Olgay GÜLER
Edirne’de hasat mesaisine hazırlanan buğday üreticisi, bir yandan gözünü hükümetten gelecek fiyat açıklamasına çevirdi. Geçtiğimiz yazı kurak geçirmesinin ardından, buğdayını da kuru toprağa eken üretici, kış ayında kısmen de olsa alınan yağışlarla bir nebze rahatladı. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, fiyatın en az 14-15 lira bandında açıklanması gerektiğini söylerken, üreticiler de maliyetlerin çok yüksek fiyatların ise çok düşük olduğuna dikkat çekerek, “15 lira olmazsa çiftçiye bir lira para kalmaz” dedi.
‘ORTALAMA 450-500 KİLOLARI BULURUZ’
Bölgedeki genel görüntüye bakıldığında, ortalama 450-500 kilo bandında verim alınmasını beklediklerini söyleyen Oda Başkanı Arabacı, “Geçtiğimiz yıllarda çok kuvvetli kış yağışları olmamıştı, bu kış da yağışlar oldu ama yine toprağın çok doyuma ulaşacağı yağışlar değil. Fakat buğdayın en ihtiyacı olan yağışlar oluştu. Yani buğday strese, sıkıntıya girmeden gelişimi sağlandı. Büyüme aşamasında da başak çıkarma dönemlerinde biraz yağışlarla gecikti. Bir kumsal yerlerde hafif sıkıntıya giren yerler oldu ama arkadan gelen yağmurlarla birlikte buğdayların çoğunun gelişimi güzel diyebiliriz. Sadece başak dönemlerinde olan kuraklıkta etkilenen yerler biraz oldu tabii. Yani bu yıl her tarlaya girdiğimizde köyün ortalaması 500 – 600 kiloysa bunu komple bütün yerlerden almak mümkün değil. Yani bugün 300-400 kilo verecek buğday da var, belki 500-550 verecek buğdayda var. Bu yıl bu açıdan biraz değişkenlik gösterecek. Şu anki genel görüntüye baktığımızda 450-500 kiloları bulur diye düşünüyorum” dedi.
‘SICAKLIKLAR VERİMİ ETKİLEMEZ’
Son günlerde yaşanan sıcaklıkların verimi etkilemeyeceğini dile getiren Arabacı, “Son günlerde yaşadığımız aşırı sıcaklar şu an artık bu verimi etkilemez. Neden etkilemez? Bugün hatta kontrollerimizi yaptık. Bir iki gün içerisinde biçseniz, biçilecek buğdaylar var. Yani buğdaylar artık olgunlaştı, hasat dönemine geldi. Bu sıcak artık verime etki etmez. Sadece hasat dönemi birkaç gün daha öne çeker” diye konuştu.
‘ÜRETİCİ RAHAT NEFES ALMAK İSTİYOR’
Hükümetten, üreticinin nefes alacağı bir fiyat açıklanmasını beklediklerini de belirten Arabacı, “Türkiye genelinde bütün odalar bölgelerinde yaptığı maliyete göre bir tablo çıkardı ve bu tablonun genel merkezimizde ortalaması alındığında 10 lira 87 kuruş bir dekar buğdayın maliyeti. Bu maliyetleri hesaplarken biz 450 kilo üzerinden yapıyoruz. Bu hesapla da 10.87 çıkıyor. Biliyorsunuz ki biz yılda bir kez hasat yapıyoruz ve bu hasat ettiğimiz ürünü 12 ay boyunca hem bir sonraki ekimde buğdayın tohumuydu, işte gübresiydi, ilacıydı bütün masraflarını bununla çıkarıyoruz ve ailemizin geçimini sağlıyoruz. Yani bir yıl boyunca bununla idare etmek zorundayız. Biz de diyoruz ki bu artan enflasyon karşısında. yani bakanlığımızdan bunları göz önüne bulundurularak iyi bir fiyat açıklanması. Yani bugün aşağı yukarı 11 lira olan buğdayın üretici gözünde baktığınızda 14-15 bandında olması gerektiği düşünülüyor. Buna yakın fiyat, açıklamasını talep ediyoruz. İnşallah bakanlığımız gerekli açıklamayı yapar diye düşünüyorum. Yani özetle üretici nefes almak istiyor diyebilirim” şeklinde konuştu.
‘ÜRETİCİ İŞİN İÇERİSİNDEN ÇIKAMAZ HALDE’
Lalapaşa ilçesine bağlı Ortakçı Köyü Muhtarı Cengiz Günaydın, maliyetlerin çok yüksek fiyatların ise çok düşük olduğuna dikkat çekerek, üreticinin işin içerisinden çıkamaz halde bulunduğunu söyledi. Bölgede iki hafta kadar sonra buğday hasadının başlayacağını belirten Günaydın, “Arpa hasadı yoğunlaştı. Borsada fiyat 6,72 lira. Geçen senenin hemen hemen aynısı. Üretici kazanamıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin depoları Ukrayna’dan ithal edilen buğdayla dolu. Yeni ürünü nereye koyacaklar. Arpada yaşanan durum buğdayda da yaşanacak gibi.Çiftçi borç içinde. Bu yüzden ürününü yok pahasına elinden çıkaracak yine.”
’15 LİRANIN ALTINDA KESİNLİKLE KURTARMAZ’.
Merkez Büyükilmailçe Köyü’nden Erdal Akgün, yüzde 100’ün üzerindeki girdi maliyetleri nedeniyle buğday fiyatının 15 liranın altında olmaması gerektiğini söyledi. Buğdayın verim ve kalite açısından bu sezon oldukça iyi olduğunu belirten Akgün, “15 lira olmazsa çiftçiye bir lira para kalmaz. Devletin bir an önce alıma geçmesi lazım. Ofisin açılması bir çiftçinin geriye dönmemesi lazım. Mazota yüzde 110, gübreye yüzde 169 lira zam. İlaç ve tohumluk öyle. 15 liranın altında kesinlikle kurtarmaz” diye konuştu.