Olgay GÜLER
Edirne Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, yılbaşından bu yana asgari ücretin enflasyon karşısında 3 bin lira eridiğini belirterek, mutlaka ara zam yapılması gerektiğini söyledi.
Ülke genelinde asgari ücretle çalışan milyonlarca işçinin 2025 itibariyle 22 bin 100 lira olan maaşları, ilk dört ayda yaklaşık 3 bin lira eridi. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından Mayıs ayında yayınlanan “Ücret Kayıpları İzleme Raporu”na da yansıyan verilerde, net asgari ücretin enflasyona göre kaybının dört ayda toplam 2 bin 953 TL olduğu görüldü. Söz konusu erimeye dikkat çeken EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, asgari ücrete mutlaka ara zam yapılması gerektiğini söyledi.
‘ASGARİ ÜCRETE ZAM YAPILMASI GEREKİYOR’
Asgari ücretteki kaybı ekmek hesabı yaparak anlatan Cingöz, “Bence asgari ücrete mutlaka zam yapılmalı. Çünkü yılbaşındaki asgari ücretle bugünkü asgari ücretin erime payı, yaklaşık 3 bin lira. Yani bugün 3 bin lira eridiyse, 15 liradan 200 ekmek demektir. 200 ekmek eksik alabiliyor. Asgari ücrete zam yapılması gerekiyor ama ülkeyi idare edenlerin vereceği karardır. Asgari ücrete zam geldiği zaman devlete bir yük binmiyor. Sonuçta bu ücreti işverenler veriyor” dedi.
‘ESAS SIKINTI ALIM GÜCÜNDEKİ DÜŞÜKLÜK’
Ülke genelinde fiyat istikrarı sağlanması gerektiğine de dikkat çeken Cingöz, “Asgari ücrete zam yapılırsa, üretici ürettiği ürüne zam yapacak. Zam yapmak önemli değil, önemli olan fiyat istikrarını sağlayabilmek. Bir ara gayet güzeldi; asgari ücrete yapılan zamlar yıllık yüzde 5-6-7 civarındaydı, ama herkes mutluydu. Bugün yüzde 50 zam yapılıyor ama herkes mutsuz. Yapılan zam, zamsız fiyatta aldığın ürün kadar ürün almıyor. Esas sıkıntı alım gücündeki düşüklükten” diye konuştu.
Türkiye’de özellikle pandeminden sonra her ürünün fiyatının 8-10 kat arttığını dile getiren Cingöz, “Türkiye’de, özellikle pandemiden sonra hemen hemen her şeyin fiyatı 8-10 kat arttı. Alım gücünde müthiş bir erime oldu. Mesela pandemiden önce ekmek 5 liraydı, asgari ücretli 2 bin 500 ekmek alabiliyordu. Bugün hesaplarsak asgari ücretle yaklaşık 1500 ekmek alabiliyoruz. Yani asgari ücretli 1000 ekmek alsa 15 bin lira eder. Kaldı ki Türkiye’de en az artan da ekmek fiyatlarıdır. Çünkü ekmek fiyatlarına müdahale var, serbest piyasadaki ürünlere herhangi bir müdahale yok. Sonuç itibariyle ekmek fiyatları için bakanlıktan da görüş aldığın için, ekmek fiyatını sürekli yüksek buluyorlar” şeklinde konuştu.