DOLAR 34,1923 0.19%
EURO 37,1164 0.04%
ALTIN 2.975,660,74
BIST 9.002,340,52%
BITCOIN 23144910,09%
Edirne
11°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

185 okunma

SÜTÜB üyelerine ‘destekleme’ ayrıcalığı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan uygulamayla, 'Birinci Derecede Tarımsal Amaçlı Örgüt' belgesi almaya hak kazanan Edirne Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, belgenin kendilerine resmen tebliğ edildiğini, üyelerin artık tarımsal desteklemede ayrıcalık ve faiz indirimi gibi haklardan yararlanabileceğini söyledi…

ABONE OL
8 Ekim 2024 16:57
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan uygulamayla, ‘Birinci Derecede Tarımsal Amaçlı Örgüt’ belgesi almaya hak kazanan Edirne Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, belgenin kendilerine resmen tebliğ edildiğini söyledi.
Bakanlık tarafından 2023 yılında hazırlanan Tarımsal Amaçlı Örgütlerin Derecelendirilmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında, tarımsal amaçlı örgütlerin belirlenen kriterler çerçevesinde derecelendirilmesi kararlaştırıldı. Bakanlığa başvuran kooperatif, üretici ve ıslah amaçlı yetiştirici birlikleri arasından, kriterlere uyarak 60 puanın üzerinde almayı hak kazananlara ‘Birinci Derecede Tarımsal Amaçlı Örgüt’ belgesi verilmeye başlandı. Belgeyi alan örgütlere tarımsal desteklemede ayrıcalık, faiz indirimi, organizasyonlara davet ve karar alma süreçlerini katılım gibi imkanların sağlandı. Uygulamaya bu yıl başvuran Edirne Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB), kriterlerin çoğunu yerine getirerek 60’ın üzerinde puan alıp, Edirne’de belgeyi almaya hak kazanan tek birlik oldu.


‘ÜYELERİMİZE DESTEKLEMELER İKİ KAT SAYI FAZLA OLACAK’
Edirne SÜTÜB Başkanı Suiçmez, söz konusu belgenin Tarım İl Müdürlüğü tarafından kendilerine teslim edildiğini belirtip, üyelerin yararlanacakları ayrıcalıklarla ilgili bilgi verdi. Suiçmez, “Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre; 2024-2026 yıllarında hayvancılık desteklerini şekillendiren maddeler var. Bunu Bakanlığımız ve Tarım İl Müdürlüğümüz açıkladı. Bu yeni destekleme modeline göre puantaj sistemleri var, katsayılar var. Birinci derecede örgütlere farklı ilave destekler verileceği burada da yazıyor. Mesela birinci derece tarımsal örgüt üyelerine, her yetiştiriciye buzağı malakları için ilave iki katsayı uygulanır diyor. Yani üyelerimiz iki katsayı farklı alacak. Çiğ süt desteklemelerinde yine birinci derece tarımsal amaçlı örgütleri üzerinden pazarlanan sütler için ilave iki kat sayı uygulanır diyor. Yani burada bu belgeyi alan örgütlere bir ayrıcalık olduğu çok açık beyan ediliyor” dedi.
Kendilerine üye olmayan üreticilerin, bağlı oldukları birliklere, bu belgeyi almaları için tavsiyede bulunabileceğini belirten Suiçmez, “Yani bu belge bizim birliğin faaliyet alanlarının ne kadar iyi olduğunu gösterse de üreticilere de böyle bir faydası olacak. Üreticiler de bunun bilincinde olsun. Yani bize üye olmayan diğer farklı örgütlere üye olan arkadaşlar da kendi örgütlerine diyebilirler; ‘Ya önümüzdeki yıl için siz de böyle bir hazırlık içerisine girin.’ Çünkü yani ilave de olsa, iki katsayı da olsa, iki kat sayılı rakamsal değerini bilemiyorum ben şimdi burada hesaplamamız lazım ama üç dört yerde siz de gördünüz bu uygulanacak. Ben hayırlı olsun diyorum bizim üreticilerimize” diye konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ