DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BIST 9.724,50-0,42%
BITCOIN 34380180,49%
Edirne

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

552 okunma

Demirer’in anlatımından Şevket Süreyya

Edirne Yerel Tarih Grubu'nun 3 Şubat Cumartesi günü gerçekleştireceği Halk Buluşması Toplantısı'nın konuğu, kitapları ve fotoğraflarıyla Edirne tarihine, sanatına ve kültürel yaşamına katkılarda bulunan Ahmet Gökhan Demirer olacak…

ABONE OL
30 Ocak 2024 17:59
2

BEĞENDİM

ABONE OL

Gökalp TOPYAN
Edirne Yerel Tarih Grubu’nun 3 Şubat Cumartesi günü gerçekleştireceği Halk Buluşması Toplantısı’nın konuğu, kitapları ve fotoğraflarıyla Edirne tarihine, sanatına ve kültürel yaşamına katkılarda bulunan Ahmet Gökhan Demirer olacak. Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde Cumartesi günü saat 14.00’te başlayacak toplantıda, Demirer; hısımlık bağları bulunan Edirneli Şevket Süreyya Aydemir’i, dönem fotoğrafları ve filmler eşliğinde anlatacak. Edirne Yerel Tarih Grubu Başkanı Güngör Mazlum ve Grup Sözcüsü Şükrü Akıllı Edirneli tarih meraklılarını toplantıya davet etti.
EDİRNELİ ŞEVKET SÜREYYA ; YAZAR, DÜŞÜN İNSANI, İKTİSATÇI, TARİHÇİ
Şevket Süreyya, Edirne’de 1897 yılında, tüm varlıklarını geride bırakıp gelen Balkan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Mehmet Efendi, Dertli Mustafa Bey’in (daha sonraki Zorlutuna) Konağı’nda bahçıvanlık yaptı. Annesi ise aydın bir kadın olan Şaziye Hanımdır. Türk yazar, düşün insanı, iktisatçı ve tarihçi Şevket Süreyya, Kadro Dergisi’nin kurucularından ve Kadro Hareketi’nin önderlerindendir. Türk tarihinde önemli rol oynayan kişilikleri inceleyen eserleri ile ünlenmiştir.
Kendi yaşamını anlattığı Suyu Arayan Adam (1959), Atatürk ve İnönü dönemlerini incelediği üçer ciltlik Tek Adam (1963-65) ve İkinci Adam (1966-68) adlı kitapları en ünlü eserleridir. Atatürk’ün de okuduğu Toprak Uyanırsa adlı romanı ise tanınan bir diğer eseridir. Bu romanında, bir aydın eşliğinde kalkınan köyün hikâyesini birinci şahıs bakış açısıyla anlatmıştır. Kitapları arasında Menderes’in Dramı, Enver Paşa gibi biyografiler, Kahramanlar Doğmalıydı (Roman) gibi eserler ile çok sayıda gazete ve dergi yazıları yer aldı. Çeşitli dönemlerde farklı ideolojileri savundu. Gençliğinde Turancı, 1920-1927 yılları arasında Türkiye Komünist Partisi yöneticisi, 1927 sonrasında Kemalist rejimin savunucusu ve kuramcısı olarak çalışmalar yaptı. 25 Mart 1976’da Ankara’daki evinde öldü. Tabutu, Türk bayrağına sarılı olarak defnedildi. Adı, Ankara’da yıllarca oturduğu sokağa verildi.


AHMET GÖKHAN DEMİRER
Edirneli Hakim Doğan Demirer ile Yeniimaretli Edebiyat Öğretmeni Talia Demirer çiftinin ilk çocukları olan Ahmet Gökhan Demirer 1960 yılında Edirne’de doğdu. Gül Demirhan isimli bir kız kardeşi var. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Bölümü mezunu olan Demirer, Merkez Bankası’nda uzman olarak çalıştı. İzmir’de ortaokul sıralarında başlayan fotoğrafa olan ilgisi, lise çağında bir kaç arkadaşıyla birlikte oluşturdukları fotoğrafçılık kulübü ile gelişti. Bir dönem yönetiminde görev aldığı Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği AFSAD’ın 2006-2008 yılları arasında başkanlık görevini yürüttü ve dernek seminerlerinde eğitmenlik yaptı.
Ahmet Gökhan Demirer’in, annesinin ve babasının da katkıda bulunduğu notlarından yola çıkarak “Edirneli İki Harp Çocuğunun Memleket Anıları” isimli kitabı ile aile tarihçesini anlattı. Annesi Talia Demirer’in Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili Edebiyatı mezuniyet ödevini değerlendirdiği “Edirne Ağzı” isimli iki kitabı ile çok sayıda fotoğraf kitabı ve katalogları bulunuyor.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ