DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BIST 9.724,50-0,42%
BITCOIN 34424164,55%
Edirne

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

145 okunma

Sütte tatmin etmeyen fiyat!

Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, Ulusal Süt Konseyi'nin yüzde 17'lik artışla 17 lira 15 kuruş olarak belirlediği çiğ süt alım fiyatının, üreticinin maliyet artışı ve yaşadığı zorlukları tam anlamıyla karşılamadığını söyledi...Ilgın, "Üreticilerimiz, bu zorlu süreçte enflasyon ve girdi maliyetleriyle başa çıkabilmek için devletin destek mekanizmalarını ve sektörel düzenlemeleri bekliyor. Ayrıca, üretim maliyetlerini karşılayabilmek adına, piyasadaki fiyat artışlarının da denetlenmesi ve sürdürülebilir bir modelin oluşturulması gerektiği aşikâr" dedi...

ABONE OL
18 Aralık 2024 12:14
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER

Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, Ulusal Süt Konseyi’nin yüzde 17’lik artışla 17 lira 15 kuruş olarak belirlediği çiğ süt alım fiyatının, üreticinin maliyet artışı ve zorluklarını tam anlamıyla karşılamadığını söyledi.

Ülke genelinde en son Nisan ayında çiğ süt alım fiyatını belirleyen kurul, önceki gün toplanarak, aradan geçen 8 ayın ardından fiyatları güncelledi. Kurul, piyasada 15 lira olan çiğ süt alım fiyatının yüzde 17 zamla; 17 lir 15 kuruş olmasına karar verdi. Açıklanan yeni fiyatı değerlendiren, Edirne Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü ve Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, fiyatın üreticinin maliyet artışı ve zorluklarını tam anlamıyla karşılamadığını söyledi.

‘YENİ FİYAT MALİYET ARTIŞINI KARŞILAMIYOR’

Yem ve diğer girdi maliyetlerindeki artışların üreticinin zarar etmesine yol açtığını dile getiren Ilgın, “Ulusal Süt Konseyince Çiğ inek sütüne yapılan %17’lik zam ile birlikte üreticiden alınan 1 litre süt fiyatı 17 lira 15 kuruş olarak belirlendi. Ancak, bu fiyat süt üreticisinin yaşadığı maliyet artışlarını ve zorlukları tam anlamıyla karşılamamaktadır. Yem ve diğer girdi maliyetlerindeki artışlar, enflasyonun yüksek seyretmesiyle birlikte çiftçilerin daha fazla zarar etmesine yol açıyor. Yeni fiyat, 1 Ocak 2025 itibarıyla geçerli olacak, ancak çiftçiler bu zammı beklerken, marketlerdeki süt ürünleri ve yem fiyatlarının ne zaman güncelleneceği belirsiz. Çiftçi 1 Ocak 2025’e kadar bekleyecek ancak raftaki etiket değişimi 1 Ocak 2025’e kadar bekleyecek mi? Bilinmiyor” dedi.

‘ÜRETİCİ DEVLETİN DESTEĞİNİ BEKLİYOR’

Devletin üretici için mutlaka destek mekanizmalarını devreye sokması gerektiğini ifade eden Ilgın, “Süt ürünleri ve yem fiyatlarının 1 Ocak’a kadar sabit kalıp kalmayacağı, sektörün en önemli sorularından biri. Zira, üreticinin yaşadığı bu maliyet baskılarının ve enflasyonun yansıması olarak, market fiyatlarının da hızla artması bekleniyor.Üreticilerimiz, bu zorlu süreçte enflasyon ve girdi maliyetleriyle başa çıkabilmek için devletin destek mekanizmalarını ve sektörel düzenlemeleri bekliyor. Ayrıca, üretim maliyetlerini karşılayabilmek adına, piyasadaki fiyat artışlarının da denetlenmesi ve sürdürülebilir bir modelin oluşturulması gerektiği aşikâr. Tarım ve hayvancılık sektöründeki bu dengenin sağlanabilmesi, hem üreticilerin hem de tüketicilerin faydasına olacaktır” diye konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ