Bu soruyu sormamı isteyen yüzlerce yazlıkçı var.
Haksızda değiller!
Enez merkezinde doğalgaz borularının döşenmesi için yapılan kazılar nedeniyle bozulan kaldırımlar ve yollar kısa bir süre içinde eski haline getirilince, sahilde yaşayanlarda haklı olarak sahildeki yolların da eski haline getirilmesini istiyorlar.
Doğruyu söylemem gerekirse; bunu isteyen yazlıkçılardan birisi de benim.
Çünkü, 1 yılı aşkın bir süre önce hem doğalgaz hem de sokak aydınlatması direklerinin değişimi ve su arızaları nedeniyle kazılan yollar kumla toprakla kapatılıp geçiştirildi!
Birçok yerde göçükler oluştu, yollar tarlaya döndü doğal olarak.
Yaz boyunca ciğerlerimiz tozla doldu!
Vatandaşlar o sıcak havalarda bile kapı pencere açamaz oldu.
Birkaç kez yüzyüze ve telefonla görüştüğüm Başkan Özkan Günenç yollarda onarım sözü vermesine rağmen yapılmadı.
Doğalgaz firması da bozduğu yollarda bir çalışma yapmadı çünkü Enez Belediyesi ile doğalgaz firması arasında yapılan anlaşma gereğince bozulan yolların onarımları Belediye’ye aitmiş!
Duydum ki; Enez Belediyesi de sahilde yapacağı çalışmalar için 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 86. maddesi gereğince katılma payı almanın hesabını yapıyormuş!
İyi güzel de vatandaşlar bu yollar için katılım payı ödemediler mi?
Elbette ödediler.
O halde, Belediyenin anlaşmadaki kusuru yüzünden neden bir kez daha ödeme yapsınlar?
Başkan Günenç, ‘doğalgaz firması ile anlaşma eski Başkan Abdullah Bostancı zamanında yapıldı’ diyor.
Eski Başkan Bostancı’da ‘Özkan Günenç de o zaman Belediye Meclis Üyesiydi ve bu anlaşma da onunda imzası var’ diyerek eski Belediye meclis üyelerini de bu kusura ortak ediyor!
Anlaşılan o ki; alelacele ve sonucu düşünülmeden yapılan bir anlaşma yüzünden işin ceremesi yeniden vatandaşa yüklenmeye çalışılıyor!
Ayrıca belirtmem gerekirse; bozulan yollar nedeniyle yaz aylarında araç trafiği de tehdit altında!
Araç sürücüleri çukurlar yüzünden çok defa karşı yönden gelen araçlara ait şeritten seyretmek zorunda kalıyor, bu nedenle ayrı bir tehlike oluşuyor.
Oysa; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun “Karayolu trafik güvenliği:” başlıklı 13 üncü maddesinde; yapılan çalışmaların trafik akımını ve güvenliğini bozmayacak tarzda yapılmasına ve zorunlu nedenlerle meydana gelen arıza, engel ve benzerlerini en kısa zamanda ortadan kaldırarak karayolunu kullananlara ve araçlara zarar vermeyecek duruma getirilmesine, bu çalışmalar sırasında meydana getirilen tehlikeli durum ve engellerin bütün sorumluluğunun bunları yaratan kişilere ait olduğuna, düzeltilmesi sırasında yapılan masrafların da sorumlulara ödetileceğine hükmedilmiş!
Ha keza, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nce verilmiş olan 09.02.2022 tarih ve E-14399437-622.02-2795496 sayılı bir görüşte mevcut.
Yazımı burada noktalarken son söz olarak demem o ki; Enez, merkeziyle sahiliyle birdir bütündür.
Merkez’de ya da sahilde yaşayanların hepsi birer Enez’lidir.
Dilerim en kısa zamanda en doğru çalışmalar yapılır ve Enez, hak ettiği sakin şehir unvanını da alır.