DOLAR 35,1720 -0.01%
EURO 36,6887 -0.04%
ALTIN 2.977,550,50
BIST 9.949,010,33%
BITCOIN 3353846-3,74%
Edirne

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

213 okunma

BEŞ MÜHİM BELLEK DÜŞMANI

ABONE OL
4 Aralık 2024 13:36
2

BEĞENDİM

ABONE OL

Üzüm şarap veya pekmez yapmak için ezilir, elmas basınç ile oluşur. Zeytin yağını bırakması için sıkıştırılır. Tohumlar karanlıkta büyür.
Ne zaman ezilmiş, baskı altına alınmış, sıkışmış veya karanlıkta hissediyorsan!
Güçlü bir dönüşüm içersindesindir.
Sürece güven.
Günümüzde birçok sorun, birçok dert, içinden çıkılmaz durumlar varken, kadınların eğlence günlerinde muhabbet konusu olan mevzular da nereden çıktı gibi sorular çıkıyor karşıma zaman zaman. Ama bir gerçek var, yaşlanıyoruz. Avrupalılara karşı en büyük kozumuz olan genç nüfus artık yok ve Türkiye yaşlıların daha çok olduğu bir ülke haline geliyor. Yaşam kalitemiz yükseldikçe yaşımız da ilerliyor. Şimdilerde çocukluğumuzda adını bile duymadığımız doğal gaza, internete kavuştuk ama gençliğimizi de kaybettik.
Yaşlılıkta olağan işlerden biride bellek ve hafıza zayıflamasıdır. Tıpkı her erkekte yaşlandıkça prostat büyümesi gibi, gözlük kullanmamız gibi, kulaklarımızın ağır işitmesi gibi beynimiz de zamanla yıpranıyor ve hiç istemediğimiz haller başlıyor.
Hele günümüzde gıda ürünlerine raf ömrünü uzatan zararlı maddeleri de katarsak doğru beslenmeye daha da dikkat etmemiz gerektiğini unutmamız gerekiyor.
Son günlerde birçok şeyi yapmayı unuttuğum veya hatırlayamadığım durumların çoğaldığını fark ettim. Konuya ince bir bakışla; şu sonuçları elde edip kaleme alayım istedim.
Bellek gücünün azalması herkesi ama en çok da yaşlıları endişelendirir. Doğal yaşlanmanın beyin fonksiyonlarına ilk etkisinin de bellek zayıflaması olduğu kesindir. Ama yine de basit bazı “bellek zayıflatıcı” sebeplerin etkilerini de azımsamamak gerekir.
1- KAN ŞEKERİNİN OYNAMASI : Kan şekerinin yüksekliği de düşüklüğü de belleği olumsuz etkiler.
2- VİTAMİNLERİN AZALMASI : B12 vitamini belleğimizin sütüdür. D vitamini ise bellek dostudur. Unutmayın, ideali D vitamininizi 50-70, B12 vitamininizi 500-800 aralığında tutmanızdır. B1 ve B6 vitaminleri ile folik asit de bellek için elzem vitaminlerdir. Bunların herhangi birindeki azalma belleği olumsuz etkiler.
3- MİNERAL NOKSANLIĞI: Belleği etkileyen en önemli mineral demirdir. Demir rakamınızı da, ferritin değerinizi de 50 nin üzerinde tutmaya dikkat ediniz. Magnezyum eksikliğine düşmemeye de dikkat.
4- YAĞLARINIZIN DENGESİZLİĞİ: Belleği etkileyen en önemli yağlar omega -3 ve omega -6 dır. En önemlisi de DHA nın azlığı veya kaybına dayanamaz.
5- HORMONLARIMIZIN AZLIĞI: Hormon orkestrasının şefi tiroittir. Tiroit hormonu beynin yapısını da metabolik süreçlerini etkileyen enzimlerini de doğrudan etkiler. Böbrek üstü bezlerden salgılanan kortizol da bellek fonksiyonlarını etkileyebiliyor. Azlığı da yokluğu da sorun olabiliyor.
Güncel yaşamımızda sorunlarımız elbette olacaktır ama en önemli şey sağlıktır. Sağlığımız yerinde değilse hiçbir şeyin önemi yoktur aslında sağlıklı değilsek ne kendimize ne de yakınlarımıza faydamız olacaktır.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ