DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BIST 9.724,50-0,42%
BITCOIN 3325930-3,37%
Edirne

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

483 okunma

13 yıldır 10 kuruş!

Türkiye'nin çeltik ambarı Edirne'de ekim sezonunun sonuna yaklaşılırken, üreticiyi kış aylarında yeterli yağış alınmaması sebebiyle kuraklık ile birlikte girdi maliyetleri düşündürüyor… İpsalalı çeltik üreticisi İsmail Göksu, Türkiye'de yetiştirilen tüm tarım ürünleri arasında girdisi en yüksek ürünlerden birisinin çeltik olduğuna dikkat çekerken, aynı zamanda devletin en az destek verdiği ürünlerden de biri olduğunu belirterek, enflasyona yenilen üreticinin ürün giderini karşılayamama durumuna geldiğini söyledi…

ABONE OL
27 Mayıs 2024 18:07
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin çeltik ambarı Edirne’de ekim sezonunun sonuna yaklaşılırken, üreticiyi kış aylarında yeterli yağış alınmaması sebebiyle kuraklık ile birlikte girdi maliyetleri düşündürüyor. İpsalalı çeltik üreticisi İsmail Göksu, Türkiye’de yetiştirilen tüm tarım ürünleri arasında girdisi en yüksek ürünlerden birisinin çeltik olduğuna dikkat çekerken, aynı zamanda devletin en az destek verdiği ürünlerden de biri olduğunu belirterek, enflasyona yenilen üreticinin ürün giderini karşılayamama durumuna geldiğini söyledi.


2011’DEN BERİ 10 KURUŞ DESTEK
Çeltik üreticisi İsmail Göksu, “2024 yılı kış aylarının kurak geçmesi sebebiyle, bu sene toprak işleme ve hazırlık evresi çeltik üreticisi için diğer yıllara nazaran erken başlamıştır. Ancak bu kuraklık çiftçiyi aynı zamanda ürkütmüştür. Çünkü çeltik (pirinç) su ile yetişen bir bitki olduğu için çiftçi tedirgin olmuştur. Şu an baktığınızda Türkiye’de yetiştirilen tüm tarım ürünleri arasında girdisi en yüksek ürünlerden birisi olan çeltik, aynı zamanda devletin en az destek verdiği ürünlerden de biridir. 2011 yılından beri herhangi bir artırım olmaksızın, 1 kilogram çeltik için 10 kuruş ürün desteği verilmekteyken, çeltik üretimi için gerekli mazot, gübre, ilaç, tohum maliyetlerinin sürekli artışını eklediğimizde çiftçi gerçekten enflasyona yenilmiş, çıkardığı ürün giderini karşılayamama durumuna gelmiştir. Çeltik üreticisi, içinde bulunduğumuz Mayıs ayında, Balkanlarda yağışların artması ile su konusunda biraz nefes alsa da, girdi maliyetleri altında ezilmektedir. Devletin mevcut ithalat politikaları sebebiyle; buğday ve ayçiçeği hasat dönemi yaklaşmış olmasına rağmen, halen TMO depolarının buğday, Trakya Birlik depolarının ayçiçeği ile dolu olması sebebiyle; çeltik üreticisi de daha ürünün ekilişini tamamlayamadan, buğday üreticisi gibi kara kara hasat dönemini düşünmeye başlamıştır” ifadelerini kullandı.


EKİMİN YÜZDE 80’İ TAMAMLANDI
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Bakan, “Bölgemizde yaklaşık 200 bin dekar çeltik ekimi yapılacak. Bu ekimin yüzde 80’i tamamlanırken, yüzde 20 gibi ekim devam ediyor.Havaların soğuk gitmesinden dolayı, çeltiklerin büyümesi yavaş ilerliyor. Hafta sonu sıcaklıklar mevsim normallerine gelecek ve ürünlerde daha bir gelişme bekliyoruz. Umudumuz; iyi hava koşullarının, su ile yetişen bir ürün olan çeltik için susuzluğun olmadığı ve ürünlerde hastalıkların olmadığı bir üretim yılı diliyoruz” dedi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ