DOLAR 34,1989 0.21%
EURO 37,1232 0.1%
ALTIN 2.976,590,76
BIST 9.002,340,52%
BITCOIN 23154210,36%
Edirne
11°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

116 okunma

Ayçiçeğinin boynu bükük!

Türkiye'nin yağlık ayçiçeği ekiminde zirvesindeki yerini koruyan Edirne'de üreticiler, bu yıl kuraklık nedeniyle önemli verim kaybı yaşadı, bazı tarlalarda ise ürünler kuruduğu için hasat dahi yapılamadı… Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, ayçiçeğinin son döneminde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışsız hava koşulları nedeniyle son yılların en düşük veriminin yaşandığını belirterek, "Bugüne kadar bu kadar düşük verim olduğunu şahsen hatırlamıyorum” dedi…

ABONE OL
15 Ekim 2024 17:38
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Olgay GÜLER
Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakya Birlik) Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, hasat döneminde sona gelinen ayçiçeğinde, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışsız hava nedeniyle son yılların en düşük veriminin yaşandığını söyledi.
Türkiye’nin yağlık ayçiçeği ekiminde zirvesindeki yerini koruyan Edirne’de üreticiler, bu yıl kuraklık nedeniyle verim kaybı yaşadı. Üretici, normalde 150 ile 200 kilo arasında verim aldığı tarlalarda 50 kilo ile 100 kilo arasında ürün biçti. Bazı tarlalarda ise ürünler kuruduğu için hasat yapılmadı. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, bölgede son yılların en düşük veriminin yaşandığını söyledi.


‘BU KADAR DÜŞÜK VERİM OLDUĞUNU HATIRLAMIYORUM’
Birlik Başkanı Kırbiç, bu yıl Edirne’de yaşanan kuraklığın son yıllarda yaşanan en büyük kuraklık olduğunu, bu durumun ayçiçeğini çok fazla etkilediğini söyledi. Kırbiç, “Bu yıl yaşadığımız kuraklık son yıllarda, özellikle Edirne bölgemizin yaşadığı en büyük kuraklıklardan birisi. Daha ziyade ayçiçeğini çok fazla etkiledi. Bugüne kadar bu kadar düşük verimli olduğunu şahsen hatırlamıyorum. Özellikle bazı bölgelerde, Edirne’nin lokal bölgelerinde çok düşük verimler elde edildi. Genel anlamda ülkemizde de bir verim düşüklüğü var ayçiçeğinde. Geçtiğimiz yıl da Tekirdağ bölgesinde çok düşük verimler oluşmuştu, bu yıl da Edirne bölgesinde düşük. Bugünlerde de tabii hasadın sonuna geldik. Bizim Edirne bölgemiz, Trakya bölgesinin çoğu Silivri ve Çatalca harici bitti ama Güney Marmara Bölgesi’ndeki kooperatiflerimiz, faaliyet alanımız olan yerlerde de birkaç güne kadar tamamen hasat bitmiş olacak” dedi.
‘EKİLİŞLERİN ARTMASI ŞART’
Genel anlamda ülke rekoltesinde de düşüş yaşandığını kaydeden Kırbiç, “Genel anlamda ülke rekoltesinde de bir düşüklük yaşandı. Ancak Sağlık Hizmetleri MYO’da yeni labotatuvarbiz üretim olarak ülke ihtiyacımızın yaklaşık yarısını karşılamaktayız. Bazen kamuoyunda verim düşük olduğu için, ayçiçeğinde kuraklık olduğu için fiyatların çok yükseleceğiyle ilgili haberler oluyor. Biz zaten ülke ihtiyacını üretemediğimiz için yarıya yakın bölümünü de ithal etmek zorundayız. O anlamda ülkemizde bir sıkıntı yaşanacağı kanaatinde değiliz. Tabii ki bu anlamda bizim hep talebimiz, devletimizden de, hükümetimizden de, çiftçilerimizden de üretimin arttırılması yönünde, ekiliş alanlarının arttırılması yönünde. Tabii verimi arttırma anlamında da sulama alanlarının arttırılması çok önemli çünkü ayçiçek çok küçük sulamalarla çok büyük verim artışları yaşanan bir bitki. O yönde bizim de hükümetimizden, devletimizden, çiftçilerimizden de bu yönde hep taleplerimiz var” diye konuştu.


‘ÖDEMELERİN YÜZDE 90’I YAPILDI’
Birlik olarak ortaklarından aldıkları ürünlerin yüzde 90’ının ödemesinin tamamlandığını anlatan Kırbiç, “Bu anlamda Trakya Birlik olarak biz de ihtiyacımız olan ürünün büyük bölümünü mubayaa ettik. Aldığımız ürünlerin ödemesi de yaklaşık yüzde 90’ı bugün itibariyle ödenmiş durumda. Önümüzdeki günlerde de çiftçilerimize aldığımız ürünün karşılığını, ödemelerini tamamlamış olacağız” şeklinde konuştu.
‘AYÇİÇEĞİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ’
Her ne kadar verim düşüklüğü yaşansa da ayçiçeğinden vazgeçilmemesi gerektiğinin altını çizen Kırbiç, “Ayçiçeği yazlık ve riskli bir bitki. Kuraklığa karşı yaşanan olumsuz şartlar nedeniyle ayçiçeğinde verim düşüklüğü yaşanmakta. Bu yüzden beklentiyi karşılamadığında hemen çiftçimiz ürün desenini değiştirmekte. Özellikle bu Anadolu’da çok yaşanmakta. Bizim bölgemizin çok fazla alternatifi yok. Ancak bir miktar buğday ekili olan yere ikinci yıl tekrar buğday ekilişi olabiliyor. Bunun yanında kuzey ilçelerimizde bu yıl kanola ekilişi biraz daha artmış durumda. Ama diğer tarafta bizim Türk milletimizin damak tadı ayçiçeği yağına yatkın. Belli bölgelerimizde, belli yiyeceklerde zeytinyağı kullanımı var ama genel anlamda ayçiçek yağı kullanımı yaygın bizim ülkemizde. Bu yüzden çok fazla diğer yağlardan tüketimi yapılmamakta tüketiciler tarafından. O yüzden ayçiçeği önemli bizim için, ayçiçeği alanlarını arttırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
‘DESTEKLEMELER ARTMALI, CAZİP HALE GELMELİ’
Ayçiçeğinde ödenen destekleme miktarlarının da artmasının önemli olduğunu söyleyen Kırbiç, “Ayçiçeği bitkisi ülkemizin her tarafında ekilebilen bir bitki. Çok az yağış ve sulamayla da çok yüksek verimler oluşturabilen bir bitki. O yüzden biz kendi ihtiyacımızı karşılayacak topraklarımız da var, iklimimiz de var. Bizim de hep böyle çiftçilere telkinimiz devletimize de, hükümetimize, bakanlığımıza, bürokratlarımıza ayçiçeği ekiminin arttırılması için bir mücadele verilmeli, destekleme miktarları arttırılmalı. Fiyatın çiftçiyi cazip eder hale gelmesi gerçekten çok önemli” dedi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ