DOLAR 39,8381 0.06%
EURO 47,0625 0.2%
ALTIN 4.300,051,72
BIST 10.060,041,12%
BITCOIN 4242774-0,90%
Edirne
30°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

90 okunma

Evrim Kaşıkçı’dan iki farklı yorum

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği üyesi, akordeon sanatçısı, araştırmacı ve yorumcu Dr. Evrim Kaşıkçı, Babalar Günü'nde özel bir anlam taşıyan iki şarkılık yeni çalışmasını kamuoyuyla paylaştı…

ABONE OL
17 Haziran 2025 06:09
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği üyesi, akordeon sanatçısı, araştırmacı ve yorumcu Dr. Evrim Kaşıkçı, Babalar Günü’nde özel bir anlam taşıyan iki şarkılık yeni çalışmasını kamuoyuyla paylaştı. “Evrim Kaşıkçı – Nikos’a (Dedicatedto Nikos Grammatidis)” adını taşıyan bu proje, sanatçının uzun yıllara dayanan dostluğunu ve sahne arkadaşlığını paylaştığı Nikos Grammatidis’e bir vefa örneği olarak hazırlandı.
Bu iki parçalık eser, Rumeli Balkan – Trakya müzik geleneğiyle özdeşleşen Evrim Kaşıkçı’nın alışılmış repertuvarının dışında, daha çok popüler müzik diline yakın duran, piyasa müziği bağlamında değerlendirilebilecek bir üretim olarak dikkat çekiyor. Aynı zamanda, sanatçının “eğer istenirse bu tarz eserler de üretilebilir” mesajını taşıması açısından da anlamlı bir çalışma olarak öne çıkıyor.


İlk parça olan “İlk Aşk” Ekim 2017’de bestelenmiş ve Eylül 2023’te sözleri yazılmış bir aşk şarkısı. İlk aşkını unutamayanlara hitap eden bu duygusal eserde Evrim Kaşıkçı akordeon çalarken, Nikos Grammatidis buzuki icra etti. Şarkının düzenlemesi Edirneli müzisyen ve ses mühendisi Berk İşgören’e ait. Gitarları Tarkan’dan, Gülşen’e, Yıldız Tilbe’ye Türkiye’nin en tanınan sanatçılarının albüm çalışmalarında da yer alan gitarist Caner Güneysu, bas gitarı ise yine ülkemizin önemli müzisyenlerinden Trakya Üniversitesi mezunu Ulaş Engin çaldı. Kayıt, mix ve mastering süreçleri yine Berk İşgören tarafından tamamlandı.
İkinci parça ise Kasım 2022’de bestelenmiş, sözleri Ekim 2023’te yazılmış olan ve esprili sözleriyle dikkat çeken, enerjik bir şarkı: “Nereden Çıktın Karşıma?” Adeta tebessüm ettiren bu parça, hareketli yapısıyla eğlenceli bir dinleti sunuyor. Şarkının düzenlemesini Edirneli müzisyen Uygar Sarıbaşak üstlenirken, teknik prodüksiyon süreci yine Berk İşgören tarafından yürütüldü.


Albüm kapağında yer alan fotoğraf, tanınmış fotoğraf sanatçısı Enver Şengül tarafından çekilmiş, tasarımı ise İsmail Yar tarafından hazırlandı.
Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği’nden yapılan konuya ilişkin açıklamada şunlara yer verildi:
“Her iki şarkı da Evrim Kaşıkçı’nın bugüne kadar yayınlamış olduğu tüm albümlerle birlikte tüm dijital platformlarda dinleyicilerin erişimine açıldı. Spotify, Apple Music, YouTube Music ve diğer tüm dijital müzik servislerinden kolaylıkla ulaşılabilir.
Bugüne kadar onlarca ülkede sahne almış olan Evrim Kaşıkçı, yalnızca akademik çalışmaları ve müzikal üretimiyle değil; kültürler arası köprüler kuran performanslarıyla da geniş bir etki alanı yaratmayı sürdürüyor. Bu çalışmasıyla da müziğin evrensel dili aracılığıyla dostluğa, dayanışmaya ve ortak üretime dikkat çekmektedir.
Kaşıkçı’nın kısa süre önce yayımlanan “Nehrin Ötesi” adlı kitabıyla aynı adı taşıyan şarkısına ait ilk yapay zekâ destekli video klip, geçtiğimiz aylarda izleyiciyle buluşmuştu. Bu iki yeni şarkı için de yapay zekâ destekli klipler hazırlanmakta olup, yakın zamanda dijital platformlarda paylaşılacak.”
Evrim Kaşıkçı, çalışma ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
“Bu çalışma sadece bir dostluk anısı değil; aynı zamanda müziğin çok kültürlü doğasına, sahne emekçiliğine ve birlikte üretmenin gücüne duyduğum saygının da bir yansıması. Edirne’den göç eden Gagauzbir ailenin torunu olan dostum Nikos Grammatidis’in adını dijital dünyada da yaşatmak istedim. Dedemin yatalak babaanneme kuyudan su çekerken söylediği türkülerin kulağıma girmesiyle filizlenen çalgıcılık yolculuğuma 29 Ekim 1993’te bir traktör römorkunda türkülerimizi çalarak, söyleyerek başladım. Öğrencilik yıllarımdan itibaren köy düğünlerinden barlara, restoranlardan konser salonlarına kadar yurt içindeve dışında çok farklı ortamda çalgıcılık kültürünün içinde yer aldım. Bölgemizde, üniversitemde, Koç Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi gibi birçok kurumun halk oyunları ekiplerine akordiyon çaldım. Bu iki şarkı da o yolculuğun bir parçası aslında.
Kamuoyunda daha çok Rumeli-Balkan-Trakya şarkılarıyla özdeşleşmiş bir isim olarak, bu kez biraz daha farklı, daha popüler bir müzik diliyle, benim yolculuğumda da önemli izleri olmakla beraber çalışmanın adından da anlaşılacağı üzere daha çok Nikos’un bilinen müzik yolculuğunu vurgulayan bir çalışma ile beraberiz. ‘Eğer istersek bu tarz şarkılar da yapabiliriz’ demek istedim. Bu iki şarkı hem geçmişimden izler taşıyor hem de benimle birlikte Nikos’u da geleceğe taşıyacak bir müzikal, dijital miras. Umarım dinleyenler de beğenir.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ