ballarına tat katan lavantaların ekim alanlarının çoğalması için kooperatif olarak büyük emek veriliyor.


LAVANTA BALI VE HEDİYELİK SEPETLER KÖYDEN GÖÇÜ ÖNLEYECEK
Lalapaşa’nın verimlilik açısından zayıf olan topraklarında ekilen, kuraklık ve soğuğa karşı dayanaklı olan lavantadan bir kez yapılan ekimle iyi bakıldığında 15 yıla kadar ürün alınıyor. Kadınların bu girişimciliği sayesinde ailelerin köyden kente göçlerinin önüne geçilirken, kooperatif üyesi kadınların el emeklerinin değerlendirilip yörelerine ve aile bütçelerine katkıda bulunmaları sağlanıyor.


BAŞKAN’DAN EDİRNE VALİLİĞİNE TEŞEKKÜR
Kooperatif Başkanı Gönül Danışman 14 üyelerinin 7’sinin lavantayla direk ilgilendiğini, diğer üyelerin ise bal, meyvacılık, yumurta, erişte, tarhana, gibi üretimlerle uğraştıklarını belirtiyor. Başkan Danışman, ayrıca Edirne Valiliği’ne de kendisi ve üyeleri adına teşekkür ediyor. Danışman, Avrupa’ya açılan sınır kapıları; Kapıkule, Pazarkule, Hamzabeyli ve İpsala’da kadın kooperatiflerinin ürünlerine ayrılan reyonda üretmiş oldukları ürünlerin satışına izin verilmesi ve bu konuda Edirne Valiliği’nin öncülük etmesinin önemine ve kooperatifler tarafından memnuniyetle karşılandığına dikkat çekiyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ